Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Historiske fotavtrykk i sikkerhet

Jørn Hurum (t.h.) kartlegger pantodontsporene i Gruve 7 sammen med Håvard Dyrkolbotn, som oppdaget sporene, og museumsdirektør Tora Hultgreen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Historiske fotavtrykk i sikkerhet

Jørn Hurum har hentet 16 pantodontspor ut av Gruve 7. I morgen kan skolebarn være med å preparere dem.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.11.2009 kl 10:36

– Det er en del av undervisningen å se på hvilke dyr som bodde her for 60 millioner år siden. Vi synes det er spennende å presentere prosjektet for barn og unge, sier museumsdirektør Tora Hultgreen.

I går var hun med paleontolog Jørn Hurum inn i Gruve 7 for å hente ned spor fra pantodonten. Tidligere gruvearbeider Håvard Dyrkolbotn var også med som sikkerhetsansvarlig og kjentmann.

Ved en tilfeldighet oppdaget Dyrkolbotn og kollegaen Kent Solberg spor av det forhistoriske pattedyret i Gruve 7 like før jul i 2006. Fire av sporene ble hentet ned fra hengen og er nå på Svalbard Museum, 17 ble igjen i gruvegangen.

Raser ut

– Jeg har blitt fortalt at denne delen av gruva raser sammen om to-tre år. Vi har nok spor til å kunne beskrive dem, men jeg vil gjerne ta ned flest mulig. Det kan tenkes at noen av sporene kan gi ekstra informasjon om dyret. To av dem har svært gode klør, men de fleste tar vi ned bare for å redde dem, sier Hurum.

Han forteller at det var guiding i gruva da de første sporene ble tatt ned. Derfor lot han resten av avtrykkene være, slik at turistene som var på besøk kunne få se dem.

– Hadde jeg visst at det ikke ble mer omvisning hadde jeg tatt sporene ned med en gang, sier han.

Åpent for alle

De 16 sporene Hurum hentet ned blir fraktet til Svalbard Museum hvor barn og unge kan være med å preparere dem. I morgen skal skoleklasser ha workshop med Jørn Hurum, lørdag er det åpent for alle. I kveld skal Hurum holde foredrag om pantodonten og sjømonsteret som ble ble gravd ut innenfor Diabas i fjor.

Les mer om pantodontsporene i fredagens utgave av Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!