Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hjelper ofrene etter ulykken

Olaf Storø har tatt initiativ til aksjonen. Her er han med et bilde av Tommy Simonsen, som skal auksjoneres bort lørdag. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Hjelper ofrene etter ulykken

Privatpersoner i Longyearbyen har startet en innsamlingsaksjon til inntekt for de skadde og pårørende etter helikopterulykken på Kapp Heer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

- Det er vanlig at man hjelper hverandre her på Svalbard. Det er hver sin tur, jeg har alltid fått hjelp med skuteren eller sleden i Barentsburg hvis jeg har trengt det, sier kunstner Olaf Storø.
Han har sammen med Rebekka Nordtømme tatt initiativet til spontanaksjonen som nylig er satt i gang, til inntekt for de skadde og pårørende etter helikopterulykken.

Rehabilitering i Alta
Søndag 30. mars omkom to russere og en ukrainer da helikopteret de satt i styrtet på helikopterbasen Kapp Heer. Ni personer ble skadet, to av dem alvorlig. Disse to er Andrej Zaremba (23) og Svetlana Afanasjeva (36) som ble sendt til behandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Takket være hjelp fra norske venner i Longyearbyen får de nå behandling ved Opptreningssenteret i Finnmark, som ligger i Alta, der tidligere sokneprest i Svalbard Kirke, Magne Klingsheim, er direktør.
– Andrej er en god venn av meg og jeg besøkte ham faktisk fredagen før ulykken. Jeg møtte ham på sykehuset i Longyearbyen da han ble sendt dit etter ulykken, sier Olaf Storø.
Etter planen skal Zaremba tilbake til Barentsburg allerede 22. april, mens Afanasjeva blir en stund lenger.

Født på ny
Hvis det blir penger til overs etter at behandlingen er dekket, vil disse gå til de pårørende til de som omkom.
– Det er naturlig å fordele noe på dem, sier Storø.
Han har laget et opplag med litografier som han selger for 1.000 kroner per stykk. Han har allerede solgt ti av dem.
– Motivet er det lille kapellet i Barentsburg, og litografiet heter «Født på ny». Andrej er født i Barentsburg, og da han overlevde ulykken følte han det som han hadde fått livet i gavet og var født på ny, sier Storø.
Han forteller at innbyggerne i Barentsburg bare har kommet med positive tilbakemeldinger på spontanaksjonen.
– De er fornøyde med at vi ønsker å gjøre dette. Og da de skjønte at vi gjør det uten noen betingelser var det bare velstand, sier Storø.

Kunstauksjon
Lørdag blir det auksjon på Lompensenteret der blant andre Aino Grib, Torbjørn Johnsen, Tommy Simonsen og Tone Sund skal selge bilder. Inntektene går til innsamlingsaksjonen. Det er også opprettet en konto i Postbanken (0520 57 88427) der man kan sette inn penger.
– Det er ingen uvilje å møte hos noen, folk stiller opp. Alle jeg har spurt har svart ja, sier Storø.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!