Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hjelper ofrene etter ulykken

Olaf Storø har tatt initiativ til aksjonen. Her er han med et bilde av Tommy Simonsen, som skal auksjoneres bort lørdag. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Hjelper ofrene etter ulykken

Privatpersoner i Longyearbyen har startet en innsamlingsaksjon til inntekt for de skadde og pårørende etter helikopterulykken på Kapp Heer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

- Det er vanlig at man hjelper hverandre her på Svalbard. Det er hver sin tur, jeg har alltid fått hjelp med skuteren eller sleden i Barentsburg hvis jeg har trengt det, sier kunstner Olaf Storø.
Han har sammen med Rebekka Nordtømme tatt initiativet til spontanaksjonen som nylig er satt i gang, til inntekt for de skadde og pårørende etter helikopterulykken.

Rehabilitering i Alta
Søndag 30. mars omkom to russere og en ukrainer da helikopteret de satt i styrtet på helikopterbasen Kapp Heer. Ni personer ble skadet, to av dem alvorlig. Disse to er Andrej Zaremba (23) og Svetlana Afanasjeva (36) som ble sendt til behandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Takket være hjelp fra norske venner i Longyearbyen får de nå behandling ved Opptreningssenteret i Finnmark, som ligger i Alta, der tidligere sokneprest i Svalbard Kirke, Magne Klingsheim, er direktør.
– Andrej er en god venn av meg og jeg besøkte ham faktisk fredagen før ulykken. Jeg møtte ham på sykehuset i Longyearbyen da han ble sendt dit etter ulykken, sier Olaf Storø.
Etter planen skal Zaremba tilbake til Barentsburg allerede 22. april, mens Afanasjeva blir en stund lenger.

Født på ny
Hvis det blir penger til overs etter at behandlingen er dekket, vil disse gå til de pårørende til de som omkom.
– Det er naturlig å fordele noe på dem, sier Storø.
Han har laget et opplag med litografier som han selger for 1.000 kroner per stykk. Han har allerede solgt ti av dem.
– Motivet er det lille kapellet i Barentsburg, og litografiet heter «Født på ny». Andrej er født i Barentsburg, og da han overlevde ulykken følte han det som han hadde fått livet i gavet og var født på ny, sier Storø.
Han forteller at innbyggerne i Barentsburg bare har kommet med positive tilbakemeldinger på spontanaksjonen.
– De er fornøyde med at vi ønsker å gjøre dette. Og da de skjønte at vi gjør det uten noen betingelser var det bare velstand, sier Storø.

Kunstauksjon
Lørdag blir det auksjon på Lompensenteret der blant andre Aino Grib, Torbjørn Johnsen, Tommy Simonsen og Tone Sund skal selge bilder. Inntektene går til innsamlingsaksjonen. Det er også opprettet en konto i Postbanken (0520 57 88427) der man kan sette inn penger.
– Det er ingen uvilje å møte hos noen, folk stiller opp. Alle jeg har spurt har svart ja, sier Storø.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!