Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Holder seg i nærområdet

Studenter og lærere i felles refleksjoner rundt bålet etter en dag på Nordenskiöldbreen. Årets kull startet med brekurs for to uker siden. FOTO: Sigmund Andersen

Holder seg i nærområdet

Studentene ved Arktisk naturguide får ikke lenger dra på langtur på egen hånd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.09.2011 kl 07:00

De to første årene studiet har eksistert, har studentene hatt noe som kalles faglig spesialisering. Der skulle de planlegge og gjennomføre en tur og knytte den opp til teori. Denne spesialiseringen tas bort i år. Endringen kommer som en følge av at tre studenter i april måtte avbryte en skitur helt nord på Spitsbergen. Planen var å gå Spitsbergen på langs med fire gjester, men dårlig vær gjorde at følget måtte hentes i Mosseldalen i en omfattende redningsaksjon.

– En slik redningsaksjon setter ting på spissen, og endringen er litt på grunn av det som skjedde. Men den er også en følge av at vi ønsker å fokusere mer på det grunnleggende ved å være guide, sier Sigmund Andersen, som er ansvarlig for studiet.

Han legger til at de tre studentene også brukte veldig mye tid til å planlegge langturen på forhånd, noe som gikk utover studiet.

Fast leir

I stedet for å arrangere lange skiturer på egen hånd, skal studentene ha mange overnattinger ute i nærheten av Longyearbyen. Ifølge Andersen kan det bli aktuelt å ha en fast leir på Larsbreen eller et annet sted i nærområdet.

– Vi ønsker å legge grunnlaget for en guidekarriere, så må studentene selv velge hva de vil gå videre med, sier Andersen.

Ifølge ham har ikke årets studenter reagert på endringen.

Må ha praksis

Studentene skal fortsatt ha 150 timer praksis, der de jobber i en reiselivsbedrift. De tre studentene som i april måtte avbryte skituren, hadde fått godkjent turen både som praksis og spesialisering fordi den var så omfattende.

Unis, som er sikkerhets­ansvarlig for studentene, jobber fortsatt med en rapport etter hendelsen i Mossedalen i april. Den er trolig klar senere denne måneden.

– En slik rapport er viktig for å hindre at noe lignende skjer igjen, men også for å evaluere vår rolle i redningsaksjonen, sier sikkerhetssjef ved Unis, Fred Skancke Hansen.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!