Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Historisk begivenhet ved sykehuset

HISTORISKE: Frode Andersen og Monica Buschmann er litt overveldet over all oppmerksomheten de har fått. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Historisk begivenhet ved sykehuset

For første gang på 15 år er det født et barn på Longyearbyen sykehus. Søndag ettermiddag kom lille Alva til verden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Dette er det største som har skjedd mens jeg har jobbet her! Sykepleier Gerd Gregersen kommer inn i dagligstuen på sykehuset, der Monica Buschmann sitter ved siden av en barnevogn. Oppi ligger hennes én dag gamle datter Alva og sover og vet ingenting om alt oppstyret hun har skapt.
– Det sa du ikke da jeg ringte i går morges, smiler Monica.
– Jeg visste jo at Marit var her, men hadde hun ikke vært det, vet jeg ikke hva jeg hadde gjort, sier Gerd.

Rask i vendinga
Marit Saxhaug er jordmor og helsesøster, men var ikke på jobb da lille Alva bestemte seg for å komme til verden tre uker for tidlig. Likevel kom hun ilende da hun hørte hva som var i ferd med å skje.
– Jeg ringte til Marit og til vakthavende lege, og de var her før Monica. Jeg tror aldri jeg har skaffet utstyr så fort, det var skikkelig tempo gigante, smiler Gerd.
– Vi er jo fysisk forberedt til å ta imot barn og har utstyret og beredskapen. Så på fem minutter var vi klare, sier Marit.

Under en time
Monica skulle egentlig ha reist ned på mandag, tre uker før termin, men det rakk hun ikke.
– Det gikk veldig fort. Jeg ringte til sykehuset søndag morgen fordi jeg begynte å føle meg dårlig, og de ringte etter ambulansefly fra Tromsø. Men det rakk ikke å komme opp før ungen var født, sier Monica.
Helt fram til fødselen satte i gang, var Monica innstilt på å reise til Tromsø med ambulanseflyet. Men så skjedde alt veldig fort, og i løpet av 40 minutter var det hele over.
– Jeg er glad jeg ikke rakk å komme meg inn i det flyet, for å føde der tror jeg ikke er så veldig behagelig. Jeg er glad jeg fikk være her, som det er så rolig og mange flinke folk, sier hun.
Klokken 12.40 var Alva født. En liten svalbardianer på 3560 gram og 49 centimeter.
– Jeg er ikke veldig overrasket, for jeg har hatt en styrtfødsel før. Jeg tror de som jobber her var mer overrasket enn meg, sier Monica, som i tillegg til nyfødte Alva har to sønner på tre og fem år.

Flagg og sjampanje
På bordet i dagligstua står en stor isbjørnfigur i porselen som Alva har fått fra sykehuset.
– Det måtte hun ha, siden hun er isprinsessa vår, sier Gerd.
Etter fødselen ble det flagget ved sykehuset, og overlege Reidar Eikhaugen kom med sjampanje.
– Jeg er veldig fornøyd med opplevelsen, for jeg liker å ta imot barn, men det er ikke lagt til rette for at folk skal kunne føde her på bestilling, sier Marit.
Sykehuset er nemlig veldig bestemt på at de egentlig ikke vil ha fødsler i Longyearbyen. Gravide kvinner bør reise til fastlandet senest to uker før termin, fordi Longyearbyen sykehus ikke har et stort nok apparat dersom noe skulle gå galt under fødselen.
– Hvis vi skulle hatt mulighet til å ha flere fødsler her, måtte vi hatt en helt annen beredskap med flere jordmødre, sier Marit.

Mye oppmerksomhet
Forrige gang det var en fødsel ved sykehuset var i 1991. Det ble født to barn her i 1988, to i 1987 og ett i 1985. I Barentsburg har det vært født noen barn siden 1991, men de har ikke hatt noe med Longeyarbyen sykehus å gjøre.
– Vi er helt nye her, så det har ikke gått helt opp for oss hvor mirakuløst dette egentlig er, sier Monica.
Hun og mannen, Frode Andersen, flyttet fra Lakselv til Svalbard i slutten av juli og har allerede fått mye oppmerksomhet. Selv tar de det som har skjedd med stor ro.
– Vi måtte bare ta det med ro og ta det som det kom. Jeg synes det har gått greit, sier Frode.
Og Monica tror det er første og siste gang hun føder i Longyearbyen.
– Nå er det nok. Hvis jeg blir gravid igjen, får jeg vel ikke lov å være her oppe i det hele tatt!

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!