Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hindret mulig storbrann

Denne madrassen var i full fyr inne i fellesboden i hybelbygget. FOTO: Eirik Palm

Hindret mulig storbrann

En brannfaglig vurdering vil få betyning for straffeforfølgelsen etter brannen forrige fredag. Brannvesenet mener snarrådige beboere hindret storbrann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.03.2015 kl 22:11

Sent fredag kveld ble politi og brannmannskaper varslet om brannen i en rekkebolig i Vei 222. Alarmen ble utløst på grunn av brann i en fellesbod i andre etasje, og spor på stedet tyder på at brannen var påsatt. Det bekrefter assisterende sysselmann Jens Olav Sæther.

– Vi hadde tidlig mistanke om at det var påsatt ut fra spor på stedet, sier han.


Fant beholder
En beholder for brennbart flytende materiale ble funnet i det aktuelle rommet. I tillegg har en kvinne erkjent at hun har tent på.

Det var åpen flamme inne i boden da brannvesenet kom til stedet. Rekkehuset i to etasjer har mange beboere, og politiet snakket med flere personer på åstedet for å få et bilde av forløpet.

I tillegg er det gjort avhør de siste dagene. Nå ber Sysselmannen om en brannteknisk vurdering fra brannmannskapet. Til nå går siktelsen ut på forsøk på grovt skadeverk, men utfallet av en slik undersøkelse kan få betydning for om siktelsen skal utvides.

– Vi vil ha en brannsakkyndig til å si noe om hvordan denne brannen kunne utviklet seg om den ikke hadde blitt slukket, sier Sæther om henvendelsen som ble rettet til brannvesenet tirsdag.

Gjerningspersonen er nå på fastlandet, og har fått oppnevnt advokat. Svalbardposten lyktes ikke å komme i kontakt med advokat Gunhild Lærum før trykking onsdag.


Alvorlig

Brannalarmen gikk klokka 23.15 fredag kveld. Mannskaper rykket ut, og fikk situasjonen raskt under kontroll, men brannsjef Jan Olav Sæter kaller hendelsen «særdeles alvorlig».

– Hybelhuset har 18 leiligheter, og det er klart at hadde dette fått utviklet seg, så hadde det fort gått galt. Det er ganske gammelt bygg, og det betyr at trevirket i konstruksjonen er ekstremt tørt og særdeles brennbart etter alle årene her oppe. Det verste tør man ikke tenke på, sier han.

Beboerne i bygningen ble varslet av alarmen. Den direkte tilknytningen til 110-sentralen fungerte ikke her fordi bygningen er så gammel, men beboerne handlet etter brannsinstruksen og varslet fra.


– Hindret storbrann
Brannsjefen trekker fram én mannlig beboer som tømte to pulverapparater inne i rommet og lukket døra. Da brannsmannskapene kom til stedet var derfor brannen slukket.

– Han gjorde en fenomenal innsats. Det har nok berget mye, og gjorde at utfallet ble så bra som det ble. Den beboeren har nok hindret en større boligbrann, helt klart, sier han.

Brannvesenet opplyser at det er spor etter flammer oppover veggene og i taket, og at lysarmaturet er smeltet av varmeutviklingen.

Ifølge brannvesenet måtte beboerne evakuere ut nødutgangene på grunn av røykutviklingen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!