Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hopen-oppdager får skar oppkalt etter seg

Æret med skilt: Et skilt som markerte 400-årsjubileet til øya ble satt opp på kaldlageret rett nedenfor hovedhuset på Hopen meteorologiske stasjon. Kokk Bjørn Ove Finseth (t.h.) sendte inn søknaden til Norsk Polarinsitutt om å gi et skar på Hopen navn etter øyas oppdager. Til venstre står meteorologifullmektig Espen Halvorsen. Begge tilhørte sommerbestningen 2013. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Hopen-oppdager får skar oppkalt etter seg

Festmiddag ga nytt navn. Dessuten har fire andre steder på Svalbard fått egne benevnelser.

I fjor var det 400 år siden hvalfangeren Thomas Marmaduke fra Hull i England oppdaget Hopen og ga den navn etter skipet han var med, Hopewell. Sommerbesetningen i 2013 ble klar over dette og ville markere jubileet med en festmiddag. Kokk Bjørn Ove Finseth fikk i oppdrag å sette sammen menyen (se motstående side).

– Under middagen snakket vi om at det ikke var noe sted på Hopen som var oppkalt etter Marmaduke, sier Finseth.

Etter å ha studert kartet, fant de ut at skaret som går ned fra vestsiden av Bjørnsletta ikke hadde noe navn.

– Vi ble enige om å kalle den for Marmadukeskaret, og jeg sendte inn en søknad til Norsk Polarinstitutt om at det også fikk navnet formelt, sier Finseth.

Navnekomiteen i NP var enige med besetningen. I vedtaket heter det:

«Det finst ingen oppkallingar etter Marmaduke på Svalbard frå før, og komiteen finn at det i dette tilfellet er tilrådeleg å bruka eit personnamn frå pionertida.»

Det er den tidligere kokken på Hopen fornøyd med:

– Jeg synes det er morsomt at oppdageren av øya endelig har fått sitt navn på den, når andre som har vært der og gjort kartlegging har fått det, sier han, og nevner navn som Kofoed, Werenskiold og Hiorth.

FLERE NYE NAVN:

Austskjera

Issmelting på Kvitøya har avdekket to små øyer og enkelte skjær på østsiden. Harald F. Aas forslo navnene Austøya eller Austskjera. Navnekomiteen vedtar å kalle øygruppa for Austskjera, og sier at det senere kan vurderes å sette navn på de enkelte øynene hvis flere elementer dukker opp fra isen.

Grimaldiholmen og Craighalvøya
Geologisk kartlegging i Grimaldibukta på Prins Karls Forland har avdekket fast fjell av geologisk interesse (tidligere trodde man det var morenemateriale). Winfried Dallmann foreslo navnene Grimaldiholmen og Grimaldihalvøya. Komiteen støttet det første forslaget, men siden halvøya ligger ved foten av Craigtoppene, ble det vedtatt at navnet blir Craighalvøya.

Blomebukta
Per Kyrre Reymert mente at bukta øst for Blomesletta i Dicksonfjorden er stor nok til å fortjene et eget navn. Komiteen var enig, og bukta har fått navnet Blomebukta.

Se bildet større

Navngitt: Marmadukeskaret er et av fire nye navn på Svalbard. Her lyser kokk Kenneth Saur ned i skaret tidligere denne uka. FOTO: Kåre Holter Solhjell

Se bildet større

Plassering: Den røde ringen markerer hvor Marmadukeskaret går. Navnene er allerede inne på kartene til Norsk Polarinstitutt. FOTO: Norsk Polarinstitutt (kart)

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!