Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hurtigruten taper på Svalbard

 

Hurtigruten taper på Svalbard

Økt konkurranse og kansellerte «Polar Star»-seilinger førte til et tap i inntekter på 36 millioner kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.08.2011 kl 18:24

Etter første halvår av 2011 har Hurtigruten et underskudd på 64 millioner kroner på hele virksomheten sin. Det dårlige resultatet skyldes blant annet svake resultater på Svalbard, melder selskapet i sin delårsrapport.

Tilbakeslag

Hurtigruten eier Spitsbergen Travel, som tilbyr cruise med Hurtigrute-skipet «Fram» i sommer. Selskapet skulle også tilby ukescruise med «Polar Star», men i juni ble det klart at skipet ikke kom til Svalbard fordi rederiet gikk konkurs.

– Det er klart at vi da fikk et alvorlig tilbakeslag og mistet inntekter, sier administrerende direktør Olav Fjell i Hurtigruten.

Milliontap

Sammenlignet med i fjor har selskapet hatt 36 millioner kroner mindre i inntekter på Svalbard. At «Polar Star» ikke kom, utgjorde et tap på 10 millioner kroner.

En av årsakene til tapet er i tillegg at «Fram» var på Svalbard i andre kvartal i fjor, i år kom den først til tredje kvartal.

Men selskapet har også hatt tapte inntekter både på Spitsbergen Travel og på salgskontorer andre steder.

– Vi har merket sterkere konkurranse og det har presset prisene nedover, sier Fjell.

Resultat

I juni betydde kanselleringen av «Polar Star» 4 millioner kroner i tapt resultat, som er inntekter minus kostnader. For hele sommeren betyr kanselleringen et tapt resultat på 15 millioner kroner.

– Hvilken betydning får tallene for virksomheten deres på Svalbard?

– Ingen. Vi fortsetter som før. Vi skal se på muligheten til å leie inn et annet skip for å erstatte «Polar Star», men vi har strenge krav, så det er uavklart, svarer Fjell.

Han understreker at Svalbard er en viktig del av Hurtigrutens produkt.

– Virksomheten på Svalbard er positiv og vi har stor tro på den framover. Den har vært god og lønnsom i mange år, sier Fjell.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!