Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hundeeiere reddes av Skype

Emelie Våtvik (t.v.), Helene Hvedding, Liv Rose Flygel, Silje Våtvik, Sølvi Jacobsen og resten av byens hundeeiere ønsker en fast veterinær i byen. Det håper Mattilsynet å få til innen kort tid. Inntil videre er Skype en nødløsning. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Hundeeiere reddes av Skype

Mattilsynet har god tro på en permanent veterinærløsning for Svalbard. Inntil videre er dataprogrammet Skype en redningsplanke for øygruppas hundeeiere.

Tekst:

Publisert:

Nye EU-regler skal hindre spredning av bendelorm fra hunder. Det innebærer at kun veterinærer kan gi hunden den ene tabletten som kverker parasitten. For Svalbard som står uten fast veterinær, har dette bydd på store problemer for hundeeierne.


Tar det på nettet

Veterinær i Mattilsynet, Harald Os, sier at IP-telefonprogrammet Skype inntil videre blir en nødløsning.

– Hvis en hundeeier plutselig må reise med hunden fra Svalbard, kan de kontakte en dyreklinikk eller veterinær. Klinikken ser via Skype at eieren gir hunden ormekuren, og fakser deretter opp en bekreftelse til Svalbard, sier Os.

Med bekreftelsen kan hunden dermed tas til fastlandet.

– Så fort hunden er kommet til fastlandet, må eieren ta den med til en klinikk eller veterinær for å få et bekreftelsesstempel i hundens pass, sier veterinæren.


Reserveløsninger

I slutten av mai var Os i Longyearbyen for å sette ormekurer og drive veterinærtjenester for byens 600 hunder. Ett døgn etter at hunden har fått kuren, er den smittefri i 28 dager. Dermed kan hunden reise til fastlandet i dette tidsrommet, for så å få en ny kur der.

Som en løsning for denne sommeren, kommer Os tilbake til Longyearbyen 20. juni for å sette flere ormekurer.

– Dette for å avhjelpe en akutt situasjon. Da vil hundeeierne kunne reise til fastlandet med hunden fram til 18. juli, sier veterinæren.

For hunder som skal transporteres fra Svalbard etter 18. juli, må en altså bruke Skype.

– Men om du har en akutt syk hund, kan du sende den ned. Den vil da settes i karantene i 24 timer ved en dyreklinikk. Dyrevelferden skal ivaretas, det skal ikke folk være redde for, presiserer Os.


Fast veterinær

Justisdepartementet og Sysselmannen har lenge jobbet for å få på plass en fast veterinærtjeneste til Svalbard. Problemet er at ingen vil betale for det. De mener det er Landbruks- og matdepartementet som må finansiere tjenesten, noe departementet har avvist.

Harald Os er likevel trygg på at det skal lykkes å bli enige.

– Svalbard skal ha fastere veterinærtjenester enn i dag. I verste fall skal det være veterinær på plass to ganger i måneden, men vi jobber med å få på plass en fast veterinær. Vi opplever mye positivitet, og tror vi skal finne en løsning til beste for lokalsamfunnet, sier Os.

Faktaboks

Dette er saken

1. mai trådte et nytt EU-regelverk i kraft i Norge. Regelverket skal hindre spredning av bendelormen Echinococcus multilocularis. Ormen finnes ikke i Fastlands-Norge, men på Svalbard.

Hunder må få ormekur gitt av veterinær og stempel i passet før de kan tas ut fra Svalbard.

Nye EU-regler gjør også at hunde­eiere ikke får ta med mer enn fem hunder fra Svalbard til fastlandet etter 1. mai. Bakgrunnen for loven er å hindre smugling av hunder.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!