Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hundespann forsvant

Hundespannet med sju hunder gikk utfor en skrent eller bresprekk i den sørlige delen av Trollheimen (rød ring). FOTO: Norsk Polarinstitutt

Hundespann forsvant

Et spann med sju hunder har falt ned en skrent eller bresprekk i Trollheimen. Ingen mennesker er skadet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.05.2013 kl 13:45

Hendelsen skjedde ved 16.30-tida torsdag i forbindelse med en guidet hundetur i Trollheimen, fjellområdet på andre sida av Isfjorden for Longyearbyen.

Hoppet av

En guide og to turister med hvert sitt spann var på tur i området, men kom ut for dårlig sikt og whiteout. Plutselig fór guidens hundespann utfor en skrent på anslagsvis 20 meter. Guiden klarte å komme seg av, men hundespannet forsvant ned skrenten.

– Det kan også være snakk om en bresprekk, men dette har vi ikke fått klarhet i på grunn av dårlig sikt, sier sysselmannsbetjent Frede Lamo.

Null sikt

Hendelsen skjedde ifølge GPS-koordinatene ved toppen Låghetta, som ligger mellom Venernbreen, Vetternbreen og Krokbreen. De tre personene og de to andre hundespannene har slått leir i området.

De tre personene er i god behold og har det bra, ifølge Lamo. De har imidlertid ingen rifle til isbjørnforsvar, siden den lå i spannet som fór ned skrenten.

– Vi ønsker derfor å få ut et våpen til dem, for de har kun signalpistol. Samtidig befinner de seg 640 meter over havet og har elleve hunder rundt seg, så de sier situasjonen er forsvarlig, sier Lamo.

Sitter stand-by

Foreløpig har dårlige værforhold hindret Sysselmannen i å ta seg til området. Sikten var på ett tidspunkt så dårlig at guiden måtte kaste en hanske foran seg for å klare å orientere seg.

Hele fredag har Sysselmannen og Airlift sittet stand-by i håp om å kunne lette.

– Vi skulle egentlig fly dit klokka 13, i og med at skydekket lettet. Så tettet det seg til igjen, og værvarselet tyder ikke på at det skal lette med det første, sa Lamo til Svalbardposten ved 13.30-tida

Det er ennå uvisst hva som har skjedd med hundene, og om de fremdeles er i live. Det vil bli tatt en vurdering på hva som skal skje med hundene så fort en får klarhet i dette.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!