Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hit skal Fredheim flyttes

Fredlig plett: Denne brinken blir ny plassering for Villa Fredheim. Hans Olav Stegarud og Sigbjørn Haugen fra Sysselmannen og Knut Fastvold fra LNS Spitsbergen ser an tomta. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Hit skal Fredheim flyttes

Hovedstasjonen til Hilmar Nøis skal på en kort luftetur. Fram til julen 2015 vil det ikke være mulig å bruke hytta.

Tekst:

Publisert:

Fjorden spiser seg innover mot et av Svalbards best besøkte kulturminner, litt etter litt. I år er kanten to meter nærmere enn for tre år siden.

I 17 år har refrenget vært at noe må gjøres. Nå har Sysselmannens «Kulturminneplan for Svalbard 2013-2023» gitt Fredheim høy prioritet.

– Stranderosjonen kan stoppe nå, men det vet vi ikke. Da er det bedre å gjøre noe nå, før det er for sent, sier Hans Olav Stegarud, kulturminnerådgiver hos Sysselmannen.

Løsninga er å flytte alle de freda bygningene.Kostnaden vil bli like under én million kroner.

Flyttbar
I Svalbardposten i fjor forslo forskere fra Sintef og Unis en løsning på problemet som innebar å sette opp trevegger langs kanten. Men Stegarud sier at Sysselmannen ikke er enig:

– Grunnregelen er at villmarka skal være uberørt, og en slik trevegg vil være et stort inngrep. Ved å flytte bygninga kan vi ta vare på både den og villmarka, sier han.

Avgjørelsen er tatt i dialog med Riksantikvaren, men formelt sett har ikke det statlige direktoratet gitt tillatelse. Sysselmannen har derimot mottatt en dispensasjon til å gå i gang med å forberede hytteløftet.

– Den formelle søknaden kunne vært sendt for lenge siden, men vi valgte å gjøre en del undersøkelser for å være sikre på at bygget var i teknisk stand til å flyttes. Uansett vet vi hva som blir svaret, for Riksantikvaren har allerede bifalt det, sier Stegarud.

Denne uka kjørte LNS Spitsbergen ut 10 tonn utstyr som de skal bruke til flyttinga, blant annet jernbjelker som skal legges under hytta slik at den kan flyttes senere hvis nødvendig.

Fuktig miljø
Stegarud og snekker Sigbjørn Haugen har tatt opp gulvplankene for å sjekke tilstanden til hytta, og konkluderer med at den er i ganske god stand.

Over sommeren starter gravearbeidet for å «lufte ut» bygningen. I april neste år skal selve flyttinga foregå. Det betyr at turfolket ikke får mye glede av hytta neste sesong.

– Vi regner med at den kan tas i bruk igjen til lotteriet i jula 2015, sier Stegarud.

Ved flaggstanga
Den nye plasseringa til Fredheim blir på en brink kun noen titalls meter unna, der flaggstanga står i dag. Andre lavereliggende steder ble ikke valgt, siden småelvene i området har en tendens til å flomme over i vårløsninga.

– Å plassere en bygning i slikt fuktig miljø, er å be om bråk. Den nye plasseringa er en trygg og god plassering i en del år framover, sier Stegarud.

I tillegg til hovedhuset, skal også Danielbu, nødhytta og utedoen flyttes opp på den nye tomta.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!