Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hit skal Fredheim flyttes

Fredlig plett: Denne brinken blir ny plassering for Villa Fredheim. Hans Olav Stegarud og Sigbjørn Haugen fra Sysselmannen og Knut Fastvold fra LNS Spitsbergen ser an tomta. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Hit skal Fredheim flyttes

Hovedstasjonen til Hilmar Nøis skal på en kort luftetur. Fram til julen 2015 vil det ikke være mulig å bruke hytta.

Tekst:

Publisert:

Fjorden spiser seg innover mot et av Svalbards best besøkte kulturminner, litt etter litt. I år er kanten to meter nærmere enn for tre år siden.

I 17 år har refrenget vært at noe må gjøres. Nå har Sysselmannens «Kulturminneplan for Svalbard 2013-2023» gitt Fredheim høy prioritet.

– Stranderosjonen kan stoppe nå, men det vet vi ikke. Da er det bedre å gjøre noe nå, før det er for sent, sier Hans Olav Stegarud, kulturminnerådgiver hos Sysselmannen.

Løsninga er å flytte alle de freda bygningene.Kostnaden vil bli like under én million kroner.

Flyttbar
I Svalbardposten i fjor forslo forskere fra Sintef og Unis en løsning på problemet som innebar å sette opp trevegger langs kanten. Men Stegarud sier at Sysselmannen ikke er enig:

– Grunnregelen er at villmarka skal være uberørt, og en slik trevegg vil være et stort inngrep. Ved å flytte bygninga kan vi ta vare på både den og villmarka, sier han.

Avgjørelsen er tatt i dialog med Riksantikvaren, men formelt sett har ikke det statlige direktoratet gitt tillatelse. Sysselmannen har derimot mottatt en dispensasjon til å gå i gang med å forberede hytteløftet.

– Den formelle søknaden kunne vært sendt for lenge siden, men vi valgte å gjøre en del undersøkelser for å være sikre på at bygget var i teknisk stand til å flyttes. Uansett vet vi hva som blir svaret, for Riksantikvaren har allerede bifalt det, sier Stegarud.

Denne uka kjørte LNS Spitsbergen ut 10 tonn utstyr som de skal bruke til flyttinga, blant annet jernbjelker som skal legges under hytta slik at den kan flyttes senere hvis nødvendig.

Fuktig miljø
Stegarud og snekker Sigbjørn Haugen har tatt opp gulvplankene for å sjekke tilstanden til hytta, og konkluderer med at den er i ganske god stand.

Over sommeren starter gravearbeidet for å «lufte ut» bygningen. I april neste år skal selve flyttinga foregå. Det betyr at turfolket ikke får mye glede av hytta neste sesong.

– Vi regner med at den kan tas i bruk igjen til lotteriet i jula 2015, sier Stegarud.

Ved flaggstanga
Den nye plasseringa til Fredheim blir på en brink kun noen titalls meter unna, der flaggstanga står i dag. Andre lavereliggende steder ble ikke valgt, siden småelvene i området har en tendens til å flomme over i vårløsninga.

– Å plassere en bygning i slikt fuktig miljø, er å be om bråk. Den nye plasseringa er en trygg og god plassering i en del år framover, sier Stegarud.

I tillegg til hovedhuset, skal også Danielbu, nødhytta og utedoen flyttes opp på den nye tomta.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!