Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Høstet i Thailand på tirsdag, i disken i Longyearbyen på torsdag

Phairin Nanthawisit har akkurat fått inn hauger med grønnsaker fra Thailand i den nyåpnede butikken. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Høstet i Thailand på tirsdag, i disken i Longyearbyen på torsdag

Longyearbyen Thai Shop får ferske grønnsaker i rekordfart.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.11.2013 kl 12:35

Butikken har eksistert i noen år, men nå har de flyttet ut av hjemmelokalene og inn på Elvesletta Nord. Snart kommer det også et skilt på veggen som sier at her holder Longyearbyen Thai Shop til.

– Det hele startet da det var noen thaier i Longyearbyen som lurte på om ikke vi kunne ta inn noen paller med mat som de kunne kjøpe av oss, sier Audun Fossheim.

Importerer mat
Han og samboeren Phairin Nanthawisit tenkte over saken, og bestemte seg for å starte opp et firma som importerte mat fra Thailand.

Grønnsakene de selger kommer i rekordfart. Tirsdag plukkes de i Thailand. Deretter tar Thai Airways med pakkene til Oslo, og postflyet tar det videre til Svalbard. Torsdag kan Nanthawisit selge ferske grønnsaker over disk. Køen kan til tider bli enorm, og på en times tid er halvparten av de 130 kiloene som butikken tar inn, solgt ut.

– Det er en god del grønnsaker som man ikke får kjøpt i Svalbardbutikken. Dette er asiatiske grønnsaker som ikke akkurat dyrkes rundt omkring, sier Fossheim.

Sjefen i butikken
Nanthawisit betjener alle som er innom med stødig hånd og et smil. Når det gjelder fordelingen av ansvar i butikken, er det grei skuring.

– Det er hun som er sjef i butikken, jeg er bare en hjelpegutt, sier Fossheim, som driver rørleggertjeneste til vanlig.

– Det har hun sagt at jeg må si, ler han.

Nøkkelord

Se bildet større

Nattamon Kuasee Wik er allerede fast kunde, og har her fått en liten smakebit av varene. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

En liten frukt med nært slektskap til litchi, som består av en kjerne dekket av hvitt fruktkjøtt som igjen er dekket av et hårete, læraktig skall. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!