Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hopen-saken for retten

 

Hopen-saken for retten

Tirsdag avsluttet Oslo tingrett behandlingen av Hopen-saken. Olje­selskapet Northlight Oil har saksøkt Staten etter at Hopen ble fredet i 2003.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Northlight Oil, med adresse i Sjøområdet i Longyearbyen, fikk i 2003 tildelt seks utmål på Hopen. Kort tid etter ble Hopen fredet som naturreservat, noe som medførte forbud mot all aktivitet på utmålene.
Da Direktoratet for naturforvaltning (DN) avslo erstatning for utmålene, valgte Northlight Oil, sammen med amerikanske Plexus Investment som har overtatt utmålsrettighetene, å gå til søksmål mot staten ved Miljøverndepartementet.
I stevningen til Oslo tingrett påpeker advokat Stein Owe i advokatfirmaet Dalan at det er klare indikasjoner på betydelige mengder olje og gass på utmålene. Northlight Oil hevder at det kan dreie seg om 180 millioner fat olje.

To dager i retten
Hovedforhandlingen i Oslo ting-rett startet mandag. På forhånd var det satt av tre dager i retten, men saken ble avsluttet etter to dager.
– Det var regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs som førte saken på vegne av staten, og det er veldig uvanlig, sier advokat Asbjørn Skotte, som opptrådte som partsrepresentant i tingretten. Han er tidligere styremedlem i Northlight Oil og direktør i morselskapet Nordic Petroleum ASA.
Fagernæs er leder av Regjeringsadvokaten, statens eget advokatkontor i sivile saker, og var sysselmann i 2005.
– Grunnen til at jeg valgte å føre denne saken selv henger sammen med den kunnskap jeg har om Svalbard, men også min interesse for Svalbard, sier Fagernæs.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!