Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hun må sørge for kuttene

Annette Malm Justad må som arbeidende styreleder selv sørge for at reduksjonen i Store Norske blir gjennomført og til riktig tid. Her er styremøtet der vedtaket ble gjort, nettopp avsluttet. FOTO: Eirik Palm

Hun må sørge for kuttene

Før jul skal minst 100 ansatte i Store Norske ha fått beskjed om at de ikke er med videre. Nå forbereder også underleverandører seg på kutt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.11.2014 kl 11:01

Mandag denne uka kom meldingen alle ventet på: Styret vil redusere driften og kvitte seg med minst 100 ansatte. Styreleder Annette Malm Justad er nettopp ferdig med møtet når Svalbardposten treffer henne. Som arbeidende styreleder er det hun som må utføre kuttene.

Ikke i mål
– Det er viktig at vi gjør det på en ordentlig måte. Alle som blir berørt, får beskjed før jul og senest uke 51, sier Justad, som fra 3. desember går inn som arbeidende styreleder når Per Andersson slutter i jobben som administrerende direktør. – Men vi er ikke i mål med dette, legger hun til.

Svalbardposten fortalte 7. november at selskapet har et opparbeidet underskudd på 225 millioner kroner de ni første månedene i år, og at 2014 kan ende med et negativt resultat på rundt 400 millioner kroner. Dette er det største underskuddet i selskapets historie, og tidlig neste år vil kassa i realiteten være tom. Store Norske trenger derfor lån og garantier, som eieren kan stille seg bak.


Stanser oppfaringen

Selskapet vil gå igjennom alle sider ved virksomheten og vurdere andre mulige innsparingstiltak. Etter det Svalbardposten kjenner til omfatter dette blant annet:
• Salg av eiendom og eiendeler
• Leasing av utstyr
• Pant i eiendeler
• Reforhandling av kontrakter med underleverandører og utstyrsleverandører
• Minimumsdrift i halvannet år med halvering av kullproduksjonen
• Stans i oppfaringsarbeidet
• Omdirigering av planlagt utstyr.


Flytter strosse
I 2015 legger Store Norske opp til å produsere i underkant av én million tonn kull. Den nye longwallstrossa som nettopp har kommet til Svalbard og som skulle startes opp i Lunckefjellet, blir i stedet montert opp i D 10-panelet i Svea Nord. Deretter blir produksjonen flyttet til radsonen inne i gruva, mens strossa flyttes til Lunckefjellet. Her blir det bare tatt ut kull fra ett panel, og i oktober neste år vil selskapet vurdere om oppfaringen skal ta til igjen. Dette avhenger av prisutviklingen i kullmarkedet.

– Vi må bedre likviditeten vår nå. Dette er en alvorlig situasjon som berører masse mennesker rett før jul, men det er helt nødvendig for å sikre virksomheten, sier Justad.

Arbeidet er i gang allerede, og målet er å komme til Næringsdepartementet og banken i januar med en plan partene kan stille seg bak. Her blir også kontraktene med underleverandører gjennomgått, og flere av dem forbereder seg nå på å si opp folk på Svalbard. I Svea venter nå AF Arctic og Sodexo på beskjed fra Store Norske.

– I en situasjon som vi er i nå, må vi vurdere alle sider som kan gi oss reduserte kostnader, og om det er noe vi ikke trenger lenger, sier styrelederen.


– Pusterom
Klubbleder Arild Olsen i Store Norske var med på det enstemmige vedtaket i styret, og mener det ikke var noen annen løsning.

– Denne modellen gir oss et pusterom for å komme i posisjon igjen. Alle som forstår seg på gruvedrift, vet at en bedrift er ille ute når den må stoppe oppfaringen. Det er selvfølgelig tungt. Det var derfor viktig at man brukte god tid på styremøtet, og det var et enstemmmig styre som stilte seg bak den beste løsningen. Alternativet var å drive mot konkurs, sier Olsen.

Selskapet vil basere seg på en kullpris på mellom 75 og 80 dollar tonnet, og dersom kullprisen skulle øke framover, mener han det heller får være en bonus.

Han sier det nå gjelder å arbeide hurtig for å få en rask avklaring for de som blir berørte. Samtidig skal spillereglene overholdes. Datoen for møtet med eierne i januar er ikke satt, men Olsen håper det da kommer en avklaring med eieren.

– Tror du det går?

– Ja. Nå har i hvert fall alle ansatte i Store Norske gjort sitt, og de kommer til å gjøre enda mer for å lage et prosjekt som vil stå seg. Det ville være fryktelig synd om vi ikke fikk til det.

– Hvordan er reaksjonene, nå som beslutningen om reduksjon i drift og stillinger er virkelig?

– Nå er den harde sannheten der, og det er lov å være sint. Det skjønner jeg. Enhver reaksjon vil være sunn i en slik situasjon.

Se bildet større

Alternativet til å ta ned driften var konkurs, sier klubbleder Arild Olsen i Store Norske. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!