Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hilsen fra German Democratic Republic!

Veggen av QSL-kort på Bjørnøya Radio. FOTO: Katja Eklund

Hilsen fra German Democratic Republic!

Hvem var Y78XL? Jeg lurer veldig på om denne radioaktiviteten var lovlig i det kommunistiske regimet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.01.2015 kl 15:52

Da jeg for tre år siden tok turen sørover til Bjørnøya ante jeg lite om den lille overraskelsen som var i vente.

Min jobb er å dokumentere museumsgjenstander på Svalbard Museum. I forbindelse med dette skulle jeg besøke den gamle meteorologiske stasjonen «Bjørnøya Radio». På loftet i den tidligere stasjonsbygningen ble det etablert et lite museum på 1970-tallet. Dette lille museet rommet gjenstander fra den meteorologiske stasjonens historie og fra historiske hendelser på øya.

Klimaet på Bjørnøya er fuktig og bygningen har stått ubrukt i mange år. Oppbevaringsforholdene for gjenstandene er veldig dårlige og gjenstandene blir ødelagt på hyllene.

Formål med besøket var å dokumentere de kulturhistoriske gjenstandene på stasjonen samt å flytte de mest sårbare til det kulturhistoriske magasinet i Longyearbyen.

Da jeg tok en titt inn i første etasjen skjønte jeg at bemanningen hadde flere sysler når dagene ble lange. Jeg ble oppmerksom på en vegg med mange kort. Kortene var stiftet til veggen i et av de små soveværelser, i alt 223 stykker. Alle i vanlig postkortstørrelse, ingen av dem med frimerke. Alle hadde flere tall- og bokstavkoder på, både håndskrevet og trykt. Det virket som om kortene var sendt fra mange land over hele verden. Flere hadde løsnet fra veggen og lå på sengen under. Bjørnøyas fuktige klima og salte luft gjorde at metallstiftene rustet. Rusten lagde flekker og skadet papiret. Kortene bøyde seg i takt med de varierende klimaforholdene. I tillegg var kortene utsatt for direkte sollys og UV-stråler som gjorde sitt til at materialet var svekket og at både trykt og håndskrevet tekst bleknet. Jeg innså at kortene vil miste sitt opprinnelige utseende og gå tapt om de hang på veggen noen år til. De ville i så fall miste sin verdi.

For å bevare kortene og denne delen av Bjørnøya Radios historie var det nødvendig å ta vare på disse. Jeg dokumenterte selve veggen med foto og fjernet forsiktig kort for kort. Jeg laget meg notater om hvor på veggen hvert kort satt, slik at veggen kunne rekonstrueres i framtiden.

Plutselig holdt jeg et kort i hendene med teksten: «German Democratic Republic».
Kortet var sendt fra mitt hjemland. Et land som ikke eksisterer lenger. Kortet var sendt i begynnelsen av 1980-tallet, omkring syv år før muren falt og Tyskland ble gjenforent. Det var spesielt å se spor etter mitt hjemland. Jeg hadde ikke ventet dette.

Tilbake i Longyearbyen fant jeg ut at slike kort ble sendt til og fra radioamatører for bekreftelse av radiokontakt. Disse ble kalt QSL kort. Avsender bekrefter enten egen kontakt med andre radiostasjoner eller overhørt kontakt mellom to andre radioamatører. Målet er å få et kort for å få bekreftelse på kontakt eller har blitt lyttet til. Alle avsendere og mottakere har egne identifikasjonsnumre. Bjørnøyas lokale radioamatørklubbs identifikasjonsnummer er: JW1l. Kortet fra DDR som jeg sto med i hendene, var sendt fra en radioamatør med identifikasjonsnummer: Y78XL.

Hvem var Y78XL? Ingen navn på fram- eller baksiden av kortet. Jeg lurer veldig på om denne radioaktiviteten var lovlig i det kommunistiske regimet. Enda mer spennende er det når jeg ser at kortet ble sendt fra byen Kamenz. Denne byen befinner seg i Sachsen ikke så langt unna Dresden. Dette er et område i Øst-Tyskland som ironisk nok var kjent som «Tal der Ahnungslosen» «De intetanendes dal». Der var det nesten umulig å motta kringkasting, radio og TV signaler fra Vest-Tyskland. Kanskje et lite bevis på, at man ikke var så intetanende allikevel. Kortet er nå registret inn i Vervarslinga for Nord-Norge sin samling med museumsnummer SVV 00207. Dette kortet og de 222 andre kan sees på nett på Digitalt Museum.no. Kortet er nå forsvarlig pakket ned og magasinert under stabile klimaforhold.

Nøkkelord

Se bildet større

Det mystiske kortet fra Øst-Tyskland. FOTO: Katja Eklund

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!