Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hopen-saken for retten

 

Hopen-saken for retten

Tirsdag avsluttet Oslo tingrett behandlingen av Hopen-saken. Olje­selskapet Northlight Oil har saksøkt Staten etter at Hopen ble fredet i 2003.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Northlight Oil, med adresse i Sjøområdet i Longyearbyen, fikk i 2003 tildelt seks utmål på Hopen. Kort tid etter ble Hopen fredet som naturreservat, noe som medførte forbud mot all aktivitet på utmålene.
Da Direktoratet for naturforvaltning (DN) avslo erstatning for utmålene, valgte Northlight Oil, sammen med amerikanske Plexus Investment som har overtatt utmålsrettighetene, å gå til søksmål mot staten ved Miljøverndepartementet.
I stevningen til Oslo tingrett påpeker advokat Stein Owe i advokatfirmaet Dalan at det er klare indikasjoner på betydelige mengder olje og gass på utmålene. Northlight Oil hevder at det kan dreie seg om 180 millioner fat olje.

To dager i retten
Hovedforhandlingen i Oslo ting-rett startet mandag. På forhånd var det satt av tre dager i retten, men saken ble avsluttet etter to dager.
– Det var regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs som førte saken på vegne av staten, og det er veldig uvanlig, sier advokat Asbjørn Skotte, som opptrådte som partsrepresentant i tingretten. Han er tidligere styremedlem i Northlight Oil og direktør i morselskapet Nordic Petroleum ASA.
Fagernæs er leder av Regjeringsadvokaten, statens eget advokatkontor i sivile saker, og var sysselmann i 2005.
– Grunnen til at jeg valgte å føre denne saken selv henger sammen med den kunnskap jeg har om Svalbard, men også min interesse for Svalbard, sier Fagernæs.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!