Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hundedager på Gardermoen

Veterinær Astrid V. Vikaune er uenig med Mattilsynet i hvilken informasjon som har blitt gitt. Her med hunden Doffen. FOTO: Christopher Engås

Hundedager på Gardermoen

Ferieavvikling har ført til full kaos for mange som reiser med hund til fastlandet.

Tekst:

Publisert:

I fjor ble reglementet for innførsel av hund fra Svalbard til fastlandet endret i EU-reglementet.

Før dette kunne man levere egenmelding på Gardermoen for å erklære at hunden har fått ormekur mindre enn fem dager før avreise. I dag må dette attesteres av veterinær. Dette fører til kaos for hundeeiere når veterinæren er på ferie.

Endring i praksis
Veterinær Astrid Vikaune forteller at hun var i kontakt med Mattilsynet for over tre måneder siden, da hun fikk beskjed om at 28-dagersregelen kunne brukes når hun skulle på ferie, siden det ikke var mulig å få vikar. Dette vil si at hundene kunne bli gitt ormekur av veterinær mindre enn 28 dager før avreise.

– Denne regelen har blitt brukt gjennom hele fjoråret, og det har aldri vært noen problemer med den, forteller Vikaune. Hun sier at denne regelen har blitt anbefalt av Mattilsynet frem til nå, da de plutselig har snudd.

– De har ikke gitt oss noen informasjon om dette, og har plutselig blitt veldig strenge, spesielt på Gardermoen. I Tromsø har dette gått helt fint, forteller hun.

Feilinformasjon
Mattilsynet, ved grensekontrollveterinær Marit Forbård, sier at denne regelen umulig kan ha blitt godkjent.

– Etter regelendringene i fjor er det ikke opp til oss å forandre på denne praksisen. Det må man ta høyere opp i systemet, forteller Forbård. Hun sier at 28-dagersregelen kun kan brukes når man fører hunder fra og til Norge og EU-land. Svalbard, derimot, er et såkalt ikke-listeført tredjeland, som vil si at det er på nivå med afrikanske og asiatiske land når det kommer til innførsel av kjæledyr til fastlandet.

- Frustrerende!

Mange har møtt problemer med grensekontrollveterinæren. Nå ordnes det via Skype.
Therese Berger ringte grensekontrollveterinæren på Gardermoen fem dager før avreise. Der fikk hun beskjed om den nye ordningen, og fikk i siste liten ordnet ormekur via Skype med Harald Os på Mattilsynet i Tromsø.

– Jeg har nå måttet betale for to ormekurer, siden jeg først fulgte 28-dagersregelen, og så tok en via Skype, sier Berger. Hennes kinesiske nakenhund fikk heldigvis komme gjennom med en gang, men det er ikke alle som har vært like heldige.

– Vi fikk beskjed om at vi måtte sitte i karantene på Gardermoen i fem timer dersom vi tok med hunden, forteller Hilde Holtet, som reiste til fastlandet i slutten av juni. De hadde heldigvis gode naboer som tok seg av hunden i en uke.

Andre har mottatt en ormekur på Gardermoen, og fått beskjed om at regning sendes i posten.

Veterinær Harald Os i Mattilsynet i Tromsø forteller at han arbeider med å forbedre reglene for Svalbard.
– Jeg skjønner hvordan det føles urettferdig at det skal være så vanskelig å ha hund på Svalbard. Vi har nå fått ordnet et system for denne sommeren, forteller Os. Han gjennomfører ormekur via Skype, og sender attest på at dette er godkjent av veterinær.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!