Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hjulpet ut av metertykk is

Reketråleren «Remøy» fikk hjelp av KV «Svalbard» til å komme seg ut av isen ved Mosselhalvøya. FOTO: KV «Svalbard»

Hjulpet ut av metertykk is

KV «Svalbard» måtte kjempe seg gjennom tett drivis for å hente ut en reketråler fra isen ved Mosselhalvøya, nordøst på Spitsbergen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.01.2009 kl 22:32

KV «Svalbard» måtte kjempe seg gjennom tett drivis for å hente ut en reketråler fra isen ved Mosselhalvøya, nordøst på Spitsbergen.– Isen er veldig tykk, opp mot meteren enkelte steder, så det var tungt for oss også å komme gjennom isen, siden vi bare kan bruke tre av fire maskiner, sier vaktsjef på KV «Svalbard», Torbjørn Faksen.

Kystvaktskipet dro onsdag nordover for å hjelpe den norske reketråleren «Remøy», som sto fast i isen mellom Moffen og Mosselhalvøya. Problemer med propellvingene gjorde at tråleren ikke hadde nok kraft til å komme seg ut av isen. 

Driftet med isen

– Mens den ventet på oss pakket isen seg stadig tettere rundt båten, og tråleren driftet med isen, slik at den var bare fire mil fra Mosselhalvøya da vi kom fram, forteller Faksen.

Allerede nord for Amsterdamøya støtte isbryteren på tung is. Den var framme ved tråleren ved totiden natt til torsdag, og begynte arbeidet med å få båten løs med det samme. Skipet måtte ramme flere ganger inn i den svært tette drivisen for å komme gjennom til tråleren. På grunn av mye snø på isen var det mye friksjon mot båten.

Til Longyearbyen

KV «Svalbard» kommer inn til Longyearbyen med reketråleren i løpet av fredag.

– Da kommer det opp en dykker fra oss som skal se på propellen til tråleren, sier Faksen.

Det skal ha vært rolige forhold med vind på ti meter i sekundet der båten lå fast. Tråleren skal ikke ha fått andre skader mens den sto fast i isen.

 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!