Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hva skjedde i Van Keulenfjorden?

Korset: Et minne over en alt for tidlig død, eller utslag av god tid og makaber humor? FOTO: Håvard Velve

Hva skjedde i Van Keulenfjorden?

For nærmere 50 år siden ble det reist et kors i Van Keulenfjorden. Siden ble korset glemt, inntil det ble oppdaget sist sommer.

Kors og gamle graver finnes spredt over hele Svalbard. Noen er kjente, de aller fleste ukjente. Sist sommer oppdaget Håvard Velve et kors av nyere dato i Annahamna på nordsiden av Van Keulenfjorden. På tverrtreet er det skåret inn P.E. DYRHAUG 1943-67. I tillegg til bokstavene SK.

Velve var i Annahamna på feltkurs i geologi, og har tilbrakt mange år på Svalbard. Han kjente ikke til hva som kunne ha skjedd på stedet, og sendte derfor en forespørsel til Sysselmannen om de hadde kjennskap til korset.


En historisk nøtt

I en epost skriver kulturminnerådgiver Irene Skauen Sandodden til Velve: «Du ga oss en spennende nøtt å tenke på og forske rundt. Mange har vært satt  i sving for å finne ut av dette, både min forgjenger Per Kyrre Reymert (som kjente korset, men ikke historien) og historiker Thor Bjørn Arlov ved NTNU, i tillegg til Norsk Polarinstitutts egne folk. Korset er faktisk innarbeidet i vårt kulturminneregister (Askeladden) og har id 124905 (ikke fredet).»

Inskripsjonen forteller at personen var født i 1943, og at vedkommende var 24 år da noe kan ha skjedd. Etter noen undersøkelser viser det seg at forklaringen er langt mindre dramatisk enn korset kan tyde på, om det overhodet kan regnes som et kors. Kan hende bør det heller omtales som et minnesmerke som ser ut som et kors.


Tidsfordriv

Sommeren 1967 drev botaniker Alasdair H. Neilson botaniske undersøkelser på nordsiden av Van Keulenfjorden, og senere også på Edgeøya, med assistanse av Per Eide Dyrhaug og Stein Krogdahl. De hadde ankommet fjorden 6. juli med selfangsskuta «Signalhorn» fra Brandal, innleid som ekspedisjonsfartøy av Norsk Polarinstitutt.

– Jeg hadde glemt hele greia, og jeg innser at det absolutt var på kanten å reise et kors på den måten, med sitt eget navn innskåret, sier Per Eide Dyrhaug lattermildt på telefon fra Oslo.

Dyrhaug var student ved Oslo tekniske skole, og hadde fått sommerjobb hos Norsk Polarinstitutt som assistent på Svalbard.

– Jeg var 24 år den gang, og må ha hatt et uansvarlig øyeblikk. Det grenser helt klart til det makabre, sier han.


Kunne blitt fangstmann

Også Stein Krogdahl, med initialene SK, hadde glemt det hele.

– Jeg tror det er jeg som har skåret inn navnet, ut fra skriften og initialene, men jeg husker absolutt ingen ting om korset, sier han.

Dyrhaug på sin side sier at han ble så begeistret over Svalbard at han faktisk vurderte å overvintre sammen med Fredrik Rubach i Hornsund.

– Vi dro med «Signal­horn» inn til Hyttevika i 1967 og satte Rubach i land. Vi hadde avtale om at jeg skulle overvintre sammen med ham, men slik ble det ikke, sier Per Eide Dyrhaug, som i mellomtiden er blitt 69 år gammel.

Nøkkelord

Se bildet større

Navneplata på minnesmerket. FOTO: Håvard Velve

Se bildet større

Stedet i Annahamna på nordsiden av Van Keulenfjorden er merket med rødt. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!