Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hundene berget uten skade

Sprekken hundene havnet i er ikke spesielt dyp, og ingen av dem kom til skade. Bildet er tatt fra helikopteret under redningen lørdag formiddag. FOTO: Martin Munck

Hundene berget uten skade

De sju hundene som havnet i en snøsprekk torsdag ettermiddag, ble berget av mannskaper fra Airlift og Sysselmannen lørdag formiddag. Ingen av hundene var skadet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.06.2013 kl 17:58

– Det hele endte bra, og det er jeg så utrolig glad for. Alle hundene kom fra det uten en eneste skade, og ble heist opp fra sprekken uten problemer, forteller en strålende fornøyd Martin Munck, daglig leder i Green Dog.


60 kilometer fra Longyearbyen

Munck deltok i redningsarbeidet, og var også over stedet med helikopter fredag, uten at det var mulig å gjøre noe på grunn av været. Allerede da kunne han konstatere at samtlige sju hunder så ut til å ha det bra.

Det var en av guidene hans, sammen med to turister som havnet i trøbbel torsdag i Kjepasset, et brepass i 600 meters høyde like øst for St. Jonsfjorden. Stedet ligger i et breområde nærmere 60 kilometer nordvest for Longyearbyen.


Havnet i en snøsprekk

Uhellet skjedde under dårlige værforhold, i whiteout uten sikt. Følget hadde havnet litt feil på sin tur gjennom Kjepasset, og var kommet for nær en nunatakk i fjellgruppen Geitene. Plutselig skled guidens hundespann utenfor en skavl, og havnet i en snøsprekk kloss inntil nunatakken.

Sprekken er ikke spesielt dyp, og hundene hadde ikke falt men rutsjet og rullet nedover skråningen.


Strålende vær

Det var like før klokken 10 i formiddag at Sysselmannens redningshelikopter krysset Isfjorden over til fjellområdet øst for St. Jonsfjorden. Med sol fra så godt som skyfri himmel, og svært god sikt.

– Alt så annerledes ut under slike forhold, og langt mindre dramatisk, forteller Martin Munck.

Hundene befinner seg nå i leiren på breen mellom fjellene, sammen med de andre hundene. Turistene og guiden blir først hentet tilbake til Longyearbyen søndag med «Langøysund», etter å ha blitt satt ut onsdag i Ymerbukta.

Nøkkelord

Se bildet større

Helikopteret var over stedet også fredag, uten at de kunne gjøre noe på grunn av whiteout og dårlig sikt. Bildet viser at hundene hadde det bra, og at de lå i normal hvilestilling. FOTO: Martin Munck

Se bildet større

Leiren på breen mellom fjellene like øst for St. Jonsfjorden. Bildet er tatt etter redningen, idet helikopteret setter kursen tilbake til Longyearbyen. FOTO: Martin Munck

Se bildet større

Stedet hvor turistfølget og guiden havnet i trøbbel ligger i Kjepasset, i fjellområdet mellom Geitene og Kaosfjellet (rød ring). Avstanden til Longyearbyen (gul) er nærmere 60 kilometer. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!