Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvalrossene blir flere

Denne hvalrossen var innom Longyearbyen i fjor. Nå blir det stadig flere av hans artsfrender. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Hvalrossene blir flere

Mye tyder på at hvalrossbestanden vokser. Om noen uker skal de telles.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.08.2012 kl 11:00

Den første ordentlige tellingen av hvalrosser ble gjort i 2006. Da var det rundt 3.000 hvalrosser på Svalbard, og forskerne så nesten bare hanner. Hunnene og kalvene holder først og fremst til på den russiske øygruppa Frans Josefs Land. Det er dit hannene reiser for å pare seg.

– Noe som er lovende er at det er sett mange kalver på Svalbard de siste årene, sier forsker Kit M. Kovacs i Norsk Polarinstitutt.

Teller

Kovacs forsker på hvalrossene sammen med kollega Christian Lydersen. De to forskerne forteller også at de får inn flere rapporter om hvalrossobservasjoner fra folk i terrenget enn tidligere.

Senere denne måneden skal forskerne foreta en ny telling.

– Mye kan tyde på at det er mange flere hvalrosser på Svalbard nå enn for seks år siden, sier Lydersen.

Ble slaktet ned

Det finnes få data om bestanden, men før fangsten tok til for omtrent 350 år siden, var det trolig rundt 100.000 hvalrosser på Svalbard. Forskning fra 1980-årene indikerer at det kan ha vært bare et par hundre hvalrosser igjen da de ble fredet i 1952.

Les mer om hvalrossen i dagens Svalbardposten.
 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!