Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hornsund best på miljø

Martin Rejner forteller at alt som havner i denne beholderen er brennbart og brennes i den miljøvennlige ovnen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Hornsund best på miljø

Den polske stasjonen var den eneste bedriften som hadde alt i orden under miljøaksjonen til Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen har nettopp avsluttet en stor aksjon der alle store bedrifter og bosettinger på Svalbard ble kontrollert, med særlig fokus på regelverket som skal få faset ut PCB-holdige komponenter i bygninger. I tillegg er det sett på avfallshåndtering generelt og hvordan virksomhetene behandler farlig avfall.

Uten anmerkinger
Forskningsstasjonen i Hornsund var det eneste stedet av 14 kontrollerte som ikke fikk noen anmerkninger.
«En som har gjort jobben sin og kom ut av kontrollen prikkfritt er den polske forskningsstasjonen i Hornsund. Kings Bay AS som driver Ny-Ålesund har også svært god avfallshåndtering. De andre kan lære mye av deres system og bør få på plass noe av det samme», skriver Sysselmannen i sin rapport.

Alt sendes til Polen
Martin Rejner som jobber i Hornsund som glasiolog, forteller at de sorterer søppel i tre kategorier, og at det meste sendes tilbake til Polen med båt.
– Vi knuser glass og putter i en beholder, og vi har aluminium og bokser i en annen. Papir og grønnsaker brenner vi i en ovn. Asken sender vi også til Polen, så ingenting blir igjen her, sier Rejner.
Det er bare halvannet år siden stasjonen ble oppgradert for å bli mer miljøvennlig, og blant annet fikk en ny forbrenningsovn.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!