Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hundre hunder på vent

«Willy» er en av to åtte uker gamle valper hos Svalbard Husky. Antall hunder på Svalbard øker stadig, både blant privatpersoner og i kommersiell virksomhet. For Willy venter et aktivt liv som trekkhund fra han er rundt ett år gammel. FOTO: John Christian Nygaard

Hundre hunder på vent

Longyearbyen Hundeklubb har cirka 100 hunder som venter på plass i hundegård. Antallet hunder på Svalbard øker årlig, både blant private og i kommersiell virksomhet.

Tekst:

Publisert:

Hundevalpene Willy og Wonka er Svalbard Huskys nyeste medlemmer.

De er i gang med å utvide verden sin, og de to brødrene på åtte uker løper fornøyde rundt på tundraen og lekesloss under oppsyn av «fosterfar» Thomas Wegener, som jobber som guide og hundekjører.

Fra de er rundt ett år gamle skal de to etter planen gå inn i produksjonen, og bli en del av trekkhundene som Svalbard Husky bruker når de tar med turister på turer i hundespann.

– Vi er allerede i gang med sosialseringen. Det er viktig at de blir vant med folk, så alle kan håndtere dem, sier Wegener, og bærer de to bort til en gjeng med tyske turister som er på besøk.

De to valpene er et nytt tilskudd til det stadig økende antall hunder på Svalbard. Det gjelder både blant privatpersoner og til kommersiell virksomhet.

Innspill til arealplan

Longyearbyen Hundeklubb har i en høringsuttalelse til den nye arealplanen som skal vedtas av Longyearbyen lokalstyre, kommet med innspill der de ber om at det ses på mulighetene for å utvide klubbens hundegård. Den ble sist utvidet på høsten i 2014.

– Vi har en vanvittig venteliste, på rundt 100 hunder som gjerne skulle ha plass i hundegården vår, sier klubbleder Gunn Beate Paasche.

Klubben har per i dag ingen konkrete byggeplaner dersom det skulle åpnes for en slik utvidelse av hundegården, men hundeklubben ønsker i følge Paasche å være forberedt i fremtiden:

– Behovet er der, men vi er samtidig realistiske. Det er ikke slik at vi skal gå i gang «i morgen», men tanken vår er å legge til rette for utvidelse i fremtiden, sier hun, og fortsetter:

– Jeg skulle gjerne hatt fire bur der selv. Men jeg står selv på venteliste, for vi er på maks kapasitet av det vi kan klare og samtidig drifte hundegården på en forsvarlig måte, sier Paasche, som har to av hundene sine i hundegården per dags dato.

Klubben har i dag 92 medlemmer, noe som også er et kriterium for å søke om burplass.

Kommersiell drift

Hos Svalbard Husky, som tilbyr turer med hundespann, valgte man i fjor å doble antall hunder. Per dags dato er det 96 hunder i firmaet.

– Vi har hatt en vekst i tråd med den generelle veksten i reiselivet her siden 2012, da finanskrisen begynte å slippe taket og Norwegian begynte å fly hit, sier Robert Nilsen, som driver Svalbard Husky sammen med Sissel Lian.

Økende turisme

Nilsen forteller at de valgte å doble antall hunder for å lette på belastningen under høysesongen fra februar til mai. Da kjøres det to turer daglig, sju dager i uka, og på hver tur er det 42 hunder som er med.

– Da er det greit at ikke alle må gå to turer hver dag hele uka. Vi tok derfor et strategisk valg om å doble antall hunder for å få en sunnere drift. Det skal være glade og ivrige hunder som har lyst til å dra på tur. Det er også viktig for gjestene våre, sier Nilsen.

Han forteller at med dagens etterspørsel, kunne selskapet ha utvidet ytterligere hvis de ønsket det.

– For øyeblikket kunne vi ha utvidet videre, men vi må ha tunga rett i munnen og ikke overetablere. Vi ønsker å ha en sunn og trygg vekst, så vi kan håndtere et eventuelt tilbakefall i etterspørselen.

– Rabies og museparasitt

Sjef for miljøavdelinga hos Sysselmannen, Knut Fossum, er klar på at rammene for hundehold på Svalbard er annerledes enn for hundehold på fastlandet:

– Svalbard er spesielt fordi vi har både rabies og museparasitt, som begge kan smitte til mennesker. En ønsker selvsagt at ingen på Svalbard blir smittet. Dessuten er det viktig at sykdommene ikke spres med hunder til fastlandet. Derfor er det viktig at hundeholdet følges godt opp, og at alt av vaksiner og rutiner rundt dette er i orden.

Han forteller også at Sysselmannen de siste månedene har registrert mange saker med hunder som har angrepet reinsdyr.

– Hver av de sakene er én for mye. Med et økende antall hunder, øker sjansen for slike hendelser. Det er kjempeviktig at eierne tar ansvar og har kontroll på hunden sin, sier Fossum.

– Burde det være en øvre grense på hvor mange hunder man skal ha her på Svalbard?

– Jeg har ikke noe grunnlag for å si at det er nødvendig per i dag, sier Fossum, og understreker at det er Mattilsynet som gir dispensasjon til å innføre hund fra fastlandet.

– For hunder som allerede er på Svalbard er det ingen regler som begrenser hvor mange valper de kan få.

Se bildet større

For at trekkhundene som «jobber» på Svalbard Husky skal kunne håndteres av alle, er det viktig at de sosialiseres godt. Her får «Wonka» hilse på en gruppe tyske turister, sammen med guide og hundekjører Thomas Wegener. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

«Pica» benytter anledningen til å få kos mens Gunn Beate Paasche, leder i Longyearbyen Hundeklubb, er innom hundegården. FOTO: John Christian Nygaard

Antall hunder på Svalbard

År Kommersielle Private Totalt
2015: 370 - 401 - 771
2014: 339 - 378 - 717
2013: 301 - 320 - 621
2012: 273 - 290 - 563
2011: 285 - 299 - 584
2010: 364 - 246 - 610
2009: 355 - 235 - 590
2008: 315 - 273 - 588
2007: 300 - 231 - 531
2006: 282 - 204 - 486
2005: 270 - 196 - 466
2004: 226 - 188 - 414

Kilde: Sysselmannen/Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!