Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hva døde bamsen av?

Isbjørnbinna blir obdusert fordi den ble funnet død i Billefjorden like etter at den var blitt bedøvd av forskere fra Norsk Polarinstitutt. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Hva døde bamsen av?

Isbjørnen som ble funnet død i Billefjorden før påske, blir obdusert. Årsaken er at den ble bedøvd av Norsk Polarinstitutt like før døden inntraff.

Tekst:

Publisert:

Bjørnen, ei binne på knapt halvannet år, ble hentet i Petuniabukta av Sysselmannen den 11. april. Bakgrunnen var en telefon fra Norsk Polarinstitutt (NP).

– Jeg fikk en telefon fra NP, der de informerte meg om at de hadde bedøvd og merket denne bjørnen den 4. april, forteller seniorrådgiver i natur- og artsforvaltning hos Sysselmannen, Eigil Movik.

Døde etter bedøving

Bjørnen ble observert i død tilstand av fastboende på Svalbard allerede den 7. april. Ingen fattet da mistanke om noe mistenkelig, da dette i mange tilfeller er naturens gang. Da det ble klart at bjørnen hadde blitt bedøvd av NP kort tid før den døde, ble det meldt fra til Sysselmannen.

Ifølge Movik er kronologien som følger: Den unge bjørnen ble bedøvd av NP den 4. april. Den ble funnet død den 7. april, og den 11. april fikk Sysselmannen telefon fra NP om bedøvingen.

– Vi dro ut med en gang for å hente isbjørnen, sier Movik.

Ingen ytre spor

Veterinær Torill Mørk fra Veterinærinstituttet foretok den fysiske obduksjonen av den unge isbjørnbinna like før påske sammen med Movik. Så langt har hun ikke funnet ytre indikasjoner på hva den døde av.

– Hvis den hadde blitt slått av en annen bjørn, eller på annen måte lidd fysisk overlast, ville vi ha sett det. Nå er det tatt ulike vevsprøver som skal analyseres av Veterinærinstituttet, sier hun.

Mørk regner med at det vil ta et par uker før svaret på prøvene foreligger.

Svalbardposten har ikke lykkes å få en kommentar fra isbjørnforsker Jon Aars i NP.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!