Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hun håper å overta raskt

Monica Mæland håper å få en snarlig avtale med Austre Adventfjord AS om overtakelse av eiendommen Austre Adventfjord på den andre siden av fjorden. Bak sees Adventtoppen, som er en del av eiendommen som er til salgs. FOTO: Christopher Engås

Hun håper å overta raskt

Næringsminister Monica Mæland (H) håper eiendommen bak henne snart er på statlige hender.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.09.2014 kl 15:09

Sola skinte da Mæland kom ut av ankomsthallen på Svalbard lufthavn mandag formiddag. Noen minutter senere ventet flyturen til Ny-Ålesund, første del av det første besøket hennes på Svalbard som statsråd.

– Jeg har sett at Svalbardposten mener jeg skal komme med en budsjettlekkasje. Jeg kommer ikke til å gjøre det, det er ikke slik vi jobber. Men jeg er kjent med behovene de har, og det får vi diskutere når jeg nå reiser bort dit nå, sier hun.
Bakgrunnen er at Kings Bay trenger nye bygninger til forskerne, og at det er særlig prekært for den japanske forskningsstasjonen i Ny-Ålesund.

LES OGSÅ: Hva Mæland bør si

Jobber med overtakelse
Tydeligere er hun imidlertid om Austre Adventfjord. På den andre siden av Adventfjorden ligger eiendommen som selskapet Austre Adventfjord AS vil selge. Næringsministeren sier klart fra at hun ønsker å overta den 206,2 kvadratkilometer store eiendommen som strekker seg to mil, fra Revneset ytterst i fjorden og oppover dalen til Helvetiafjellet.

– Når vi har vært tydelige på at staten ønsker å løse saken og overta eierskapet, er det fordi vi mener det er viktig.

– Ville det være vanskelig om utenlandske interesser hadde overtatt eiendommen?

– Jeg vil ikke spekulere i det. Men jeg vil være være tydelig på at når staten ønsker å løse saken, er det fordi vi mener den er viktig, gjentar Mæland.

– Når kjøper staten?

– Det kan jeg ikke si. Det jeg kan si er at vi har et samarbeid med andre departementer og at vi har vært tydelige på at vi ønsker en løsning med grunneiere. Og det jobber vi med. Jeg kan ikke kommentere enkeltheter i saken, men dette er en sak vi også prioriterer.

Mæland vil ikke gi seg selv en tidsfrist, i hvert fall ikke i offentlighet, men sier hun håper på en rask avklaring.

– Viktigere
Mæland ble tidligere i år invitert til Svalbard av direktøren i Store Norske, og skal tirsdag besøke Svea og den nye Lunckefjellgruva. Det statlige gruveselskapet sliter med røde tall etter fall i kullprisene, og venter heller ikke noe overskudd i 2014. Kanskje heller ikke året etter.

Store Norske har vært nøkkelen til norsk tilstedeværelse på Svalbard, og statsråden sier også at selskapet er en viktig aktør utover kull. Kullselskapet jobber nå med flere forretningsmodeller, men Mæland sier styret må påse at selskapet driver forretningsmessig. Hun slår videre fast at Store Norske skal være en stor del av virksomheten på Svalbard.

Mæland viser til at selskapet har tillatelse til å fortsette med kulldrift, samtidig som det også jobber med nye forretningsmodeller, samtidig som lokalsamfunnet jobber med å få flere bein å stå på.

Og at Svalbard blir viktigere.

– Svalbard har, er og blir antakeligvis bare viktigere fordi det er vår tilstedeværelse i nordområdene, som stadig flere interesserer seg for fordi man ser nye muligheter. Jeg anser Svalbard som en veldig viktig del av Norge, og som antakelig vil få større betydning.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!