Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hornsundulykken for retten

Bildet ble tatt av en turist om bord i skipet idet breen kalver. Skipet ligger da kloss inntil brefronten. FOTO: David Clarke

Hornsundulykken for retten

Rettssaken mot det nederlandske turistoperatørselskapet «Oceanwide Expeditions» begynte tirsdag i Nord-Troms tingrett og ble avsluttet torsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.10.2009 kl 13:00

Det var 8. august i 2007 at det russiskeide cruiseskipet «Aleksey Maryshev», chartret av det nederlandske selskapet, gikk for nær fronten av Hornbreen innerst i Hornsund. Idet den tretti meter høye brefronten kalvet og falt i fjorden skylte breis og sjøvann inn over skuta, som kastet voldsomt på seg.

23 personer ble skadd, flere av dem alvorlig.

Selskapet ble ilagt et forelegg på 800.000 kroner i fjor, som ikke ble vedtatt. Derfor blir saken nå behandlet av tingretten i Tromsø.

Får ikke tak i kapteinen

Sysselmannen vil også ha kapteinen dømt for forholdet, uten å ha lyktes med å få overlevert han stevningen.

– Vi har prøvd flere ganger, også ved hjelp av russiske myndigheter, uten å lykkes. Derfor har vi gitt opp og stilt saken i bero, sier assisterende sysselmann Lars Fause. Fause er aktor når rettssaken starter klokken 09 i dag i Tromsø, og som han regner med vil avsluttes i løpet av morgendagen.

Uaktsomhet eller uhell

Det er den nederlandske styreformannen i «Oceanwide Expeditions» som står tiltalt når foretaksforelegget skal behandles.

– Spørsmålet er om det som skjedde skyldtes uaktsomhet eller om det var et uhell, sier Fause.

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!