Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Historisk bursdagskalas

Både ballonger og bilde av tippoldefaren fikk bli med da Elisabeth Esmark gikk om bord i «Langøysund», som lå til kai bak «Billefjord» FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Historisk bursdagskalas

Elisabeth Esmark hadde en drøm: Å feire 60-årsdagen på breen som ble oppkalt etter tipptippoldefaren. Drømmen gikk i oppfyllelse denne uken på Esmarkbreen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.07.2014 kl 14:09

På den andre siden av Isfjorden ligger en 15 kilometer lang isbre ved navn Esmarkbreen. Den er oppkalt etter danske Jens Esmark, professor i geologi ved Universitetet i Oslo. Mandag dro tipptippoldebarnet hans, Elisabeth Esmark, til breen for å feire sin 60-årsdag.

Har drømt om breen

Elisabeth Esmark sin største drøm har lenge vært å få besøke Esmarkbreen. Derfor tok hun med seg 25 av sine nærmeste venner og familie og leide MS «Langøysund». Ved breen bledet spekemat og musserende i strandkanten. Tilbake på båten ble det sodd av svalbardrein. En skikkelig Svalbard-bursdag, med andre ord. Selskapet har også fått tid til hundekjøring, grillet hval og bacalao. På onsdag leide de igjen «Langøysund» og dro ut til Pyramiden.

Besøk av tipptippoldefar?

– Det var helt fantastisk ute på breen, sier Esmark. Breen kalvet svært mye da de var der, og de fikk virkelig se isbreen i hele sin prakt.

– Det var som om tipptippoldefar Jens hadde fått beskjed om at vi skulle komme! utbryter Esmark.

Hun forteller også at de fikk gå i land på den lave siden av breen, der de drakk champagne og veivet flagg. Kun én av de 25 hadde vært på breen tidligere, mens Esmark selv kun hadde vært på Fridtjovbreen.

Tilfeldig beskjed

Esmark visste ikke om breen i hennes navn før for noen år siden.

– Jeg har arbeidet i SAS i 30 år, så jeg har flydd hit mange ganger. En av mine kolleger, en pilot, fortalte meg at det var en bre her i mitt navn, sier hun.

– Ikke visste jeg at den var oppkalt etter tipptippoldefaren min! ler hun.

Da foreldrene hennes gikk bort, arvet hun et bilde av Jens Esmark, der det på baksiden sto mye informasjon om mannen og breen. Der kunne hun også lese at hennes egen tippoldefar og oldefar også ble geologer og fikk gjenstander oppkalt etter seg.

Esmarkitt

En variant av feltspat fra Bamble heter esmarkitt. Denne er oppkalt etter Morten Thrane Esmark, som er Elisabeth Esmarks tippoldefar.

– Denne informasjonen fant vi altså på baksiden av det gamle bildet av Jens, som har vært i familien i årevis, forteller hun.

Fakta:

• Esmarkbreen ble oppkalt etter Jens Esmark, som var Norges første professor i geologi.

• Breen er ca 15 km lang, 5 km bred, og går ut i Ymerbukta, sør på Oscar II land.

• Munningen av breen på nordsiden av Isfjorden er en fire km lang loddrett front.

• Esmark var geolog og mineralog. Han studerte medisin i København før han reiste til Kongsberg for å studere bergvitenskap.

• Ble overbergamtsassesor på Kongsberg, og i 1802 ble han lektor ved daværende bergseminar.

• Han ble i 1814 utvnevnt til professor i mineralogi ved Universitetet i Christiania.

• Esmark var den første som ut fra iakttagelser av en morene dro den slutning at Norge en gang hadde vært dekket av et isteppe, selv om han plasserte istiden feilaktig i tid.

• Jens Esmark ga også navn til flere bergarter, som sparagmitt og noritt.

• Syv år før han døde ble han utnevnt til ridder av Vasaordenen.

Kilde: Norsk Biografisk Leksikon, Norsk Polarinstitutt

Nøkkelord

Se bildet større

ele 25 av Esmarks venner og kjente ble med på turen til Esmarkbreen for å feire 60-åringen. De fleste gjestene kom fra Oslo, andre kom helt fra England. FOTO: Pia Sundnes

Se bildet større

På den andre siden av Isfjorden ligger Esmarkbreen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!