Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Høyre gjør et kjempebyks

– Det ligger nok et godt stykke arbeid igjen, sier Geir Hekne (H) om oppslutningen. Her i samtale med Kristin Furu Grøtting i Tverrpolitisk fellesliste. FOTO: Eirik Palm

Høyre gjør et kjempebyks

Høyre gjør et kjempesprang og Venstre er inne, men Ap hadde hatt flertallet alene om det var lokalstyrevalg i dag.

Tekst:

Publisert:

Både Arbeiderpartiet og Høyre går fram i en meningsmåling Norfakta Markedsanalyse har gjennomført for Svalbardposten i oktober. Svalbardposten har tatt utgangspunkt i eksisterende partier og partier som offisielt har meldt at de kommer til å stille liste.
I målingen øker Høyre med hele 11 prosentpoeng siden valget i 2011, og har i målingen en oppslutning på 28,8 prosent.

Fire mandater
– Selvfølgelig er det alltid hyggelig å gå inn i et valgkampår med gode meningsmålinger, men det ligger nok et godt stykke arbeid igjen, sier Geir Hekne, gruppeleder for Høyre og nestleder i lokalstyret.

Den store framgangen er også overraskende siden forslaget til statsbudsjett ble lagt fram uten at CO2-prosjektet var med. Dessuten falt det ikke i god jord i Longyearbyen at regjeringen vil ha spleiselag for å ruste opp og vedlikeholde energiverket, som sørger lokalsamfunnet for strøm og varme. Det var også skuffelse over liten satsing på forskning. I tillegg er det vanlig med litt regjeringsslitasje for lokalpartienes del.
Men var det lokalstyrevalg i dag, ville Svalbard Høyre sikret seg et ekstra mandat, slik at partiet hadde vært representert i lokalstyret med fire mot dagens tre.

– Vi har vel ikke hatt de store konfrontasjonene, men jeg føler at vi har vært relativt tydelige i lokalstyret i enkelte saker, sier Hekne.

Kunne styrt alene
Høyre ville likevel ikke vært i posisjon eller i et valgteknisk samarbeid med Arbeiderpartiet, slik situasjonen er i dag. Ap øker med 4,9 prosentpoeng sammenliknet med valget i 2011, og har i denne målingen en oppslutning på 48,5 prosent. Partiet ville dermed også klart å ta et ekstra mandat om det var valg nå. Hadde resultatet fra målingen vært gjeldende, ville Ap dermed hatt flertall alene med åtte av 15 representanter i lokalstyret.

Verken Hekne eller Christin Kristoffersen (Ap) som i dag er lokalstyreleder, kjenner til detaljene fra målingen. Kristoffersen har tidligere sagt at hun teller på knappene om hun kommer til å stille, men det er på det rene at hun er på glid.

– Jeg håper jo at lokalbefolkningen har tillit til at Longyearbyen er trygg i vår omsorg, sier hun om Ap.

Hun mener også Longyearbyen trenger stabilitet når situasjonen rundt hjørnesteinsbedriften Store Norske er så usikker som nå.

Sikter høyt
Det siste mandatet har nystartede Svalbard Venstre fått. Venstre fikk i vår sitt første lokalparti på Svalbard, og ifølge målingen ville åtte prosent av velgerne gitt sin tilslutning til partiet, som neppe har klar lista til valget før i mars neste år.
– Når vi får stablet sammen resten av Venstre-lista så skal vi hente mer, og mye mer enn landsgjennomsnittet.

– Hva er målet i lokalstyret?

– Vi får i hvert fall jobbe for å få inn flere representanter i lokalstyret.

– Altså flere enn én?

– Vi må være minst to fra Venstre, sier Rønning som til daglig jobber som HMS-sjef i Store Norske.

Det er Konsekvenslista (Kl) og Tverrpolitisk fellesliste (TF) som har gitt fra seg mandatene. Førstnevnte har i målingen mistet begge sine to mandater, mens TF har mistet ett. Det er til dels ventet at Kl vil ha en nedgang siden lista gikk til valg med én fanesak. Det er heller ikke uvanlig at lister og felleslister taper oppslutning på sikt, men det er usannsynlig at lista ikke har oppslutning. Forklaringen på at det ikke er noen treff, ligger trolig i en liten stemmeberettiget befolkning og dermed et lite utvalg. TF på sin side, sliter med å tydeliggjøre kampsakene sine.

På gjerdet
Mye kan også endre seg, for svært mange sitter på gjerdet. 41 prosent har ikke bestemt seg, og dette er mer enn dobbelt så mange av hva som er vanlig i målinger på fastlandet. Årsaken kan være usikkerhet om hva det lønner seg å stemme på på Svabard. I tillegg kommer gjennomtrekken av folk. Samfunnet har en turnover på nær 20 prosent.

– Med så stor usikkerhet har politikerne en formidabel jobb med å lande mange av velgerne, sier Jarle Guldbrandsen, daglig leder i Norfakta.

Mobilisering?
Samtidig har det oppstått ny usikkerhet rundt Store Norske, og trolig vil debatten om nedlegging av kulldriften våkne til liv igjen. Også dette kan føre til mobilisering lokalt.

Målingen er gjennomført i perioden 6. til 20. oktober, og har dermed fanget opp reaksjoner fra forslaget til statsbudsjettet, som ble lagt fram den 8. oktober. Totalt er 127 personer over 18 år intervjuet i undersøkelsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Christin Kristoffersen (Ap) har vært i tenkeboksen om ny valgperiode, men er nå på glid. Hun mener det er viktig med stabilitet i en utfordrende periode for Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Ingriv Vinje og Oddmund Rønning var initiativtakere til Svalbard Venstre. Rønning håper partiet får minst to inn i lokalstyret neste høst. FOTO: Monika Aaserud

Se bildet større

Slik ville styrkeforholdet vært i lokalstyret dersom det var valg i dag. FOTO: Svalbardposten

Se bildet større

Geir Hekne (i dress og lys blå skjorte) og Høyre får god uttelling på meningsmålingen i oktober. Her er det Kommunal Rapport som er i ferd med å ta bilde av lokalstyret. FOTO: Eirik Palm

Ett år før valget

Parti.....Oppslutning......Mandater
Ap........48,5% (43,6%)....8 (7)
Høyre.....28,8% (17,9%)....4 (3)
TF........10,6% (21,7%)....2 (3)
Venstre... 7,6% (ny).......1 (0)
Kl............– (14,9%)....0 (2)

Målingen er tatt opp av Norfakta Markedsanalyse i perioden 6. til 20. oktober. Tallene i parentes viser resultatet fra valget høsten 2011. Feilmarginen er inntil 8 prosent.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!