Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hotellet i Barentsburg kan være ulovlig overvåket

Det er satt opp minst ett overvåkningskamera i bar- og restaurantområdet på hotellet i Barentsburg (merket med rød ring). Nå er Datatilsynet varslet om det som kan være flere tilfeller av videoovervåkning i den russiske bosetningen. Det er ikke klart når kameraene ble montert opp. Dette bildet ble tatt i påska 2015. FOTO: Christopher Engås (arkiv)

Datatilsynet varslet:

Hotellet i Barentsburg kan være ulovlig overvåket

Fant kamera i bar- og restaurantområdet.

Tekst:

Publisert:

Ifølge et brev til Datatilsynet er det så langt oppdaget kameraer på flere steder i den russiske gruvebyen, inkludert i restaurant- og barområdet på Hotel Barentsburg. Dette skjedde i «forbindelse med ulike tilsyn og besøk» på forsommeren.

– Men vi antar at det finnes flere kameraer, skriver assisterende sysselmann Jens Olav Sæther og juridisk rådgiver Magnus Rognhaug i brevet, hvor de ber Datatilsynet om å følge opp saken.

– Vi vil at de skal vurdere om dette skjer i lovlige former. Vi har ingen direkte opplysninger om at de er i strid med reglene, men vi antar det, sier Rognhaug til Svalbardposten.

I tillegg til hotellet, et populært mål for turister så vel som fastboende på Svalbard, har Sysselmannen funnet overvåkningsutstyr på to andre steder:

• På driftsbygningen på bykollen, nord for sentrum. Her har Sysselmannen funnet kameraer på alle de fire hjørnene av et bygg som er tilknyttet Trust Arktikugols satellittvirksomhet.

• Inne i et konferanserom på forskningsinstituttet AARI. Her ble det også funnet utstyr for å gjøre lydopptak.

– Utstyret faller under Sysselmannens vurdering inn under meldeplikten etter personopplysningsloven. Det synes videre at krav til skilting og varsling om at området overvåkes ikke er oppfylt, heter det i brevet.

Sysselmannen vet ikke hvordan eventuelle opptak brukes, oppbevares eller slettes.

Det er heller ikke kjent hvor lenge kameraene har vært montert, eller om de er i drift for øyeblikket.

Etter en gjennomgang av arkivbilder fra i vinter, har Svalbardposten greid å finne to kameraer inne på hotellet: Ett i resepsjonsområdet og ett i restauranten (se bilder).

Personvernsekspert Ann Rudinow Sætnan, en professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU, bekrefter at dette er overvåkningsutstyr.

– De ser ut til å være av typen PTZ dome camera. Det er et lite kamera som kan panoreres, tiltes og zoome inni en mørk glasskule, slik at de som befinner seg inne i dekningsområdet ikke kan se hvor det peker, skriver hun i en epost til Svalbardposten.

Juridisk rågiver Rognhaug ved Sysselmannen bekrefter at de tror det finnes flere kameraer i byen.

– Vi antar at Trust Arktikugol, dersom de føler at de har behov for overvåkning, har satt dem opp på andre steder hvor folk ferdes, sier han.

Trust Arktikugol er orientert om funnene og at Datatilsynet nå er varslet.

Sysselmannen har så langt ikke fått noen tilbakemelding fra gruveselskapet.

Brevet fra Sysselmannen er datert 19. august, og Datatilsynet opplyser at de ennå ikke fått kikket på saken.

På generelt grunnlag sier saksbehandler og rådgiver Stian Tveten at det skal svært mye til før de gir grønt lys til at virksomheter kan innføre kameraovervåkning, spesielt på steder hvor privatpersoner ferdes.

– Utgangspunktet er at det ikke er lov å overvåke restauranter eller steder hvor folk oppholder seg, sier han.

– Dette er områder hvor folk har en forventning om å være i fred, og som ikke skal overvåkes, sier han.

Det finnes noen få unntak, for eksempel overvåkning av en fasade (uten at fortauet vises i særlig grad), køa utenfor et utsatt skjenkested eller et kasseområde hvor det er mistanke om underslag.

– Overvåkning skal i hovedsak være for å forebygge eller oppklare kriminalitet, samt verne om liv og helse. Utover dette er det mye som skal til før det er tillatt.

Virksomheter er pliktige til å melde fra til Datatilsynet om videoovervåkning, i tillegg til at regelverket stiller strenge krav til skilting, merking og sletting.

– Opptak skal i utgangspunktet slettes etter sju dager, men kan beholdes i opptil 30 dager dersom det kan bli aktuelt å overgi det til politiet. Vi kan gi dispensasjon fra dette, men det skal mye til.

Svalbardposten sendte mandag en e-post med spørsmål om saken til Trust Arktikugol.

– Vi rekker dessverre ikke å kommentere, da generaldirekøren drar til Barentsburg i morgen og har en tidsklemme. Beklager, men vi kan ikke hjelpe dere denne gangen. Håper at vi får bedre tid til å svare på spørsmål neste gang, lød svaret som kom onsdag, like før Svalbardposten gikk i trykken.

Se bildet større

Svalbardposten har i arkivbilder fra påska 2015 også funnet ett kamera i resepsjonsområdet på hotellet i Barentsburg. FOTO: Christopher Engås (arkiv)

Se bildet større

I tillegg til hotellet har Sysselmannen oppdaget to andre steder med overvåkningskamera i Barentsburg. FOTO: Christopher Engås (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!