Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hundespann forsvant

Hundespannet med sju hunder gikk utfor en skrent eller bresprekk i den sørlige delen av Trollheimen (rød ring). FOTO: Norsk Polarinstitutt

Hundespann forsvant

Et spann med sju hunder har falt ned en skrent eller bresprekk i Trollheimen. Ingen mennesker er skadet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.05.2013 kl 13:45

Hendelsen skjedde ved 16.30-tida torsdag i forbindelse med en guidet hundetur i Trollheimen, fjellområdet på andre sida av Isfjorden for Longyearbyen.

Hoppet av

En guide og to turister med hvert sitt spann var på tur i området, men kom ut for dårlig sikt og whiteout. Plutselig fór guidens hundespann utfor en skrent på anslagsvis 20 meter. Guiden klarte å komme seg av, men hundespannet forsvant ned skrenten.

– Det kan også være snakk om en bresprekk, men dette har vi ikke fått klarhet i på grunn av dårlig sikt, sier sysselmannsbetjent Frede Lamo.

Null sikt

Hendelsen skjedde ifølge GPS-koordinatene ved toppen Låghetta, som ligger mellom Venernbreen, Vetternbreen og Krokbreen. De tre personene og de to andre hundespannene har slått leir i området.

De tre personene er i god behold og har det bra, ifølge Lamo. De har imidlertid ingen rifle til isbjørnforsvar, siden den lå i spannet som fór ned skrenten.

– Vi ønsker derfor å få ut et våpen til dem, for de har kun signalpistol. Samtidig befinner de seg 640 meter over havet og har elleve hunder rundt seg, så de sier situasjonen er forsvarlig, sier Lamo.

Sitter stand-by

Foreløpig har dårlige værforhold hindret Sysselmannen i å ta seg til området. Sikten var på ett tidspunkt så dårlig at guiden måtte kaste en hanske foran seg for å klare å orientere seg.

Hele fredag har Sysselmannen og Airlift sittet stand-by i håp om å kunne lette.

– Vi skulle egentlig fly dit klokka 13, i og med at skydekket lettet. Så tettet det seg til igjen, og værvarselet tyder ikke på at det skal lette med det første, sa Lamo til Svalbardposten ved 13.30-tida

Det er ennå uvisst hva som har skjedd med hundene, og om de fremdeles er i live. Det vil bli tatt en vurdering på hva som skal skje med hundene så fort en får klarhet i dette.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!