Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Hunden hang i bakbeina på den

løp etter: Hundens reinsdyrjakt ble dokumentert med kamera. Ett av bildene viser at hunden fysisk presser seg under dyret og bl.a. løfter opp venstre bakbein. Heldigvis pådro ingen dyr seg åpenbare skader i hendelsen. FOTO: Georg Bangjord

Reinen løp for livet:

– Hunden hang i bakbeina på den

Eieren ilagt 6.000 kroner i bot.

Tekst:

Publisert:

Det var om kvelden søndag 31. mars at hunden kom seg løs og iverksatte en langvarig jakt på reinsdyr ved Gruve 6.

– Eieren er orientert om at han blir ilagt et forelegg på 6000 kroner, sier sysselmannsførstebetjent Vidar Arnesen til Svalbardposten onsdag ettermiddag.

Dyrene var langt ute i terrenget, og Sysselmannen besluttet å sende et helikopter – som allerede var ute i forbindelse med et annet oppdrag – for å få kontroll på bikkja.

Helikoptret greide å skille dyrene og lose hunden til bilveien, hvor det ble anholdt og sikret. Ingen dyr ble åpenbart skadd i hendelsen, noe som er med på å bestemme bøtenivået.

– Det har blitt gitt høyere bøter for liknende før, men da har gjerne reinsdyret blitt skadd og senere avlivet. Eller at samme eier har flere tilsvarende forhold på seg, sier Arnesen.

Georg Bangjord, ornitolog og seniorrådgiver i Statens Naturoppsyn, var tilfeldigvis i området for å se på gjess, da han fikk øye på hendelsen.

– Vi oppdaget dyrene i kikkerten. Hadde de vært i nærheten av veien ville vi grepet inn, men det var såpass langt unna at det ble naturlig å ringe vakttelefonen til Sysselmannen, sier Bangjord, og understreker at han var ute i felt som privatperson.

Han bekrefter at hunden gikk fysisk til verks på ett av reinsdyra.

– I perioder hang den i bakbeina på reinen. Reinen kom seg ut elva og ble stående der en stund, for hunden ville ikke følge etter ut i vannet. Etter en stund begynte reinen å løpe igjen, og da var hunden rett på, sier han.

Ett av bildene Bangjord tok viser hunden under selve reinsdyret. Jakten pågikk i rundt 45 minutter, før Sysselmannen greide å skille dyrene ved hjelp av helikoptret.

– Min karakteristikk er at de håndterte dette raskt, og at saken fikk en god avslutning, sier Bangjord.

Dette er tredje gang den erfarne turmannen er vitne til hunder som jager rein i dette området. Han tror heller ikke at dyret ble fysisk skadd.

– Reinen var ikke halt, og vi så ikke noe blod, forteller han.

Se bildet større

Sysselmannen rykket ut med helikopter for å få kontroll på hunden. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!