Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hun vil ha alle ut i friluft

Silje Hagen håper at mange vil bli med henne ut, og skape et sosialt og godt friluftsmiljø. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Hun vil ha alle ut i friluft

«Aktiv i friluft» er Svalbard Turns nyeste prosjekt for å folk opp av sofaen og ut på tur.

Tekst:

Publisert:

I begynnelsen av november startet Silje Hagen og Svalbard Turn prosjektet «Aktiv i friluft». De skal nå jobbe for å gjøre dørstokkmila litt kortere for innbyggere i Longyearbyen.

Med 800.000 kroner fra Svalbards miljøvernfond har Svalbard Turn fått opprettet en prosjektstilling som i utgangspunktet skal vare i to og et halvt år.

I tillegg til å være svært natur- og friluftsinteressert er Hagen utdannet ergoterapeut. Hun forteller at ergoterapi i stor grad handler om de aller enkleste formene for aktivitet. Det kommer godt med når hun skal oppfordre lokalbefolkningen til å bli mer aktive.

– Aktiv i friluft skal hjelpe flere personer å komme seg ut. Det skal først og fremst være et lavterskeltilbud for å sette flere folk i aktivitet. Dersom man ikke har vært så aktiv på en stund er det ofte lettere å komme i gang ute, enn å skulle melde seg inn på et treningsstudio, sier hun.

Samarbeid
Prosjektet har som hovedmål å drive frem miljøvennlige aktiviteter i friluft for å fremme folkehelsen. Aktiv i friluft ønsker å etablere nye arenaer og samarbeide tett med andre lag og foreninger i Longyearbyen. De ønsker å utnytte all kompetanse som er innenfor friluftsliv på Svalbard, og samarbeide med allerede etablerte tilbud.

– Vi kan for eksempel gå samlet til en av toppene i Topptrimmen, man kan arrangere ute-quiz eller lunsjrunde, hvor man møtes i lunsjen og tar en tur i byen. Det skal også være en sosial setting og spennet skal være stort, sier Hagen.

Selv er hun glad i å være ute, men også for henne har vært perioder hvor hun ikke alltid har hatt like lyst til å ta turen ut.

– Jeg kan relatere meg, jeg har også hatt dager da det var en seier å fullføre byrunden, det er viktig å føle mestring, og det er der engasjementet mitt ligger.

Alt skal foregå ute
Det er en viktig del av prosjektet at det skal være lett å delta, og Hagen forteller at tilbudene skal være rett utenfor dørstokken til innbyggerne.

– 2015 er friluftslivets år, og friluftsliv er på moten. Vi vil ha både arrangementer, og oppfordre folk til å gjøre ting på egenhånd. For eksempel vil vi jobbe met et nytt orienteringskart, det forrige er fra 1998, så det er på tide med et nytt.

Selv om målgruppen er hele Longyearbyens befolkning ønsker de å legge sælig vekt på blant annet barnefamilier.

Treffer fondets formål
Asbjørn Hagen, seniorrådgiver i Svalbards miljøvernfond sier at de valgte å gi penger til prosjektet fordi det treffer godt med tanke på fondets formål.

– Vi ønsket å støtte prosjektet fordi det stimulerer til et aktivt friluftsliv i lokalmiljøet, og vi syntes det var positivt at Svalbard Turn ønsket å jobbe mer med friluftsliv.

Aktiv i friluft jobber nå for fult med utvikling av en egen hjemmeside, og har også planer om å benytte sosiale medier aktivt for å nå ut til innbyggerne i byen.

Silje Hagen som har fått kontor i Svalbardhallen oppfordrer alle som har ideer, tips eller forslag til aktiviteter til å kontakte henne.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!