Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hornsund best på miljø

Martin Rejner forteller at alt som havner i denne beholderen er brennbart og brennes i den miljøvennlige ovnen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Hornsund best på miljø

Den polske stasjonen var den eneste bedriften som hadde alt i orden under miljøaksjonen til Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen har nettopp avsluttet en stor aksjon der alle store bedrifter og bosettinger på Svalbard ble kontrollert, med særlig fokus på regelverket som skal få faset ut PCB-holdige komponenter i bygninger. I tillegg er det sett på avfallshåndtering generelt og hvordan virksomhetene behandler farlig avfall.

Uten anmerkinger
Forskningsstasjonen i Hornsund var det eneste stedet av 14 kontrollerte som ikke fikk noen anmerkninger.
«En som har gjort jobben sin og kom ut av kontrollen prikkfritt er den polske forskningsstasjonen i Hornsund. Kings Bay AS som driver Ny-Ålesund har også svært god avfallshåndtering. De andre kan lære mye av deres system og bør få på plass noe av det samme», skriver Sysselmannen i sin rapport.

Alt sendes til Polen
Martin Rejner som jobber i Hornsund som glasiolog, forteller at de sorterer søppel i tre kategorier, og at det meste sendes tilbake til Polen med båt.
– Vi knuser glass og putter i en beholder, og vi har aluminium og bokser i en annen. Papir og grønnsaker brenner vi i en ovn. Asken sender vi også til Polen, så ingenting blir igjen her, sier Rejner.
Det er bare halvannet år siden stasjonen ble oppgradert for å bli mer miljøvennlig, og blant annet fikk en ny forbrenningsovn.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!