Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Historien om Sjøområdet

Verkebyll: Sjøområdet har vært et omstridt område i mange år. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Historien om Sjøområdet

Brannfelle, gamle avtaler og aversjon mot dyneløfting.

Tekst:

Publisert:

Det har vært mange forsøk på å rydde opp i naustområdet gjennom årene. Men selv om flere har gått hardt ut, har det som oftest falt fort sammen. En gjennomgående argumentasjon er at alle vet at noen bor der, men ingen vil drive dyneløfting.

Allerede i 2001 varslet det som da het Svalbard Samfunnsdrift (SSD) at de ikke lenger ville akseptere at naustene i Sjøområdet ble brukt til boligformål. I et brev til de femtitalls nausteierne i byen ble det varslet innskjerping av kontrollen med bruken av naustene.

«Klart lovbrudd»

I 2003 ble det gitt tillatelse til å bygge åtte sjøboder i Sjøområdet. Året etter ble det registrert at bodene var tatt i bruk som bolig uten at det var gitt brukstillatelse. Ingen grep inn.

I 2004 luftet lokalpolitikerne tanken om å tillate boliger og fritidsboliger i Sjøområdet, men flere høringsinstanser, som Sysselmannen og Svalbard Reiselivsråd, var kritiske til forslaget.

Senere på høsten anmeldte Longyearbyen lokalstyre (LL) de åtte sjøbodene til Sysselmannen for brudd på arealplanen. Sysselmannen og LL var helt enige om at det var et «klart lovbrudd» å bo i sjøbodene, og valgte å be Miljøverndepartementet (MD) om hjelp.

– Rydd opp selv

I 2005 ble det meldt at en ny delplan for Sjøområdet snart var klar. Den skulle utvetydig slå fast hva som var tillatt. Men planen ble utsatt til svaret fra Miljøverndepartementet var klart. Det kom først i 2006. Konklusjonen var at LL selv måtte rydde opp i Sjøområdet.

I 2008, tre år på overtid, vedtok lokalstyret en delplan for Sjøområdet. Den åpnet for at naust kan brukes som fritidsboliger dersom visse krav er oppfylt.

De siste årene har striden handlet om tilknytning til fjernvarme.

Gamle avtaler

Det gjør det ikke enklere at mange har gamle avtaler.

I 2005 vedtok Miljø- og næringsutvalget at Renate og Alfred Tiefenthal fikk beholde sitt kontor- og boligbygg på tomta som har tilhørt Tiefenthal siden 1982. Begrunnelsen var at ekteparet ikke hadde fått forutsigbare retningslinjer å forholde seg til.

Også Olaf Storø har tillatelse til å bo i Sjøområdet. Han fikk muntlig tillatelse til å bo der før Lokalstyret ble etablert.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!