Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hevder andre driver ulovlig

Svalbard Auto er det eneste godkjente bilverkstedet i Longyearbyen. FOTO: Anders Fjellestad

Hevder andre driver ulovlig

Svalbard Auto mener andre aktører utfører service og vedlikehold på biler i Longyearbyen i strid med regelverket.

Tekst:

Publisert:

I et brev til Statens vegvesen sendt 11. mai i år, viser Svalbard Auto tydelig irritasjon og mener aktører i Longyearbyen driver ulovlig vedlikehold av personbiler. For å kunne drive bilverksted, trengs det godkjenning. Per i dag er Svalbard Auto det eneste verkstedet i Longyearbyen som er godkjent som bilverksted.

«Jeg har vært daglig leder siden april 2008. I hele denne perioden har jeg registrert at det er andre aktører som driver salg av biler, samt tilbyr service og vedlikehold i Longyearbyen», skriver Roger Eriksen ved Svalbard Auto.


Dyrt med godkjenning

Overfor Svalbardposten vil ikke Eriksen si noe om hvilke firmaer eller personer han mener driver ulovlig.

– Vi hadde et tilsyn for et par år siden, og vi fikk påvist en del avvik som måtte rettes opp for å få re-godkjenning. Vi tok disse kostnadene og fikk re-godkjenningen. Til sammen har vi tatt på oss mye kostnader for å ha lov og rett til å vedlikeholde og reparere biler. Så registrerer vi at andre bare fortsetter med verksteddrift uten å være godkjente, sier Eriksen.

Statens vegvesen har forståelse for synspunktene til Svalbard Auto. I et brev sendt i september, omtaler veivesenet at slik virksomhet «skaper uheldig konkurranse og er uakseptabelt».

Overingeniør i Statens vegvesen Lars Sagen, sier til Svalbardposten:

– Det er et krav om at alle som skal reparere på biler skal være godkjente. I dag er det kun Svalbard Auto som har dette i Longyearbyen, sier han.


– Driver lovlig

I brevet fra Statens vegvesen, nevnes Svalbard Snøscooter­utleie (SSU) som en bedrift uten godkjenning i Longyearbyen.

På SSU sine nettsider heter det også: «Som en del av Mekonomen kjeden tilbyr Svalbard Snøscooterutleie reparasjon, service og vedlikehold av bil».

Daglig leder John-Einar Lockert avviser imidlertid at de har drevet uten godkjenning.

– Vi har hatt godkjenning til dette, men har manglet verkstedmester. Han sluttet for rundt halvannet år siden, og vi har slitt med å finne en etterfølger. Etter dette har vi bare utført enkle reparasjoner som olje- og filterbytte. Vi har drevet lovlig, understreker Lockert.

1. oktober la SSU ned sin bilavdeling for å konsentrere seg fullt ut om snøskutervirksomheten. Dette skal også frigjøre verkstedsplass.

– Vi har begrenset med verkstedplass, og da føler vi det er nærliggende å bruke denne plassen til skuterbiten, sier Lockert.


Gjelder ikke skutere

En godkjenning omfatter imidlertid ikke snøskutere, traktorer eller ATV-er. Verksteder kan derfor utføre vedlikehold og reparasjoner av snøskutere uten godkjenningen som Svalbard Auto har.

– Ikke-godkjente verksteder kan også utføre enkel service på biler, som for eksempel skifte av olje og luftfilter, sier overingeniør Lars Sagen i Statens vegvesen.

Han medgir at det ikke er lett å avdekke verksteder som driver i strid med regelverket. Dersom det oppdages, oppsøker Statens vegvesen den aktuelle bedriften.

– Dersom bedriften fortsetter etter dette, kan det medføre politianmeldelse. Da blir det opp til påtalemyndigheten hvordan saken skal forfølges, sier Sagen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!