Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hva døde bamsen av?

Isbjørnbinna blir obdusert fordi den ble funnet død i Billefjorden like etter at den var blitt bedøvd av forskere fra Norsk Polarinstitutt. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Hva døde bamsen av?

Isbjørnen som ble funnet død i Billefjorden før påske, blir obdusert. Årsaken er at den ble bedøvd av Norsk Polarinstitutt like før døden inntraff.

Bjørnen, ei binne på knapt halvannet år, ble hentet i Petuniabukta av Sysselmannen den 11. april. Bakgrunnen var en telefon fra Norsk Polarinstitutt (NP).

– Jeg fikk en telefon fra NP, der de informerte meg om at de hadde bedøvd og merket denne bjørnen den 4. april, forteller seniorrådgiver i natur- og artsforvaltning hos Sysselmannen, Eigil Movik.

Døde etter bedøving

Bjørnen ble observert i død tilstand av fastboende på Svalbard allerede den 7. april. Ingen fattet da mistanke om noe mistenkelig, da dette i mange tilfeller er naturens gang. Da det ble klart at bjørnen hadde blitt bedøvd av NP kort tid før den døde, ble det meldt fra til Sysselmannen.

Ifølge Movik er kronologien som følger: Den unge bjørnen ble bedøvd av NP den 4. april. Den ble funnet død den 7. april, og den 11. april fikk Sysselmannen telefon fra NP om bedøvingen.

– Vi dro ut med en gang for å hente isbjørnen, sier Movik.

Ingen ytre spor

Veterinær Torill Mørk fra Veterinærinstituttet foretok den fysiske obduksjonen av den unge isbjørnbinna like før påske sammen med Movik. Så langt har hun ikke funnet ytre indikasjoner på hva den døde av.

– Hvis den hadde blitt slått av en annen bjørn, eller på annen måte lidd fysisk overlast, ville vi ha sett det. Nå er det tatt ulike vevsprøver som skal analyseres av Veterinærinstituttet, sier hun.

Mørk regner med at det vil ta et par uker før svaret på prøvene foreligger.

Svalbardposten har ikke lykkes å få en kommentar fra isbjørnforsker Jon Aars i NP.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!