Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvalrosser engasjerte

Rundt hundre møtte opp for å høre om hvalrossene på Svalbard. FOTO: Anders Fjellestad

Hvalrosser engasjerte

Årets svalbardseminar startet med et foredrag om hvalrosslivet på Svalbard. Det ville mange vite mer om.

Tekst:

Publisert:

Det var forsker Christian Lydersen fra Norsk Polarinstitutt (NP) som fikk æren av å være først ut i årets svalbardseminar. Seminaret består av åtte foredrag, fordelt på fem kvelder ut måneden.


Redder med båtpumpe

Tradisjonen tro, åpnet seminarrekka med et foredrag innen biologi. I Møysalen på Unis hadde over hundre personer møtt fram for å høre Lydersen fortelle om overvåkning og telling av hvalross på Svalbard.

Forskerne har montert sendere på tennene til flere hvalross for å kunne følge hvor dyrene beveger seg. Å montere på sendere er ikke et ufarlig arbeid, heller ikke for hvalrossen.

– Vi må bedøve hvalrossen for å kunne sette på senderen. Tidligere var det høy dødelighet hos hvalrossen på grunn av denne bedøvelsen, fortalte Lydersen.

Flere dyr har blitt kvalt i bedøvet tilstand, og derfor må forskerne sikre at dyret har frie luftveier. Da tas utradisjonelle­ metoder i bruk.

– Vi sørger for frie luftveier ved å plassere inn et plastrør inn i munnen på hvalrossen. Deretter pumper vi inn luft ved hjelp av en båtpumpe, sa forskeren og høstet latter og humring fra salen.

Men metodene har sin virkning. Ifølge Lydersen har ingen hvalross dødd av bedøvelse på Svalbard de siste årene.


Bestanden øker

I fjor sommer utførte NP også flytellinger av hvalross på Svalbard. De fløy over kolonier i rundt 1.000 fots høyde. Dette er den første tellingen siden 2006.

– I 2006 var det 2.629 hvalrosser på Svalbard. Resultatet av tellingen i fjor sommer, er ikke offentliggjort ennå, men jeg kan si at det er en økning i bestanden, sa Lydersen og la til:

– I tillegg så vi flere kyr med kalver i fjor, sammenlignet med tellingen i 2006, sa han.

Siden 2007 har NP i tillegg utplassert kameraer flere steder på Svalbard. Blant annet er det kameraer på Andréetangen og Kapp Lee på Edgeøya, og på Storøya øst for Nordaustlandet. Kameraene tar ett bilde i timen og skal avdekke hvordan sjøpatte­dyrene bruker liggeplassene og om turister og isbjørner forstyrrer hvalrossene.

Som Svalbardposten skrev i august i fjor, tyder ingenting på at hvalrossen blir forstyrret av den økende cruiseturismen.


Flere foredrag

I går fortsatte svalbardseminaret med generaldirektør Aleksander P. Veselov i Trust Arktikugol som fortalte om utviklingen i Barentsburg. Det neste foredraget holdes tirsdag. Da gir sysselmannsførstebetjent Inge Meløy og HMS-direktør ved Unis, Fred Skancke Hansen, tips og råd til folk som skal ut på tur.

Svalbardseminaret startet opp i 1996, og arrangeres i år av Liv Ødegaard hos Sysselmannen, Eva Therese Jenssen ved Unis og Marit Raak Pettersen fra NP. De tre arrangørene var glade etter starten tirsdag kveld.

– Vi er veldig godt fornøyde, det er over hundre personer her, sier Ødegaard og håper på fortsatt godt oppmøte ved de neste foredragene.

Se bildet større

Christian Lydersen har bidratt på svalbardseminaret flere ganger tidligere. – Det er alltid bra å være først ut, for da får jeg fiskesuppe etterpå, humrer han. Her sammen med arrangørene Marit Raak Pettersen (t.v.), Eva Therese Jenssen og Liv Ødegaard. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Foredragene foregår i Møysalen på Unis. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!