Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hevder andre driver ulovlig

Svalbard Auto er det eneste godkjente bilverkstedet i Longyearbyen. FOTO: Anders Fjellestad

Hevder andre driver ulovlig

Svalbard Auto mener andre aktører utfører service og vedlikehold på biler i Longyearbyen i strid med regelverket.

I et brev til Statens vegvesen sendt 11. mai i år, viser Svalbard Auto tydelig irritasjon og mener aktører i Longyearbyen driver ulovlig vedlikehold av personbiler. For å kunne drive bilverksted, trengs det godkjenning. Per i dag er Svalbard Auto det eneste verkstedet i Longyearbyen som er godkjent som bilverksted.

«Jeg har vært daglig leder siden april 2008. I hele denne perioden har jeg registrert at det er andre aktører som driver salg av biler, samt tilbyr service og vedlikehold i Longyearbyen», skriver Roger Eriksen ved Svalbard Auto.


Dyrt med godkjenning

Overfor Svalbardposten vil ikke Eriksen si noe om hvilke firmaer eller personer han mener driver ulovlig.

– Vi hadde et tilsyn for et par år siden, og vi fikk påvist en del avvik som måtte rettes opp for å få re-godkjenning. Vi tok disse kostnadene og fikk re-godkjenningen. Til sammen har vi tatt på oss mye kostnader for å ha lov og rett til å vedlikeholde og reparere biler. Så registrerer vi at andre bare fortsetter med verksteddrift uten å være godkjente, sier Eriksen.

Statens vegvesen har forståelse for synspunktene til Svalbard Auto. I et brev sendt i september, omtaler veivesenet at slik virksomhet «skaper uheldig konkurranse og er uakseptabelt».

Overingeniør i Statens vegvesen Lars Sagen, sier til Svalbardposten:

– Det er et krav om at alle som skal reparere på biler skal være godkjente. I dag er det kun Svalbard Auto som har dette i Longyearbyen, sier han.


– Driver lovlig

I brevet fra Statens vegvesen, nevnes Svalbard Snøscooter­utleie (SSU) som en bedrift uten godkjenning i Longyearbyen.

På SSU sine nettsider heter det også: «Som en del av Mekonomen kjeden tilbyr Svalbard Snøscooterutleie reparasjon, service og vedlikehold av bil».

Daglig leder John-Einar Lockert avviser imidlertid at de har drevet uten godkjenning.

– Vi har hatt godkjenning til dette, men har manglet verkstedmester. Han sluttet for rundt halvannet år siden, og vi har slitt med å finne en etterfølger. Etter dette har vi bare utført enkle reparasjoner som olje- og filterbytte. Vi har drevet lovlig, understreker Lockert.

1. oktober la SSU ned sin bilavdeling for å konsentrere seg fullt ut om snøskutervirksomheten. Dette skal også frigjøre verkstedsplass.

– Vi har begrenset med verkstedplass, og da føler vi det er nærliggende å bruke denne plassen til skuterbiten, sier Lockert.


Gjelder ikke skutere

En godkjenning omfatter imidlertid ikke snøskutere, traktorer eller ATV-er. Verksteder kan derfor utføre vedlikehold og reparasjoner av snøskutere uten godkjenningen som Svalbard Auto har.

– Ikke-godkjente verksteder kan også utføre enkel service på biler, som for eksempel skifte av olje og luftfilter, sier overingeniør Lars Sagen i Statens vegvesen.

Han medgir at det ikke er lett å avdekke verksteder som driver i strid med regelverket. Dersom det oppdages, oppsøker Statens vegvesen den aktuelle bedriften.

– Dersom bedriften fortsetter etter dette, kan det medføre politianmeldelse. Da blir det opp til påtalemyndigheten hvordan saken skal forfølges, sier Sagen.

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!