Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Holder seg i nærområdet

Studenter og lærere i felles refleksjoner rundt bålet etter en dag på Nordenskiöldbreen. Årets kull startet med brekurs for to uker siden. FOTO: Sigmund Andersen

Holder seg i nærområdet

Studentene ved Arktisk naturguide får ikke lenger dra på langtur på egen hånd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.09.2011 kl 07:00

De to første årene studiet har eksistert, har studentene hatt noe som kalles faglig spesialisering. Der skulle de planlegge og gjennomføre en tur og knytte den opp til teori. Denne spesialiseringen tas bort i år. Endringen kommer som en følge av at tre studenter i april måtte avbryte en skitur helt nord på Spitsbergen. Planen var å gå Spitsbergen på langs med fire gjester, men dårlig vær gjorde at følget måtte hentes i Mosseldalen i en omfattende redningsaksjon.

– En slik redningsaksjon setter ting på spissen, og endringen er litt på grunn av det som skjedde. Men den er også en følge av at vi ønsker å fokusere mer på det grunnleggende ved å være guide, sier Sigmund Andersen, som er ansvarlig for studiet.

Han legger til at de tre studentene også brukte veldig mye tid til å planlegge langturen på forhånd, noe som gikk utover studiet.

Fast leir

I stedet for å arrangere lange skiturer på egen hånd, skal studentene ha mange overnattinger ute i nærheten av Longyearbyen. Ifølge Andersen kan det bli aktuelt å ha en fast leir på Larsbreen eller et annet sted i nærområdet.

– Vi ønsker å legge grunnlaget for en guidekarriere, så må studentene selv velge hva de vil gå videre med, sier Andersen.

Ifølge ham har ikke årets studenter reagert på endringen.

Må ha praksis

Studentene skal fortsatt ha 150 timer praksis, der de jobber i en reiselivsbedrift. De tre studentene som i april måtte avbryte skituren, hadde fått godkjent turen både som praksis og spesialisering fordi den var så omfattende.

Unis, som er sikkerhets­ansvarlig for studentene, jobber fortsatt med en rapport etter hendelsen i Mossedalen i april. Den er trolig klar senere denne måneden.

– En slik rapport er viktig for å hindre at noe lignende skjer igjen, men også for å evaluere vår rolle i redningsaksjonen, sier sikkerhetssjef ved Unis, Fred Skancke Hansen.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!