Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hjertelig møte med kongen

Benedicte Klyve fikk et varmt og inderlig håndtrykk av Kong Harald. FOTO: Turid Telebond

Hjertelig møte med kongen

Kongeparets hagefest ble et varmt møte mellom folket og de kongelige.

Tekst:

Publisert:

Fjorten svalbardianere var med på kongeparets hagefest i Dronningparken. Bendicte Klyve var en av de heldige gjestene som fikk håndhilse på Kongen.

– Hva sa Kongen?

– Han takket for at jeg gratulerte med jubileet. Det var veldig stort for meg å hilse på han, det er jo Kongen av Norge, fantastisk! Dagen har vært helt enestående. Dette er virkelig en dag jeg kommer til å huske for livet, sier Benedicte.

Hun forteller også at alt er godt dokumentert.

– Snapstoryen min er full. Jeg har sendt bilder både til familie og venner. Mest av alt gleder jeg meg til å ringe mormor som har sponset meg med tur og fortelle henne om hvordan dagen har vært, sier Benedicte.

25-års jubileum

Kongeparet avsluttet feiringen av sitt 25-årsjubileum med en storstilt hagefest i Dronningparken på slottet etter en lang rekke hagefester rundt omkring i hele landet. 1500 gjester stod på gjestelisten, et tverrsnitt av det norske folk var invitert fra alle landets fylker og kommuner, i tillegg til Svalbard.

De aller fleste som var til stede fikk sjansen til å hilse personlig på de kongelige. Kultursjef Roger Zahl Ødegård synes dagen absolutt stod til forventningene og han satte spesielt stor pris på å få møte de kongelige i deres egne omgivelser.

– Jeg har hilst på de kongelige flere ganger tidligere, men jeg har aldri møtt dem på slottet. Det var veldig kjekt å være tilstede på festen, dette er noe jeg aldri kommer til å glemme, sa en fornøyd kultursjef.

Gjorde inntrykk

Han synes det også var spesielt kjekt at de fleste fra Svalbard kunne møtes før selve festen og at alle holdt mer eller mindre sammen som en gruppe inne i Dronningparken i løpet av de to timene festen varte.

– Var det ellers noe du vil trekke fram?

– Ja, det var mange fine taler. Jeg synes han fra Irak (Ali Al-Jabri, red anm.) holdt en meget god tale om det å bo i Norge. Jeg vil også trekke fram helheten på arrangementet og hvordan vi ble tatt imot. Vi fikk oppleve ulike kunstneriske uttrykk mens vi vandret innover, alt fra samisk sang og musikk, trekkspill fra en båt og mye mer, sier Zahl Ødegård.

På NRK

I et intervju med NRK sa sokneprest Leif Magne Helgesen at det var en stor ære å være invitert og få representere de mange gode menneskene rundt i landet og også på Svalbard.

NRK sin reporter Kristi Marie Skrede spurte også hva kongefamilien betyr for Svalbard.

– Vi er langt unna, og nettopp derfor betyr det mye å ha besøk av de kongelige og politikere gjennom året. Dronning Sonja besøkte Longyearbyen rett etter rasulykken i vinter. Det var viktig for oss at dronningen på denne måten viste omsorg og respekt inn i en vanskelig situasjon. I dag er vi med på alt det gode på festen her for folkets kongepar, sa Helgesen.

Invitasjoner

På Svalbard var det Syssel­mannen som hadde ansvaret for å velge ut gjestene som skulle få invitasjon, basert på et tverrsnitt av befolkningen.

Aina Erica Olnils, som går i andre klasse ved Longyearbyen skole, var den yngste i følget. Hun hadde fått invitasjon med følge av en foresatt og det ble til slutt mamma Pikul Olnils. Aina hadde pyntet seg i fin rosa prinsessekjole og gledet seg stort. Hun strålte da hun fortalte at hun hadde fått hilse på dronning Sonja.

– Ja, det var veldig kjekt, sier hun.

Også de små fargerike kanapeene som ble servert satte hun stor pris på, spesielt de små rosa makronene gjorde inntrykk på 7-åringen.

De kongelige

Hanne Andersen var den eneste som stilte i Svalbardbunad, og det ble til tider ganske varmt denne varme høstdagen. Servi­tører sto klare med glass ved inngangen med frisk eplejuice til alle. De sørget for at glassene ble fyllt opp utover dagen. De store trærne kastet skygge i det naturlige amfiet og en pyntet scene var omkranset av små hvite telt med forfriskninger. Litt etter kl. 14 ankom først statsminister Erna Solberg, etterfulgt av finansminister Siv Jensen og flere politikere. Etter litt mer ventetid kom det kongelige følget med H.M. Kongen i spissen. På begge sider stod gjestene og tok imot kongefamiien med applaus.

Programmet

Den første som entret talerstolen var Kong Harald. Talen var både reflektert, inkluderende og hadde en snert av humor. I etterkant har den blitt rost opp i skyene av retorikere i tillegg til at den har blitt delt og likt av veldig mange i sosiale medier.

Etter kongens tale, underholdt Kari Bremnes med sang og tekst etterfulgt av et variert kulturelt program og flere taler med gratulasjoner til kongeparet og takkhilsener. Helt mot slutten av festen stilte dronning Sonja, H.M. Kongen, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit seg opp slik at alle fikk en sjanse til å hilse personlig på de kongelige.

Se bildet større

Flere av gjestene stilte seg opp for å få et personlig møte med de kongelige, og mange ville hilse på Dronning Sonja. Gunn Beate Paasche fikk håndhilse på både dronningen og kongen. FOTO: Turid Telebond

Se bildet større

Svalbardianere på vei til slottet. Fra venstre, Roger Zahl Ødegård, Turid Telebond, Erik Fastvold, Somporn Saenphet, Ronny Berntsen. Foran: Aina Erica Olnils, Pikul Olnils, Cece Finnerud, Benedicte Klyve og Gunn Beate Paasche. FOTO: Marit Schei

Se bildet større

Hanne Andersen, Roger Zahl Ødegård og Turid Telebond i Dronningparken. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Det kongelige følget ankommer festen. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Fargerik og velsmakende fingermat ble servert gjestene FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!