Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Hurra for 17. mai!

Sysselmann Odd Olsen Ingerø (t.h.) ledet sitt siste 17. mai-tog ned fra kirka. Mange hundre fastboende og tilreise fulgte etter med flagg og store smil. FOTO: Geir Barstein

- Hurra for 17. mai!

Glade mennesker, godt vær og et veldig langt tog.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.05.2015 kl 01:31

  • Del dine bilder fra 17. mai-feiringa her.

Store smil i alle aldre marsjerte gjennom Longyearbyen, i et av de lengste 17. mai-togene enkelte veteraner kan huske å ha sett her oppe.

Sysselmann Odd Olsen Ingerø ledet an fra startpunktet ved kirka for aller siste gang, etterfulgt av mange hundre feststemte feirende med flagg, fløyter og flerstemt jubel.

I den fremste enden spilte longyearbyenkorpset i sine velkjente gruvedrakter, mens Østensjø janitsjar – for anledningen flydd inn fra Oslo – sto for tonene i den bakre.

Været oppførte seg bra til å være 17. mai her i nord. Til tross for at sola uteble, var vinden snill og temperaturen innen komfortsonen. Sludden meteorologene mistenkte på forhånd holdt seg unna.

Vel framme ved bautaen på Skjæringa, ble det en liten logistisk utfordring med å få alle på plass.

- Spre dere rundt bautaen. Vi er så mange i dag, så dere må stå rundt slik at alle får se, sa Kristin Furu Grøtting i 17. mai-komiteen.

Så holdt tidligere Store Norske-sjef Robert Hermansen tale. Han trakk blant annet fram at det i år er 70 år siden Norge atter ble et fritt land.

– Også på Svalbard ble det kjempet. Svalbardfolk falt i striden både her på øya, og utenfor landets grenser. Vi vet fortsatt ikke hvor fem modige ungdommer herfra ble skutt og gravlagt, sa Hermansen, mens sysselmannenstolk Anastasia Gorter oversatte for gjestene fra Barentsburg.

– Longyearbyen er i dag et fargerikt og multikulturelt samfunn, stødig bygget på de verdiene til pionerene. Dette er verdier vi fortsatt kan bygge på, takket være de som kjempet og falt under verdenskrigen, sa Hermansen, og la ned en krans på krigsminnemerket.

Jurij Gribkov, den russiske generalkonsulen i Barentsburg, takket for invitasjonen

– Det er en stor ære for oss å være i Longyearbyen, og hedre Norges grunnlovsdag, sa Gribkov, og la ned blomster på bautaen som ble avduket i 1949 av daværende kronsprins Olav.

Deretter fulgte salutt (med ekte gruvekrutt) og «Ja, vi elsker dette landet», før de aller fleste la kursen til Svalbardhallen for is, brus, pølser og underholdning.

- Den store skuffelsen er at jeg ikke fikk gå i tog i år, sa Anne Lise Klungseth Sandvik, leder for 17. mai-komiteen, som måtte bruke krykker etter en skade i beinet.

- Jeg tenkte å be sysselmannen om å bære meg på gullstol innover. Det hadde vært noe! lo hun hjertelig.

Les mye mer og se flere bilder fra feiringa i neste utgave av Svalbardposten.

Nøkkelord

Se bildet større

Toget snodde seg langt gjennom Longyearbyens gater. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Tidligere Store Norske-sjef Robert Hermansen holdt tale og la ned krans på bautaen. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Åsne Dolve Meyer, Linda Solhaug, Audhild Storbråten og Anne-Cathrine Nilsen ønsker alle en flott 17-Mai fra Ny-Ålesund! FOTO: Privat

Se bildet større

Svea hadde naturlig nok et litt kortere tog, men minst like stor 17. mai-glede. FOTO: Linda Bakken

Se bildet større

Toget startet utenfor kirka, gikk ned til sentrum og så opp til bautaen på Skjæringa. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Det var smekkfullt i Svalbardhallen etter toget. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Korpset var ikledd gruvedrakter. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!