Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

De øverste husrekkene i Vei 222, 224 og 226 kan bli midlertidig skredsikring inntil mer permanente løsninger er på plass.
Publisert
Markeringene viser hvor tirsdagens skred gikk, og hvor skredet gikk i 2015.

Litt før onsdagens informasjonsmøte, gikk Sysselmannen ut med hvilke boliger som fremdeles skal være evakuerte. Det er den øverste husrekken i Vei 222, 224 og 226, som ligger nærmest Sukkertoppen.

– Vi bør forsterke antall sikringer mot bebyggelsen. Dette er en måte å gjøre det på. Det er naturlig at vi diskuterer dette både med politikerne og med boligeierne. Men det er stor sannsynlighet for at mitt råd er at disse boligene fraflyttes inntil vi har en mer permanent sikring på plass, sa sysselmann Kjerstin Askholt i møtet.


Har undersøkt området
Det har vært møte i beredskapsrådet i dag der det har vært en gjennmgang av status og videre vurderinger. I hele dag har skreedeksperter fra Norges geologiske institutt (NGI) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) jobbet i fjellsidene, for å kartlegge faren for snøskred. På møtet forklarte de hvordan de har utarbeidet sin beregninger.

Det er ikke lenger snøskredfare i Lia og i samråd med Sysselmannen er derfor både ferdselsforbudet og evakueringen delvis opphevet.

Ministerbesøk
Dagen i dag har også blitt brukt til tett kontakt med sentrale myndigheter. Det er besluttet at både justisminister Per-Willy Amundsen (FrP) og olje- og energiminister Terje Søviknes (FrP) kommer til Svalbard søndag.

– Jeg er svært glad for at begge ministerene kommer hit. Det er et klart signal om at de har hørt oss. Det gir oss gode muligheter til å gi direkte innspill til dem, sa Askholt.

Skredet
Skredekspertene Christian Jaedicke fra NGI og Markus Landrø fra NVE forklarte inngående hvordan skredvarslingen blir utarbeidet på bakgrunn av data fra lokale observatører. Ved hjelp av tegninger og animasjoner viste de hvordan snømassene bevegde seg i det aktuelle området nedenfor Sukkertoppen. Snømasser som lå helt opp mot toppen av fjellet har ikke gått tidligere, ifølge ekspertene.

Ekstra snømasser som lå overfor denne terrassen raste ut, og bidro til at beregningene de gjorde på hvor langt skredet ville gå ikke holdt stikk.

– I etterkant ser vi at vi burde ha sjekket snøen også helt der oppe, men det er ikke så lett når uværet står på som verst. Dette var en «freak»- situasjon, noe man ikke har opplevd tidligere. Det er ikke registrert skredaktivitet over den hylla før. I fremtiden må vi også holde øye med det området, sa Markus Landrø.

Skredekspertene forklarte at det hadde løsnet snø fra terrassen helt opp mot toppen av Sukkertoppen da skredet gikk. Det har aldri skjedd før. SKredet gikk derfor lenger enn de hadde beregnet.
Hus i Vei 222, 224 og 226 forblir evakuert. Husene i Vei 228 er begge truffet av skred. Det sørligste på tirsdag og det nordligste ble fraflyttet etter skredet i 2015.
Representanter fra Longyearbyen lokalstyre, Svalbard kirke, sykehuset, NVE og Sysselmannen var tilstede på kvelden møte.
Skredekspert Markus Landrø fra NVE viste hvordan snølagene er bygget opp.
Powered by Labrador CMS