Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hun vil ha alle ut i friluft

Silje Hagen håper at mange vil bli med henne ut, og skape et sosialt og godt friluftsmiljø. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Hun vil ha alle ut i friluft

«Aktiv i friluft» er Svalbard Turns nyeste prosjekt for å folk opp av sofaen og ut på tur.

I begynnelsen av november startet Silje Hagen og Svalbard Turn prosjektet «Aktiv i friluft». De skal nå jobbe for å gjøre dørstokkmila litt kortere for innbyggere i Longyearbyen.

Med 800.000 kroner fra Svalbards miljøvernfond har Svalbard Turn fått opprettet en prosjektstilling som i utgangspunktet skal vare i to og et halvt år.

I tillegg til å være svært natur- og friluftsinteressert er Hagen utdannet ergoterapeut. Hun forteller at ergoterapi i stor grad handler om de aller enkleste formene for aktivitet. Det kommer godt med når hun skal oppfordre lokalbefolkningen til å bli mer aktive.

– Aktiv i friluft skal hjelpe flere personer å komme seg ut. Det skal først og fremst være et lavterskeltilbud for å sette flere folk i aktivitet. Dersom man ikke har vært så aktiv på en stund er det ofte lettere å komme i gang ute, enn å skulle melde seg inn på et treningsstudio, sier hun.

Samarbeid
Prosjektet har som hovedmål å drive frem miljøvennlige aktiviteter i friluft for å fremme folkehelsen. Aktiv i friluft ønsker å etablere nye arenaer og samarbeide tett med andre lag og foreninger i Longyearbyen. De ønsker å utnytte all kompetanse som er innenfor friluftsliv på Svalbard, og samarbeide med allerede etablerte tilbud.

– Vi kan for eksempel gå samlet til en av toppene i Topptrimmen, man kan arrangere ute-quiz eller lunsjrunde, hvor man møtes i lunsjen og tar en tur i byen. Det skal også være en sosial setting og spennet skal være stort, sier Hagen.

Selv er hun glad i å være ute, men også for henne har vært perioder hvor hun ikke alltid har hatt like lyst til å ta turen ut.

– Jeg kan relatere meg, jeg har også hatt dager da det var en seier å fullføre byrunden, det er viktig å føle mestring, og det er der engasjementet mitt ligger.

Alt skal foregå ute
Det er en viktig del av prosjektet at det skal være lett å delta, og Hagen forteller at tilbudene skal være rett utenfor dørstokken til innbyggerne.

– 2015 er friluftslivets år, og friluftsliv er på moten. Vi vil ha både arrangementer, og oppfordre folk til å gjøre ting på egenhånd. For eksempel vil vi jobbe met et nytt orienteringskart, det forrige er fra 1998, så det er på tide med et nytt.

Selv om målgruppen er hele Longyearbyens befolkning ønsker de å legge sælig vekt på blant annet barnefamilier.

Treffer fondets formål
Asbjørn Hagen, seniorrådgiver i Svalbards miljøvernfond sier at de valgte å gi penger til prosjektet fordi det treffer godt med tanke på fondets formål.

– Vi ønsket å støtte prosjektet fordi det stimulerer til et aktivt friluftsliv i lokalmiljøet, og vi syntes det var positivt at Svalbard Turn ønsket å jobbe mer med friluftsliv.

Aktiv i friluft jobber nå for fult med utvikling av en egen hjemmeside, og har også planer om å benytte sosiale medier aktivt for å nå ut til innbyggerne i byen.

Silje Hagen som har fått kontor i Svalbardhallen oppfordrer alle som har ideer, tips eller forslag til aktiviteter til å kontakte henne.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!