Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Høyres program til justisministeren

Høyreleder Kjetil Figenschou mener det er helt uproblematisk for lokallaget å love at de skal jobbe for statsborgerrettigheter for lengeværende utlendinger på Svalbard. FOTO: Christopher Engås (arkiv)

Høyres program til justisministeren

Valgløfter mistenkes for å være tomme, og falske.

På oppfordring fra Svalbard Arbeiderparti har stortingsrepresentant Helga Pedersen sendt et skriftlig spørsmål til justisminister Anders Anundsen. Spørsmålet lyder:

«Hva tenker justisministeren om Svalbard Høyres programformulering om statsborgerskap?».

Falskt løfte?

Programformuleringen det vises til er som følger:

«Svalbard Høyre vil jobbe for at fastboende barn og ungdom med foreldre som ikke har norsk statsborgerskap og som er født i foreldrenes botid på Svalbard, eller som har bodd lenge på Svalbard, skal få mulighet til å bli norske statsborgere».

– Vi ønsker ei vurdering på om dette er et tomt løfte, eller et falskt løfte, sier leder i Svalbard Arbeiderparti, Øyvind Snibsøer.

Blår i øynene?

Snibsøer mener forslaget berører en rekke ting som lokal­politikken i Longyearbyen ikke skal berøre.

– Det berører utenrikspolitikken, innvandringspolitikken og lov om statsborgerskap. Og dette må også gjelde for Barentsburg. Vi kan ikke ha en lovendring som bare skal gjelde for Longyearbyen, sier Snibsøer, som går langt i å antyde at lokallaget til Høyre har kastet blår i øynene på mange av sine velgere.

– Uproblematisk

Leder i Svalbard Høyre, Kjetil Figenschou, er ikke uventet uenig i Snibsøers tolkning av punktet i valgprogrammet.

– Det er helt uproblematisk for oss å jobbe opp mot departementene og embetsverket. I Høyre bygger vi politikk nedenfra og opp, og ved å utfordre eksisterende politikk, sier han.

Figenschou sier Barentsburg ikke kan sammenlignes med Longyearbyen. Dette fordi den russiske bosetningen er et arbeidssamfunn.

– Det er ingen som vokser opp i Barentsburg uten å ha tilknytning til sitt hjemland, sier han.

Ikke misledet

– Men dette er ikke en lokalpolitisk avgjørelse å ta. Kan dere ha kastet blår i øynene på noen av velgerne deres, og da tenker jeg spesielt på innvandrergruppene?

– Vi har ikke lovet noe, bare sagt at vi skal jobbe for dette. Vi hadde møte med den største gruppen, Thaiene, og der kom det fram mange andre saker før denne. De er opptatt av skoler, fritidstilbud og veier, for å nevne noe, sier Kjetil Figenschou.

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!