Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hornsund-saken til Høyesterett

Det russiske cruisefartøyet «Aleksey Maryshev» gikk til Longyearbyen etter ulykken i Hornsund for tre år siden. FOTO: Birger Amundsen

Hornsund-saken til Høyesterett

Ulykken som førte til at 23 personer på et cruiseskip kom til skade i Hornsund for tre år siden havner i Høyesterett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.10.2010 kl 08:07

8. august 2007 ble det russiske kystcruiseskipet «Aleksey Maryshev» truffet av bråttsjø og isklumper da Storbreen innerst i Hornsund kalvet. Årsaken til ulykken var at den russiske kapteinen gikk for nær brefronten.

23 personer kom til skade, seks av dem alvorlig.

Dømt i lagmannsretten

Det nederlandske operatørselskapet Oceanwide Expeditions, som hadde chartret skipet, ble frikjent da saken var til behandling i tingretten men dømt i lagmannsretten og ilagt en bot på 300.000 kroner.

Saken er svært spesiell, og ikke så rent lite kronglete på grunn av at så mange aktører og nasjoner er involvert.

Ser fram til siste runde

Til NRK sier advokat Erik Blaker, som representerer Oceanwide Expeditions, at dommen er riktig i tingretten men feil i lagmannsretten.

– Det går på anvendelsen av paragraf 48 om foretaksstraff, sier Blaker.

– Jeg er ikke overrasket over at saken kommer opp for Høyesterett, og ser fram til å få en siste runde på dette, sier assisterende sysselmann Lars Fause, som var aktor da saken var oppe i tingretten og lagmannsretten.

Hornsund-saken kommer også opp i det engelske rettssystemet neste år, etter at 16 av passasjerene har saksøkt den engelske mellomkontraktøren.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Dersom Svalbardbutikken mister parkeringsplassen til fordel for Rema, må styret gjøre nye vurderinger på investering og drift, sier styreleder Frigg Jørgensen.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Kullvognene skal skinne

Fem gamle slitere fra kulldriftens tid skal skinne vakkert når sjefen er tilbake.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!