Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hopper inn i nytt semester

Studentene i arktisk geofysikk begynte semesteret med å lære hva de skal gjøre om de faller i vannet på båttur. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Hopper inn i nytt semester

Ferske studenter har inntatt Unis. Aldri før har de kommet fra så mange ulike land.

De første studentene har allerede begynt på høstsemesteret ved Unis. Seks studenter i arktisk geofysikk stiller seg opp ved en av båsene i Småbåthavna. De hopper på fjorden, samler seg i en slange, og hjelper hverandre opp på brygga. Resten av klassen er ferdige og i gang med å ta av seg overlevelsesdraktene. Studentene kommer blant annet fra Polen, Tyskland og Østerrike. Maria Hammarvëck (24) kommer fra Sverige.

– Jeg er her mest for feltstudiene. Det har vi ikke på samme måte hjemme i Stockholm, sier hun, mens hun får hjelp til å ta av seg neoprenvottene på overlevelsesdrakta.

Ny rekord
I år skal studenter fra 42 nasjoner studere ved Unis.

– Vi har ny rekord, sier studierådgiver Ruben Eidesen.

Han forteller at siden 2008 har studentene kommet fra rundt 30 nasjoner, men i år er en langt større del av verden representert.

– Det er flere som kommer fra studier ved universiteter i Europa, men som opprinnelig er fra andre kontinenter, sier Eidesen.

Studentene kommer blant annet fra Kina, Brasil og Peru.

Mange søkere
Tallet på søkere til Unis har økt mye de siste årene. Det har nesten doblet seg siden 2011. Da var det 550 søkere til Unis-kursene. I år er tallet 1.095 søkere. 330 studenter har fått plass ved Unis denne høsten.

– Vi har studenter her fra alle de norske universitetene. Vi er det arktiske instituttet til fastlandsuniversitetene, sier administrerende direktør Ole Arve Misund ved Unis.

Målsettingen er at halvparten av studentene skal være norske. Det tallet har Unis hatt vanskelig for å nå. I fjor var bare 35 prosent av studentene nordmenn.

– Vi jobber mye for å få flere norske studenter, sier Misund.

Vurderer kursene
Etter semesterstart skal Unis ha møte med dekaner fra de åtte fastlandsuniversitetene for å gå gjennom kursporteføljen, og finne ut hvilke kurs de bør starte med og hvilke de kan avslutte.

– Det er en viss dynamikk i dette fra år til år, sier Misund.

Han forteller at de ønsker å utvikle et system som gjør at enda flere norske studenter tar en del av sin utdanning her.

– Vi ser at de som først har tatt kurs her gjerne kommer tilbake supplerer Eidesen.

Kan huse alle
Bestillingen fra Kunnskaps­departementet er at det skal være 220 studentårsverk ved Unis inneværende år.

– Vi ligger an til å klare 195 årsverk, sier Misund.

Han forklarer at departementet oppjusterer tallet på studentårsverk etter hvert som de ser hva Unis har klart.

Tidligere har Unis måttet avvise studenter fordi de ikke har klart å innkvartere dem. Det trenger de ikke nå som et nytt hybel­hus står klart til semesterstart (se egen sak på neste side).

– Vi gleder oss veldig til det. Da begynner det å hjelpe på, sier Misund.

Små marginer
Offisiell semesterstart er først neste fredag, men flere kurs er allerede i gang. Det første studentene lærer seg er hvordan de skal oppføre seg i Svalbards natur.

– Svalbard er et område med små marginer. Derfor begynner alle elevene med å ta sikkerhetskurset, sier Misund.

Se bildet større

Unis-direktør Ole Arve Misund (t.h.) og studierådgiver Ruben Eidesen er fornøyd med kursene de kan tilby studentene og viser gjerne fram den fyldige kurskatalogen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!