Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hurra for Hermansen

Mange kjøpte boka om Robert Hermansen. Her får Hanne Bjerk sin utgave signert. FOTO: Christopher Engås

Hurra for Hermansen

Sterke følelser var i sving da Robert Hermansen var med under lanseringen av Otto Ulseths bok om den tidligere Store Norske-sjefen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.10.2014 kl 13:05

«Røde Robert Hermansen. Redningsmann og syndebukk» er tittelen på Otto Ulseths uautoriserte biografi om den tidligere direktøren i Store Norske. Men selv om boka er «uautorisert», har hovedpersonen vært en god kilde til informasjon. At han deltok aktivt i boklanseringa i Longyearbyen selv, vitner også om at boka ikke er så uautorisert som det kan virke som på overflaten.

Ikke umerket
Da journalist Arne O. Holm ikke kom seg til Longyearbyen til bokbad, ble det biblioteksjef Elin Anita Olsrud som tok rollen som bademester.

Otto Ulseth legger ikke skjul på at han er en god venn av Hermansen, og at hans utgangspunkt er at 75-åringen ble urettferdig behandlet av det norske rettsvesenet.

«Ingen går umerket gjennom det Robert Hermansen ble utsatt for – av rettsvesen og deler av media. Jo, i den grad han i dag fortsatt klarer å skjule konsekvensene av dette, er det mer enn rettsstaten fortjener», skriver Ulseth i bokas forord.

Skaffet dokumenter
I et intervju med Svalbardposten etter bokbadet, forteller Robert Hermansen og Otto Ulseth om hvordan de samarbeidet om boka.

– Det var mitt initiativ å skrive bok. Jeg tenkte at noen måtte gjøre noe, og det handlet om å gjenopprette Hermansens ære, sier Ulseth.

Hermansen bidro med å skaffe til veie dokumenter, men ellers mener han at hans medvirkning ikke var spesielt stor. Den tidligere direktøren syntes imidlertid at det var greit at Ulseth skrev bok.

– Jeg hadde ikke noe ønske om at det skulle skrives noen bok. Men da Ulseth bestemte seg for å gjøre det, syntes jeg det var veldig greit. Det var litt interessant å se deler av livet mitt utenfra. Og stilen hans passet for meg, sier Robert Hermansen.

Takksigelser
Med sitt ærlige standpunkt om at Hermansen ble urettferdig behandlet, gikk bokbadet i Kulturhuset i Longyearbyen sakte men sikkert over til en slags «da capo» av Robert Hermansens liv. Dette satte publikum i salen, som hadde betalt inngangspenger for å være med på bokbadet, tydelig pris på.

Hermansen fortalte om sin oppvekst, sin interesse for literatur, sin lederstil og ikke minst sine teorier om hvordan Store Norske fikk eventyrlige overskudd med ham i førersetet. Mange merket seg at den tidligere lederen åpent tror at det ville vært mulig for Store Norske å gå med overskudd i dag også, hvis det teamet som ledet selskapet for ti år siden hadde vært på plass.

Hermansen ble takket og lovprist av flere, og det hele ble avsluttet med at Anne Lise Klungseth Sandvik overrakte ham en rose som en takk fra samfunnet i Longyearbyen.

Nøkkelord

Se bildet større

Mange i Longyearbyen hadde betalt for å få høre Hermansen (i midten) snakke om sitt liv. Forfatter Otto Ulseth og biblioteksjef Elin Anita Olsrud hadde de andre hovedrollene. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!