Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hopen-saken for retten

 

Hopen-saken for retten

Tirsdag avsluttet Oslo tingrett behandlingen av Hopen-saken. Olje­selskapet Northlight Oil har saksøkt Staten etter at Hopen ble fredet i 2003.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Northlight Oil, med adresse i Sjøområdet i Longyearbyen, fikk i 2003 tildelt seks utmål på Hopen. Kort tid etter ble Hopen fredet som naturreservat, noe som medførte forbud mot all aktivitet på utmålene.
Da Direktoratet for naturforvaltning (DN) avslo erstatning for utmålene, valgte Northlight Oil, sammen med amerikanske Plexus Investment som har overtatt utmålsrettighetene, å gå til søksmål mot staten ved Miljøverndepartementet.
I stevningen til Oslo tingrett påpeker advokat Stein Owe i advokatfirmaet Dalan at det er klare indikasjoner på betydelige mengder olje og gass på utmålene. Northlight Oil hevder at det kan dreie seg om 180 millioner fat olje.

To dager i retten
Hovedforhandlingen i Oslo ting-rett startet mandag. På forhånd var det satt av tre dager i retten, men saken ble avsluttet etter to dager.
– Det var regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs som førte saken på vegne av staten, og det er veldig uvanlig, sier advokat Asbjørn Skotte, som opptrådte som partsrepresentant i tingretten. Han er tidligere styremedlem i Northlight Oil og direktør i morselskapet Nordic Petroleum ASA.
Fagernæs er leder av Regjeringsadvokaten, statens eget advokatkontor i sivile saker, og var sysselmann i 2005.
– Grunnen til at jeg valgte å føre denne saken selv henger sammen med den kunnskap jeg har om Svalbard, men også min interesse for Svalbard, sier Fagernæs.

Siste nytt i Nyheter

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian venter på været.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!