Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hopen-saken for retten

 

Hopen-saken for retten

Tirsdag avsluttet Oslo tingrett behandlingen av Hopen-saken. Olje­selskapet Northlight Oil har saksøkt Staten etter at Hopen ble fredet i 2003.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Northlight Oil, med adresse i Sjøområdet i Longyearbyen, fikk i 2003 tildelt seks utmål på Hopen. Kort tid etter ble Hopen fredet som naturreservat, noe som medførte forbud mot all aktivitet på utmålene.
Da Direktoratet for naturforvaltning (DN) avslo erstatning for utmålene, valgte Northlight Oil, sammen med amerikanske Plexus Investment som har overtatt utmålsrettighetene, å gå til søksmål mot staten ved Miljøverndepartementet.
I stevningen til Oslo tingrett påpeker advokat Stein Owe i advokatfirmaet Dalan at det er klare indikasjoner på betydelige mengder olje og gass på utmålene. Northlight Oil hevder at det kan dreie seg om 180 millioner fat olje.

To dager i retten
Hovedforhandlingen i Oslo ting-rett startet mandag. På forhånd var det satt av tre dager i retten, men saken ble avsluttet etter to dager.
– Det var regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs som førte saken på vegne av staten, og det er veldig uvanlig, sier advokat Asbjørn Skotte, som opptrådte som partsrepresentant i tingretten. Han er tidligere styremedlem i Northlight Oil og direktør i morselskapet Nordic Petroleum ASA.
Fagernæs er leder av Regjeringsadvokaten, statens eget advokatkontor i sivile saker, og var sysselmann i 2005.
– Grunnen til at jeg valgte å føre denne saken selv henger sammen med den kunnskap jeg har om Svalbard, men også min interesse for Svalbard, sier Fagernæs.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!