Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hornsundulykken for retten

Bildet ble tatt av en turist om bord i skipet idet breen kalver. Skipet ligger da kloss inntil brefronten. FOTO: David Clarke

Hornsundulykken for retten

Rettssaken mot det nederlandske turistoperatørselskapet «Oceanwide Expeditions» begynte tirsdag i Nord-Troms tingrett og ble avsluttet torsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.10.2009 kl 13:00

Det var 8. august i 2007 at det russiskeide cruiseskipet «Aleksey Maryshev», chartret av det nederlandske selskapet, gikk for nær fronten av Hornbreen innerst i Hornsund. Idet den tretti meter høye brefronten kalvet og falt i fjorden skylte breis og sjøvann inn over skuta, som kastet voldsomt på seg.

23 personer ble skadd, flere av dem alvorlig.

Selskapet ble ilagt et forelegg på 800.000 kroner i fjor, som ikke ble vedtatt. Derfor blir saken nå behandlet av tingretten i Tromsø.

Får ikke tak i kapteinen

Sysselmannen vil også ha kapteinen dømt for forholdet, uten å ha lyktes med å få overlevert han stevningen.

– Vi har prøvd flere ganger, også ved hjelp av russiske myndigheter, uten å lykkes. Derfor har vi gitt opp og stilt saken i bero, sier assisterende sysselmann Lars Fause. Fause er aktor når rettssaken starter klokken 09 i dag i Tromsø, og som han regner med vil avsluttes i løpet av morgendagen.

Uaktsomhet eller uhell

Det er den nederlandske styreformannen i «Oceanwide Expeditions» som står tiltalt når foretaksforelegget skal behandles.

– Spørsmålet er om det som skjedde skyldtes uaktsomhet eller om det var et uhell, sier Fause.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!