Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Historisk polititoppmøte

Politidirektørene i Norden diskuterte felles problemstillinger i Longyearbyen. Fra venstre: Haraldur Johannessen (Island), Seppo Kolehmainen (Finland), Jens Henrik Hötberg (Danmark), Odd Reidar Humlegård (Norge) og Dan Eliasson (Sverige). FOTO: Christopher Engås

Historisk polititoppmøte

De nordiske politisjefene la for første gang sitt årlige møte til Svalbard.

Norge og politidirektør Odd Reidar Humlegård var vertskap for årets nordiske toppmøte i politiet. Og politisjefene fikk en opplevelse de sent vil glemme.

Imponert

Seppo Kolehmainen, den finske politisjefen, var tydelig imponert over plattformen for årets møte.

– Jeg har aldri vært på Svalbard før, og jeg må virkelig si at jeg er imponert over både samfunnet og omgivelsene dere lever i, sier han.

Ifølge Humlegård har direktørene, som var i følge med delegasjoner fra hver nasjon, diskutert mange aktuelle problemstillinger.

– Det er en lang tradisjon for nordisk samarbeid på politisiden, og i år var Norge og Svalbard vertskap. Hver direktør har presentert status for sitt land, og så har vi diskutert spesifikke felles problemstillinger, sier Humlegård.

Nettkriminalitet, utfordringer med migrasjon og samarbeidsformer framover er blant sakene som har stått på dagsorden.

«Arktiske» problemstillinger

Problemstillinger som de man har på Svalbard har også vært på agendaen, og SAR (search and rescue) har vært et sentralt tema. Skredet 19. desember har vært holdt opp som et eksempel.

– Til felles i Norden har vi at vi har mange relativt små og isolerte samfunn. Danmark kanskje ikke like mye som de andre, men de har jo Grønland. Da må krisesituasjoner håndteres på en spesiell måte, og vi så før jul i fjor hvordan det sivile samfunnet på Svalbard opererte side om side med politiet for å løse utfordringene, sier Humlegård, som har vært assisterende sysselmann på Svalbard i tre år fra 1999 til 2001.

– Samarbeid oss imellom er viktig. I et europeisk perspektiv viser det seg at folks tillit til politiet er desidert høyest i de nordiske landene. Det er noe vi må jobbe for å vedlikeholde, sier Danmarks politisjef Jens Henrik Hötbjerg.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!