Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hev seg rundt og ble med på søppeltokt

Da Sysselmannen plutselig la ut en melding på Facebook og opplyste om at det var blitt en ledig plass til strandryddetoktet noen timer før avreise tirsdag, grep Jennie Olsson Qvist sjansen. Hun var den blant de fire som søkte som ble trukket ut. FOTO: John Christian Nygaard

Hev seg rundt og ble med på søppeltokt

Da Sysselmannen publiserte en melding om at det var blitt én ledig plass på årets strandryddetokt, tok Jennie Olsson Qvist grep.

Tekst:

Publisert:

– Sokker, sko, bukse... hvor er systemkameraet mitt?, spør Jennie Olsson Qvist mamma Carina Qvist, mens hun prøver å fylle sportsbagen med alt hun trenger å ta med seg på strandryddetokt i regi av Sysselmannen.

Mamma Carina var den som oppdaget meldingen på Facebook, hvor Sysselmannen søkte etter en ekstra person som kunne steppe inn på kort varsel.

Fire søknader kom inn på den knappe timen meldingen lå ute, og Jennie var den heldige som ble trukket ut.

– Jeg kom opp fra ferie hjemme i Sverige i går, sammen med mamma. Hun skal ut på strandryddetokt fordi jeg vant tur for henne på TV-aksjonen i fjor, sier Jennie og smiler bredt mens hun leter frem utstyr i boden.

– Jeg hadde egentlig slått meg til ro med at det bare var mamma som skulle ut på tokt, så dette var utrolig morsom.

Kunne gått i vasken

Før hun tok fatt på ferien, var Jennie innom Mittuniversitetet i Østersund for å levere siste eksamensoppgave. Der blir hun uteksaminert med en bachelorgrad i miljøvitenskap.

– Jeg har søkt flere ganger om å få være med på ryddetoktet. Jeg har tenkt det er veldig nyttig for å utvikle meg i faget mitt, sier Jennie, som har bodd på Svalbard siden 2013.

– Finner du skoene dine? spør mamma Carina, mens minuttene tikker mot avgang med skipet Polarsyssel fra Longyearbyen.

Og det er ingen tvil om at de begge har bruktbart med flaks:

– Flyet fra Sverige var forsinket i går, og flyet fra Gardermoen ventet på oss i en halvtime. Jeg var bekymret for at det ikke skulle bli noe strandryddetokt i det hele tatt. Og nå får vi i stedet dele opplevelsen, og det gjør den bare større, sier Carina og smiler.

– Gleder og gruer meg

Jennie forteller at hun mest sannsynligvis kommer til å finne seg en jobb med rådgiving innenfor miljø og forurensing, og forteller at hun gleder seg til å gjøre en innsats.

– Jeg både gleder og gruer meg til å se all søpla. Men å få være med å gjøre en innsats er enormt stort for meg, sier hun og smiler i det hun går ombord i Polarsyssel, som skal ta henne og de andre frivillige oppover langs nordvestkysten av Spitsbergen.

Evighetsarbeid

Strandryddetoktet har vært en årlig hendelse siden 2000, og en mulighet for fastboende på Svalbard til å gjøre en konkret miljøinnsats, samtidig som de får seg en fin tur langs kysten.

– Sysselmannens egne ansatte har ikke mulighet til å bruke all sin tid på dette, så de frivillige som stiller opp gjør et veldig viktig bidrag med å få ryddet strendene, sier Knut Fossum, miljøvernsjef hos Sysselmannen.

Han beskriver arbeidet med å fjerne plast og søppel fra strendene som et evighetsarbeid, og forsøplingen som et kronisk problem.

– Når man har ryddet en strand, går det noen år, så må den ryddes på nytt.

Søppel fra hele Europa

Noen år prioriteres store gjenstander, mens det andre år plukkes mer småsøppel.

Fossum forteller at man finner diverse søppel som har kommet med strømmen nordover, både fra fastlandet i Norge og lengere sør i Europa.

I tillegg finner man mye utstyr knyttet til fiskeflåten, som enten har blitt mistet under fiske eller kastet over bord.

– Antagelig så er det sånn at det meste av søppelet stammer fra aktivitet som ikke er på Svalbard, sier Fossum.

Han etterlyser et internasjonalt samarbeid hvis man skal få løst problemet med søppel i havet.

– Det er ikke et problem vi kan løse ved å dra ut på strandryddetokt.

Se bildet større

Jennie og mamma Carina Qvist måtte pakke i en fei da det ble klart at førstnevnte fikk bli med på tokt. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Jennie ringer ei venninne for å høre om kameraet hennes ligger der, samtidig som hun prøver å finne ut om det er noe mer i klesskapet hun trenger til turen. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Sysselmannsførstebetjent Vidar Arnesen hjelper til med å få bagasjen om bord i Polarsyssel, som skal ta deltakerne på årets strandryddetokt oppover nordvestkysten av Spitsbergen. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!