Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hornsund best på miljø

Martin Rejner forteller at alt som havner i denne beholderen er brennbart og brennes i den miljøvennlige ovnen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Hornsund best på miljø

Den polske stasjonen var den eneste bedriften som hadde alt i orden under miljøaksjonen til Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen har nettopp avsluttet en stor aksjon der alle store bedrifter og bosettinger på Svalbard ble kontrollert, med særlig fokus på regelverket som skal få faset ut PCB-holdige komponenter i bygninger. I tillegg er det sett på avfallshåndtering generelt og hvordan virksomhetene behandler farlig avfall.

Uten anmerkinger
Forskningsstasjonen i Hornsund var det eneste stedet av 14 kontrollerte som ikke fikk noen anmerkninger.
«En som har gjort jobben sin og kom ut av kontrollen prikkfritt er den polske forskningsstasjonen i Hornsund. Kings Bay AS som driver Ny-Ålesund har også svært god avfallshåndtering. De andre kan lære mye av deres system og bør få på plass noe av det samme», skriver Sysselmannen i sin rapport.

Alt sendes til Polen
Martin Rejner som jobber i Hornsund som glasiolog, forteller at de sorterer søppel i tre kategorier, og at det meste sendes tilbake til Polen med båt.
– Vi knuser glass og putter i en beholder, og vi har aluminium og bokser i en annen. Papir og grønnsaker brenner vi i en ovn. Asken sender vi også til Polen, så ingenting blir igjen her, sier Rejner.
Det er bare halvannet år siden stasjonen ble oppgradert for å bli mer miljøvennlig, og blant annet fikk en ny forbrenningsovn.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!