Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Høstens første debatt

Kai Trædal fra Fremskrittspartiet (t.v.), Jon Sandmo fra Konsekvenslista, Svein Jonny Albrigtsen fra Arbeiderpartiet, Geir Hekne fra Høyre og Lene Villumsen fra Tverrpolitisk fellesliste. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Høstens første debatt

Det skulle handle om nordområdepolitikk. I stedet ble onsdagens konferanse en diskusjon om Longyearbyen trenger et lokalstyre eller ikke. ??

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.09.2011 kl 12:59

LO Svalbard hadde onsdag invitert til konferanse om nordområdepolitikk sett fra Longyearbyen. LO-leder Roar Flåthen holdt innlegg, det samme gjorde Arne O. Holm, som er spesialrådgiver ved Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland.

– Svalbardsamfunnet bør i større grad bli en del av nordområdestrategien. Svalbard har en sentral beliggenhet blant annet i forhold til olje og gass, fisk og skipsfart, sier Flåthen.

Bør ikke bestemme

Lokalpartiene i Longyearbyen var også invitert til å holde innlegg og delta i debatten. Men det som var ment å være en seriøs debatt om nordområdepolitikk, endte som en diskusjon om hvorvidt Longyearbyen trenger et lokalstyre eller ikke. 

Konsekvenslista mener lokalstyret bør legges ned og at det heller bør opprettes et rådgivende svalbardråd, tilsvarende det man hadde før lokalstyret ble innført i 2002.

– Vi er ikke imot at folk i Longyearbyen skal bli hørt, men vi er imot at de skal bestemme. Det hadde vært veldig fint med et høringsorgan eller Svalbard-råd. Folk her blir hørt uansett, men de trenger ikke sitte og bestemme, sier leder for lista, Jørn Dybdahl.

Ingen påvirkning

Begrunnelsen er at lokalstyret, ifølge Konsekvenslista, ikke har gjennomslagskraft i store viktige saker, og at staten bestemmer uansett. Dybdahl stilte ikke selv til paneldebatt, det gjorde Jon Sandmo, som er nummer fem på lista. Ingen av dem mener imidlertid at lokalstyret bør diskutere nordområdepolitikk.

– I utgangspunktet er det rikspolitikk og utenrikspolitikk som har lite med Longyearbyen lokalstyre å gjøre. Vi kan legge til rette ut fra hva regjering og storting bestemmer for nordområdene, men vi har ingen påvirkning på det, sier Sandmo.

Skapte reaksjoner

Da alle partiene hadde holdt hvert sitt innlegg, tok Dybdahl ordet fra salen. Hans innlegg dreide seg nettopp om at lokalstyret bør legges ned.

– De andre partiene leste fra sine valgprogram, og da ville vi gjøre det også. Vår valgkampsak er å legge ned lokalstyret, sier han.

Innlegget vakte reaksjoner fra flere hold.

– Mitt klare syn er at det er bortkastet tid å si at man skal legge ned lokalstyret. Jeg synes ikke de skal bruke vår tid på å debattere det. Vi skal ha et lokaldemokrati og utvikle det, og vi skal bruke tida på å diskutere politikk, sier Geir Hekne fra Høyre.

Han synes det er pinlig at et slikt budskap ble presentert med Roar Flåthen til stede.

– Jeg håper ikke han får inntrykk av at det bare er bygdetullinger som sitter igjen her, sier Hekne.

Med ryggen inn i framtida

Flåthen sier han ble forundret over standpunktet til Konsekvenslista.

– Det er å gå med ryggen inn i framtida. Det er viktig at politikerne utvikler lokalsamfunnet og stiller krav til storsamfunnet. Lokalstyret tar tak i daglige ting, men hva som skal skje fremover er også viktig, sier Flåthen.

Han legger til at Svalbard-samfunnet er det samfunnet i Norge som er mest avhengig av sentrale politiske beslutninger.

– Jeg er litt forundret over at noen av debattantene har en manglende forståelse for at det er viktig med allianser på fastlandet, sier Flåthen.Dette mener partiene om nordområdepolitikk:
 

Arbeiderpartiet:

Mener kulldrift er viktig. Partiet ønsker samtidig å ha en klarere rolle for å utvikle næringslivet og et bredere arbeidsmarked. Ap ønsker også å styrke det internasjonale samarbeidet om søk, beredskap og oljeberedskap, blant annet gjennom forskning.

Tverrpolitisk fellesliste:

Mener Longyearbyen har mye å bidra med innen forskning, rensing og lagring av CO2, frakt, logistikk og turisme. Fremhever at Longyearbyen har en sentralt plassert havn, som Bydrift ønsker å utvide. Partiet understreker også hvor viktig det er å styrke kommunikasjonen med sentrale politikere.

Høyre:

Mener utfordringen ligger i å skape et Longyearbyen som kan takle økt aktivitet gjennom utbygging av kai og tilrettelegging for ny næringsvirksomhet og nye boliger. Partiet ønsker å opprettholde en god barnehagedekning og drive en god skole. Høyre vil også legge til rette for kulldrift, turisme og forskning.

Fremskrittspartiet:

Er for økt norsk tilstedeværelse, en positiv grunnholdning til petroleumsutvinning i nord, større innsats mot ulovlig fiske, sikre vilkårene for videre kulldrift, turisme og forskning, og å opprettholde en fordelaktig skattepolitikk. Partiet mener også at man ikke må gå for langt i å verne områder, slik at folk stenges ute. 

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!