Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hundre skutere på rødlista

Noen ganger må Ove Jensen ta spaden fatt. Innunder snø og overtrekk ligger et chassisnummer som han må ha tak i. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Hundre skutere på rødlista

Nå tilbyr Longyearbyen lokalstyre gratis fjerning av skuter- og bilvrak. Ove Jensen har fått i oppdrag å drive detektiv-virksomhet i dalen.

Tekst:

Publisert:

Inn på kne med en krøllete notisblokk i hånda. Sola smetter over Gruvefjellet og lager harde skygger på bakken. Foran mannen ligger to overtrekkskledte skutere omgitt av fokksnø. De har neppe gått en meter i år.

– Snøen rundt skuteren kan si mye om den har blitt brukt i det siste eller ikke, sier Ove Jensen.

Gratis innlevering

Han er hyret inn av Longyearbyen lokalstyre (LL) for å gjøre en ordentlig sjauejobb. I løpet av noen uker skal han finkjemme Longyeardalen og gjøre rede for utrangerte vrak – både skutere og biler. LL fikk nemlig midler fra Svalbard Miljøvernfond for å innføre et søppelamnesti for kjøretøy. Dermed er det gratis innlevering til Avfallsverket så lenge de 250.000 kronene rekker.

Men mange av de gamle skuterne tilhører folk som har flyttet fra Svalbard for lenge siden. Kanskje har de glemt det gamle vraket. Eller kanskje bare «glemt» det. Kanskje de ikke en gang leser Svalbardposten og har fått vite om søppelamnestiet.

– I fjor ba vi folk om å levere inn selv. Det kom en del biler, men ikke så mange skutere. Vi vet jo at det står mange forlatte skutere rundt omkring, så da begynte vi å jakte selv, sier senior­ingeniør Håkan Eriksson i LL.

Og her kommer Jensen inn i bildet.

Hundretalls skutere

– Da er det bare å finne chassisnummeret.

Ove Jensen tar spaden fatt. Et par raske tak senere legger han seg på kne og kikker inn under trekket, myser og forsøker å tyde tegn.

– 0... 4... eh...

Jensen begynte på oppgaven i begynnelsen av mai. Det første stedet han oppsøkte var, ikke uventet, Nybyen.

– Der var det mye. Jeg tror jeg skrev ned 47 skutere som enten ikke har vært brukt i år eller som manglet skilt, sier Jensen.

Når Svalbardposten møter ham, har han 71 skutere og 15 biler på lista si. Han forventer å runde hundretallet. Men jobben er ikke over når kjøretøyene er notert.

– Senere skal jeg opp til Sysselmannen og få ut navn og telefonnummer på eierne. Så begynner jobben med å ringe rundt til folk, sier han.

Fornærmer ikke

Alle på lista skal nemlig få tilbud om å kaste vraket helt gratis. Vanligvis koster det 722 kroner å kvitte seg med en skuter. En bil som er førstegangsregistrert på Svalbard koster 4.334 kroner, mens en bil som er fastlandsregistrert koster 2.023 kroner, siden vrakpanten var innlagt i registreringa.

Ja, hvis de er fastlandsboere kan de til og med være så heldige at LL gjør det for dem.

– Vi har en avtale med avfallsanlegget. Men det beste er jo at folk gjør det selv, sier Jensen.

– Du frykter ikke å fornærme noen som har en gammel skuter de er glad i?

– Nei, de får nå bare et spørsmål, så de må ikke ta det ille opp, sier Jensen.

Lærere fra Tip-linja (teknisk-indutriell produksjon) på Longyearbyen skole har henvendt seg til Jensen og spurt om det er mulig å forsyne seg med noen deler fra skuterne som skal kastes. Jensen synes det bare er fint at de kommer til nytte.

– Nå skal jeg videre ned på Blåmyra. Jeg antar at jeg får en del nye skutere på lista mi der, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Ove Jensen går etter de nedsnødde skuterne. Der tror han sjansen for treff er størst. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Noen skutere, som denne i Lia, har nummerskiltet på. Det gjør jobben betydelig enklere for Ove Jensen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!