Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hornsund best på miljø

Martin Rejner forteller at alt som havner i denne beholderen er brennbart og brennes i den miljøvennlige ovnen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Hornsund best på miljø

Den polske stasjonen var den eneste bedriften som hadde alt i orden under miljøaksjonen til Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen har nettopp avsluttet en stor aksjon der alle store bedrifter og bosettinger på Svalbard ble kontrollert, med særlig fokus på regelverket som skal få faset ut PCB-holdige komponenter i bygninger. I tillegg er det sett på avfallshåndtering generelt og hvordan virksomhetene behandler farlig avfall.

Uten anmerkinger
Forskningsstasjonen i Hornsund var det eneste stedet av 14 kontrollerte som ikke fikk noen anmerkninger.
«En som har gjort jobben sin og kom ut av kontrollen prikkfritt er den polske forskningsstasjonen i Hornsund. Kings Bay AS som driver Ny-Ålesund har også svært god avfallshåndtering. De andre kan lære mye av deres system og bør få på plass noe av det samme», skriver Sysselmannen i sin rapport.

Alt sendes til Polen
Martin Rejner som jobber i Hornsund som glasiolog, forteller at de sorterer søppel i tre kategorier, og at det meste sendes tilbake til Polen med båt.
– Vi knuser glass og putter i en beholder, og vi har aluminium og bokser i en annen. Papir og grønnsaker brenner vi i en ovn. Asken sender vi også til Polen, så ingenting blir igjen her, sier Rejner.
Det er bare halvannet år siden stasjonen ble oppgradert for å bli mer miljøvennlig, og blant annet fikk en ny forbrenningsovn.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!