Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Historisk svalbardseminar

Tone Hertzberg fra Sysselmannen (t.v.), Eva Therese Jenssen og Inger Lise Næss fra Unis, og Sofia Mercadal fra Norsk Polarinstitutt byr blant annet på foredrag om krigen på Svalbard. Bildet over dem til venstre er tatt under evakueringen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Historisk svalbardseminar

Denne måneden starter det 20. Svalbarseminaret. Der markeres det at det er 70 år siden krigen sluttet, og vi får nærmere bekjentskap med isbjørnen og breene.

Tekst:

Publisert:

Svalbardseminaret er en foredragsrekke som går over fem kvelder, med to innslag hver dag.

– Vi prøver å sette sammen et program der alle finner noe de synes er interessant, sier Eva Therese Jenssen ved Unis. Sammen med kollega Inger Lise Næss, Sofia Mercadal fra Norsk Polarinstitutt og Tone Hertzberg fra Sysselmannen arrangerer hun seminaret.

– I tillegg har vi sett litt på hva som er aktuelt. Store Norske og krigen er eksempler på det, sier Hertzberg.

Isbjørn og mennesker
Kongen av Arktis starter det hele, etter åpning ved sysselmann Odd Olsen Ingerø. Isbjørnforsker Jon Aars og Dag Vongraven ved Norsk Polarinstitutt skal fortelle hva data fra merking, satellittsendere og genetikk forteller om bamsene. Mest sannsynlig skal en ny isbjørndatabase for møter mellom isbjørn og mennesker også lanseres på seminaret.

– Tanken er at man skal kunne legge informasjonen i databasen selv, sier Næss.

Beredskap og turtips
En stor del av byens befolkning deltok på Øvelse Svalbard. På Svalbardseminaret får man vite hva som foregikk bak kulissene.

– Hver enkelt var bare på en liten del av øvelsen. Det kan være artig å se hva som skjedde ellers også, sier Mercadal.

Sysselmannen, Røde Kors, Longyearbyen sykehus og Unis skal fortelle om øvelsen og hva de har lært.

Samme dag blir det mer om beredskap. Da kan man få råd om hvordan man skal forberede seg når man skal ut på tur.

– Det vi har skjønt er at det er mange som er nye i byen og som gjerne vil vite mer. Andre har vært her lenge, og ønsker å høre om det er kommet noe nytt fra de som er ute i felt, sier Jenssen.

Longyearbyen i fremtiden
Seminaret setter også lyset på byen og fremtidsutsiktene nå som Store Norske er i krise. Det skal Steinar Johansen i NIBR (Norsk institutt for by- og regionforskning) gjøre. Han har jobbet med samfunns- og næringsanalysen for Svalbard.

– Vi har bedt ham ta det overordnede blikket og se framover. Han skal også se på tidligere nedbemanninger i Store Norske, og hvilke konsekvenser de har hatt for arbeidsplasser og samfunnet, sier Jenssen.

Fra Longyearbyen beveger seminarrekken seg til Ny-Ålesund. Fra øygruppas nordligste bosetting skal direktør Ole Øiseth i Kings Bay fortelle.

– Det er mange i byen som ikke kommer seg til Ny-Ålesund, og som ikke vet hva som skjer der. Vi har også bedt Øiseth si noe om framtidsutsikter, sier Jenssen.

Svensk Svalbard-historie
Svalbardseminaret skal tradisjon tro også ha naturvitenskapelige foredrag. Man kan bli klokere både på dyrene på havbunnen rundt Svalbard, og på øygruppas surgende breer.

Livet på havbunnen er det marinbiolog Anne Helene Tandberg som skal fortelle om.

– I disse tider med prospektering her og der i Barentshavet i tillegg til nye skipsruter, er det interessant å se på. Jeg tror det er mer der nede enn vi tenker over, og som kan bli berørt, sier Jenssen.

Flere av Svalbards breer blir brukt som transportårer for byens befolkning. Breer som begynner å flytte på seg i raskt tempo, surgende breer, skal doktorgradsstipendiat Heidi Sevestre ved Unis fortelle oss mer om.

Hun har blant annet sett på Kronebreen og hatt kameraer i sprekkene der. I tillegg ser hun på surgende breer på Sør-Spitsbergen.

Det 20. Svalbardseminaret avsluttes med historiekveld. Først skal vi se på oss selv gjennom en svensk forskers øyne. Industri­minneforsker Dag Avango har jobbet mye med Svalbard og skal fortelle om kampen mellom Sverige og Norge om naturressurser.

– Jeg var ikke klar over at det var så konfliktfylt mellom nordmenn og svensker om Sveagruva, sier Jenssen.

– Og hva var det som skjedde? Det må man komme på seminaret for å finne ut, sier Næss.

Neste år er det 70 år siden krigen sluttet. Derfor blir krigen på Svalbard siste fordrag i årets seminarrekke. Det holdes av arkeolog og svalbardhistoriker Per Kyrre Reymert.

– Jeg tror han har mange spennende historier å ta av, sier Næss.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!