Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Historisk polititoppmøte

Politidirektørene i Norden diskuterte felles problemstillinger i Longyearbyen. Fra venstre: Haraldur Johannessen (Island), Seppo Kolehmainen (Finland), Jens Henrik Hötberg (Danmark), Odd Reidar Humlegård (Norge) og Dan Eliasson (Sverige). FOTO: Christopher Engås

Historisk polititoppmøte

De nordiske politisjefene la for første gang sitt årlige møte til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Norge og politidirektør Odd Reidar Humlegård var vertskap for årets nordiske toppmøte i politiet. Og politisjefene fikk en opplevelse de sent vil glemme.

Imponert

Seppo Kolehmainen, den finske politisjefen, var tydelig imponert over plattformen for årets møte.

– Jeg har aldri vært på Svalbard før, og jeg må virkelig si at jeg er imponert over både samfunnet og omgivelsene dere lever i, sier han.

Ifølge Humlegård har direktørene, som var i følge med delegasjoner fra hver nasjon, diskutert mange aktuelle problemstillinger.

– Det er en lang tradisjon for nordisk samarbeid på politisiden, og i år var Norge og Svalbard vertskap. Hver direktør har presentert status for sitt land, og så har vi diskutert spesifikke felles problemstillinger, sier Humlegård.

Nettkriminalitet, utfordringer med migrasjon og samarbeidsformer framover er blant sakene som har stått på dagsorden.

«Arktiske» problemstillinger

Problemstillinger som de man har på Svalbard har også vært på agendaen, og SAR (search and rescue) har vært et sentralt tema. Skredet 19. desember har vært holdt opp som et eksempel.

– Til felles i Norden har vi at vi har mange relativt små og isolerte samfunn. Danmark kanskje ikke like mye som de andre, men de har jo Grønland. Da må krisesituasjoner håndteres på en spesiell måte, og vi så før jul i fjor hvordan det sivile samfunnet på Svalbard opererte side om side med politiet for å løse utfordringene, sier Humlegård, som har vært assisterende sysselmann på Svalbard i tre år fra 1999 til 2001.

– Samarbeid oss imellom er viktig. I et europeisk perspektiv viser det seg at folks tillit til politiet er desidert høyest i de nordiske landene. Det er noe vi må jobbe for å vedlikeholde, sier Danmarks politisjef Jens Henrik Hötbjerg.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!