Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Historiske fotavtrykk i sikkerhet

Jørn Hurum (t.h.) kartlegger pantodontsporene i Gruve 7 sammen med Håvard Dyrkolbotn, som oppdaget sporene, og museumsdirektør Tora Hultgreen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Historiske fotavtrykk i sikkerhet

Jørn Hurum har hentet 16 pantodontspor ut av Gruve 7. I morgen kan skolebarn være med å preparere dem.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.11.2009 kl 10:36

– Det er en del av undervisningen å se på hvilke dyr som bodde her for 60 millioner år siden. Vi synes det er spennende å presentere prosjektet for barn og unge, sier museumsdirektør Tora Hultgreen.

I går var hun med paleontolog Jørn Hurum inn i Gruve 7 for å hente ned spor fra pantodonten. Tidligere gruvearbeider Håvard Dyrkolbotn var også med som sikkerhetsansvarlig og kjentmann.

Ved en tilfeldighet oppdaget Dyrkolbotn og kollegaen Kent Solberg spor av det forhistoriske pattedyret i Gruve 7 like før jul i 2006. Fire av sporene ble hentet ned fra hengen og er nå på Svalbard Museum, 17 ble igjen i gruvegangen.

Raser ut

– Jeg har blitt fortalt at denne delen av gruva raser sammen om to-tre år. Vi har nok spor til å kunne beskrive dem, men jeg vil gjerne ta ned flest mulig. Det kan tenkes at noen av sporene kan gi ekstra informasjon om dyret. To av dem har svært gode klør, men de fleste tar vi ned bare for å redde dem, sier Hurum.

Han forteller at det var guiding i gruva da de første sporene ble tatt ned. Derfor lot han resten av avtrykkene være, slik at turistene som var på besøk kunne få se dem.

– Hadde jeg visst at det ikke ble mer omvisning hadde jeg tatt sporene ned med en gang, sier han.

Åpent for alle

De 16 sporene Hurum hentet ned blir fraktet til Svalbard Museum hvor barn og unge kan være med å preparere dem. I morgen skal skoleklasser ha workshop med Jørn Hurum, lørdag er det åpent for alle. I kveld skal Hurum holde foredrag om pantodonten og sjømonsteret som ble ble gravd ut innenfor Diabas i fjor.

Les mer om pantodontsporene i fredagens utgave av Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!