Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Høy sjø etter ny turnusavtale

Leder i Gruveklubben, Ronald Jacobsen, mener det ikke ville være hensiktsmessig å gå ut i konflikt, og at alternativet ville vært verre. FOTO: Eirik Palm

Høy sjø etter ny turnusavtale

Ansatte i Store Norske er splittet etter avgjørelsen om ny arbeidstidsordning. Mange er rasende, og flere forbereder også arbeidsrettssak for å berge pensjonen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2016 kl 10:28

I forrige uke ble det klart at turnusordningen med 14 dager på og 14 dager av ikke blir videreført når Lunckefjell og Svea legges i dvale. I stedet blir det en 4-3-7-7-turnus, som innebærer to friperioder på til sammen ti dager i løpet av en treukersperiode.

Svalbardposten vet at dette har vakt særdeles sterke reaksjoner blant mange ansatte som blir berørt av omleggingen.

– I harnisk

– Det er noen som er i harnisk og er sint på grunn av arbeidstidsordningen. Hadde det vært på plass i oktober, hadde man hatt mulighet til å områ seg, sier hovedtillitsvalgt Torstein Nilsen i Forbundet Ledelse og Teknikk (FLT) til Svalbardposten.

"Hadde det vært på plass i oktober,
hadde man hatt tid til å områ seg"


Den nye turnusen fører til at det blir vanskeligere for mange som i dag pendler mellom jobb på Svalbard og familie på fastlandet. Mange hadde håpet å forsette som før.

– Men vi er ikke der, sier fungerende klubbleder Ronald Jacobsen i Gruveklubben.

Sammen med forhandlingsutvalget så han til slutt ikke annen løsning enn å signere avtalen om ny turnus.

– Vi skrev under fordi vi mente det var den beste løsningen, totalt sett. Å gå ut i konflikt med bedriften i situasjonen vi er i nå, ville sende uheldige signaler. Vi har prøvd i det lengste å få beholde 14-14, men kom ingen vei, sier han.

Jacobsen bekrefter at mange av de som blir berørt, får en vanskelig situasjon. Men alternativet ville vært verre, mener han.

– En 5-2-turnus kunne blitt resultatet om vi hadde sagt opp avtalen med Store Norske, sier Jacobsen, som selv har fått skiftet turnus fra 14-14 til 5-2.

Halv milliard i underskudd

I bakgrunnen truer tallene. Store Norske fikk i 2014 et underskudd etter skatt på 1,1 milliarder kroner. Årsaken er i hovedsak lav kullpris og store nedskrivinger på grunn av valutasikringer.

I dokumenter fra departementet går det frem at det er ventet et underskudd i Store Norske på omkring en halv milliard kroner i 2015.

I stortingsproposisjonen som passerte statsråd sist fredag, heter det at alternativet til driftshvilemodellen er konkurs. Nærings- og fiskeridepartementet skriver videre at skiftordningen i forbindelse med driftshvile i Svea i størst mulig grad vil legges opp slik at det er mest naturlig for de ansatte å være bosatt i Longyearbyen.

«Departementet legger til grunn at selskapet følger dette opp», heter det i forslaget som nå skal komitébehandles før det vedtas i Stortinget. Det er i praksis en bestilling.

Styret i Store Norske foreslo i fjor høst driftshvile og ba om en avklaring fra eieren innen 23. november. Svaret kom den 17. november, og næringsminister Monica Mæland (H) avviste at departementet har somlet.

– Har et tilbud

Likevel ville prosessen ha kommet i gang tre uker tidligere.

– Lista forandres hele tiden. Det er folk som har vært tenkt med videre, men som har fått seg jobb, eller som har basert seg på 14-14, sier Ronald Jacobsen om oversikten over medlemmer som skal være med videre. Flere har valgt å takke ja til jobb på fastlandet på grunn av ventetid eller fordi de mener det er usikkert. Andre må ta stilling nå, etter at den nye turnusen ble kjent, fordi de ikke har mulighet til annet enn 14-14.

Jacobsen mener også det er fare for at Store Norske kan få problemer med stabiliteten i arbeidsstokken. Mange vil være på jakt etter tilbud på fastlandet selv om de har takket ja til videre arbeid i Store Norske, enten i Svea eller i Gruve 7, som får et ekstra skift.

Administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske er enig i at det er en risiko, men sier det er grunnen til at selskapet må være så rask som mulig med prosessen.

– Hvis ikke, hadde vi i hvert fall mistet folk, sier hun og fortsetter:

– Det vil være mange som er frustrert over situasjonen som er og som berører hver enkelt. Men samtidig har de som føler seg berørt, et tilbud om en jobb. De som er sagt opp, hadde ikke det.

Kjører enkeltsaker

Svalbardposten vet også at flere ansatte nå vurderer å gå til arbeidsretten fordi de taper pensjonsrettigheter.

Ravlo fastslår videre at prosessen i Store Norske har vært som i hvilken som helst bedrift i Norge, og at eierne legger opp til det styret mente var en minimumsløsning. Selskapet har ønsket at eieren skal komme med mer, sier hun.

Styret har bedt om 28 millioner kroner til finansiering av usikrede førtidspensjonsforpliktelser i driftshvileperioden. Nærings- og fiskeridepartementet vil i denne omgangen bidra med dette. Sju av disse millionene er «ikke juridisk bindende for selskapet, men kan bidra til løsninger for spesielt utsatte ansatte».

[img10076LF
]
Torstein Nilsen i FLT er ikke fornøyd med pensjonsløsningen, og viser til at det er like vanskelig for en som har jobbet i 15 som en som har jobbet i 20 år i selskapet å få ny jobb på fastlandet.

Styret har gått inn for å gi pensjon til dem som blir 60 år i løpet av driftshvile-årene fra 2017 til 2019, og som har over 20 år i selskapet.

– Er du 55 og har jobbet i 15 år, får du ingenting. Det er en svært dårlig måte å avslutte dette på for folkene der. Det er akkurat like vanskelig å få jobb for en som har jobbet 14 år som en som har jobbet 20, sier han.

Ifølge FLT-lederen har det vært fellesmøter med samtlige fagforeninger utenom Tekna. Konklusjonen er at de har bestemt seg for å gå til sak i hvert enkelt tilfelle.

– Etter vårt syn er det mange som kommer veldig uheldig ut, sier Ronald Jacobsen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!