Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hundene berget uten skade

Sprekken hundene havnet i er ikke spesielt dyp, og ingen av dem kom til skade. Bildet er tatt fra helikopteret under redningen lørdag formiddag. FOTO: Martin Munck

Hundene berget uten skade

De sju hundene som havnet i en snøsprekk torsdag ettermiddag, ble berget av mannskaper fra Airlift og Sysselmannen lørdag formiddag. Ingen av hundene var skadet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.06.2013 kl 17:58

– Det hele endte bra, og det er jeg så utrolig glad for. Alle hundene kom fra det uten en eneste skade, og ble heist opp fra sprekken uten problemer, forteller en strålende fornøyd Martin Munck, daglig leder i Green Dog.


60 kilometer fra Longyearbyen

Munck deltok i redningsarbeidet, og var også over stedet med helikopter fredag, uten at det var mulig å gjøre noe på grunn av været. Allerede da kunne han konstatere at samtlige sju hunder så ut til å ha det bra.

Det var en av guidene hans, sammen med to turister som havnet i trøbbel torsdag i Kjepasset, et brepass i 600 meters høyde like øst for St. Jonsfjorden. Stedet ligger i et breområde nærmere 60 kilometer nordvest for Longyearbyen.


Havnet i en snøsprekk

Uhellet skjedde under dårlige værforhold, i whiteout uten sikt. Følget hadde havnet litt feil på sin tur gjennom Kjepasset, og var kommet for nær en nunatakk i fjellgruppen Geitene. Plutselig skled guidens hundespann utenfor en skavl, og havnet i en snøsprekk kloss inntil nunatakken.

Sprekken er ikke spesielt dyp, og hundene hadde ikke falt men rutsjet og rullet nedover skråningen.


Strålende vær

Det var like før klokken 10 i formiddag at Sysselmannens redningshelikopter krysset Isfjorden over til fjellområdet øst for St. Jonsfjorden. Med sol fra så godt som skyfri himmel, og svært god sikt.

– Alt så annerledes ut under slike forhold, og langt mindre dramatisk, forteller Martin Munck.

Hundene befinner seg nå i leiren på breen mellom fjellene, sammen med de andre hundene. Turistene og guiden blir først hentet tilbake til Longyearbyen søndag med «Langøysund», etter å ha blitt satt ut onsdag i Ymerbukta.

Nøkkelord

Se bildet større

Helikopteret var over stedet også fredag, uten at de kunne gjøre noe på grunn av whiteout og dårlig sikt. Bildet viser at hundene hadde det bra, og at de lå i normal hvilestilling. FOTO: Martin Munck

Se bildet større

Leiren på breen mellom fjellene like øst for St. Jonsfjorden. Bildet er tatt etter redningen, idet helikopteret setter kursen tilbake til Longyearbyen. FOTO: Martin Munck

Se bildet større

Stedet hvor turistfølget og guiden havnet i trøbbel ligger i Kjepasset, i fjellområdet mellom Geitene og Kaosfjellet (rød ring). Avstanden til Longyearbyen (gul) er nærmere 60 kilometer. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!