Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hever seg mer enn forventet

Landhevingen på Svalbard er unormalt stor. Årsaken er isendringer de siste 150 årene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.12.2011 kl 08:00

Landhevingen på Svalbard er i dag cirka 8,5 millimeter i året. På fastlandet har Trysil størst landheving med 7,7 millimeter per år, ifølge forskning.no.

Den store landhevingen som er målt i Ny-Ålesund på Svalbard, skyldes endringer i ismassene i området. Statens kartverks geodetiske observatorium i Ny-Ålesund har lenge vist en høyere landheving enn hva geofysiske modeller har beregnet.

– Mest sannsynlig skyldes den store landhevingen isendringer de siste 150 årene. Dette er et resultat av klimaendringene etter den lille istid, sier forsker Halfdan Pascal Kierulf ved Statens Kartverk til forskning.no.

Den lille istid var over på Svalbard rundt 1870.

Varierer mye

På Svalbard varierer landhevingen mye fra år til år, noe som henger sammen med at isbreene smelter. Den målte landhevingen på Svalbard er mye større enn det de geofysiske modellene tilsier.

– De modellene vi har hatt fram til nå har ikke klart å gjenspeile virkeligheten. Ved hjelp av tyngdemålinger kan vi nå forklare hvorfor landhevingen er så høy på Svalbard, forteller forsker Ove Christian Dahl Omang ved Statens kartverk til forskning.no.

Treg og rask landheving

Når mye is smelter, får vi en umiddelbar rask landheving. Hevingen stopper opp igjen når vi ikke har noe isavsmelting. I snitt ga dette en landheving på 3,3 millimeter i året de ti siste årene.

I tillegg hever landet på grunn av is som smeltet på slutten av siste istid, og dette er en treg prosess. 
Modeller sier at denne landhevingen er rundt 1,7 millimeter i året i området ved Ny-Ålesund. Det vil si at den målte landhevingen er mye større enn det modellene forutser.

Målinger av isavsmelting på isbreer nær Ny-Ålesund blir utført jevnlig av Norsk Polarinstitutt.


Vil oppgradere observatoriet

Statens kartverk ønsker nå å oppgradere det geodetiske observatoriet i Ny-Ålesund. Observatoriet bidrar med målinger for å finne en rekke forskjellige jordobservasjonsparametere, blant annet landheving.
 
 

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!