Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Historien om Sjøområdet

Verkebyll: Sjøområdet har vært et omstridt område i mange år. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Historien om Sjøområdet

Brannfelle, gamle avtaler og aversjon mot dyneløfting.

Tekst:

Publisert:

Det har vært mange forsøk på å rydde opp i naustområdet gjennom årene. Men selv om flere har gått hardt ut, har det som oftest falt fort sammen. En gjennomgående argumentasjon er at alle vet at noen bor der, men ingen vil drive dyneløfting.

Allerede i 2001 varslet det som da het Svalbard Samfunnsdrift (SSD) at de ikke lenger ville akseptere at naustene i Sjøområdet ble brukt til boligformål. I et brev til de femtitalls nausteierne i byen ble det varslet innskjerping av kontrollen med bruken av naustene.

«Klart lovbrudd»

I 2003 ble det gitt tillatelse til å bygge åtte sjøboder i Sjøområdet. Året etter ble det registrert at bodene var tatt i bruk som bolig uten at det var gitt brukstillatelse. Ingen grep inn.

I 2004 luftet lokalpolitikerne tanken om å tillate boliger og fritidsboliger i Sjøområdet, men flere høringsinstanser, som Sysselmannen og Svalbard Reiselivsråd, var kritiske til forslaget.

Senere på høsten anmeldte Longyearbyen lokalstyre (LL) de åtte sjøbodene til Sysselmannen for brudd på arealplanen. Sysselmannen og LL var helt enige om at det var et «klart lovbrudd» å bo i sjøbodene, og valgte å be Miljøverndepartementet (MD) om hjelp.

– Rydd opp selv

I 2005 ble det meldt at en ny delplan for Sjøområdet snart var klar. Den skulle utvetydig slå fast hva som var tillatt. Men planen ble utsatt til svaret fra Miljøverndepartementet var klart. Det kom først i 2006. Konklusjonen var at LL selv måtte rydde opp i Sjøområdet.

I 2008, tre år på overtid, vedtok lokalstyret en delplan for Sjøområdet. Den åpnet for at naust kan brukes som fritidsboliger dersom visse krav er oppfylt.

De siste årene har striden handlet om tilknytning til fjernvarme.

Gamle avtaler

Det gjør det ikke enklere at mange har gamle avtaler.

I 2005 vedtok Miljø- og næringsutvalget at Renate og Alfred Tiefenthal fikk beholde sitt kontor- og boligbygg på tomta som har tilhørt Tiefenthal siden 1982. Begrunnelsen var at ekteparet ikke hadde fått forutsigbare retningslinjer å forholde seg til.

Også Olaf Storø har tillatelse til å bo i Sjøområdet. Han fikk muntlig tillatelse til å bo der før Lokalstyret ble etablert.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!