Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Hunden hang i bakbeina på den

løp etter: Hundens reinsdyrjakt ble dokumentert med kamera. Ett av bildene viser at hunden fysisk presser seg under dyret og bl.a. løfter opp venstre bakbein. Heldigvis pådro ingen dyr seg åpenbare skader i hendelsen. FOTO: Georg Bangjord

Reinen løp for livet:

– Hunden hang i bakbeina på den

Eieren ilagt 6.000 kroner i bot.

Det var om kvelden søndag 31. mars at hunden kom seg løs og iverksatte en langvarig jakt på reinsdyr ved Gruve 6.

– Eieren er orientert om at han blir ilagt et forelegg på 6000 kroner, sier sysselmannsførstebetjent Vidar Arnesen til Svalbardposten onsdag ettermiddag.

Dyrene var langt ute i terrenget, og Sysselmannen besluttet å sende et helikopter – som allerede var ute i forbindelse med et annet oppdrag – for å få kontroll på bikkja.

Helikoptret greide å skille dyrene og lose hunden til bilveien, hvor det ble anholdt og sikret. Ingen dyr ble åpenbart skadd i hendelsen, noe som er med på å bestemme bøtenivået.

– Det har blitt gitt høyere bøter for liknende før, men da har gjerne reinsdyret blitt skadd og senere avlivet. Eller at samme eier har flere tilsvarende forhold på seg, sier Arnesen.

Georg Bangjord, ornitolog og seniorrådgiver i Statens Naturoppsyn, var tilfeldigvis i området for å se på gjess, da han fikk øye på hendelsen.

– Vi oppdaget dyrene i kikkerten. Hadde de vært i nærheten av veien ville vi grepet inn, men det var såpass langt unna at det ble naturlig å ringe vakttelefonen til Sysselmannen, sier Bangjord, og understreker at han var ute i felt som privatperson.

Han bekrefter at hunden gikk fysisk til verks på ett av reinsdyra.

– I perioder hang den i bakbeina på reinen. Reinen kom seg ut elva og ble stående der en stund, for hunden ville ikke følge etter ut i vannet. Etter en stund begynte reinen å løpe igjen, og da var hunden rett på, sier han.

Ett av bildene Bangjord tok viser hunden under selve reinsdyret. Jakten pågikk i rundt 45 minutter, før Sysselmannen greide å skille dyrene ved hjelp av helikoptret.

– Min karakteristikk er at de håndterte dette raskt, og at saken fikk en god avslutning, sier Bangjord.

Dette er tredje gang den erfarne turmannen er vitne til hunder som jager rein i dette området. Han tror heller ikke at dyret ble fysisk skadd.

– Reinen var ikke halt, og vi så ikke noe blod, forteller han.

Se bildet større

Sysselmannen rykket ut med helikopter for å få kontroll på hunden. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!