Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hetetokt

Vi kryper ikke inn i klærne våre vinterstid og slår kul på ryggen, vi som holder til her nord. Vi er ikke her ved en tilfeldighet, men som resultat av en naturlig seleksjon. Som andre pattedyr med hang til kalde områder bor vi på Svalbard fordi vi trives med landet som det er.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Isdekte fjorder får oss i godt humør; svulmende breer, snø som jager hvitt, de intense stikk av kulde langs neserota. Ja, selv sesongens første forfrysning har noe positivt med seg. Den er et varsel om de dager og netter vi har foran oss: Januar med sin strime av dagrand i sør, februar med blårosa himmel, mars med sin intense kulde. For ikke å snakke om april, vakre april: Gnistrende hvitt, knallblå himmel, evig sol. Lykke hele døgnet.

Vil alt dette bare være et fjernt minne? Ligger de beste årene bak oss alt? Skal det å krysse fjordisen kun være for fantaster og risikosøkere? Livet her nord vil i så fall bli fattigere. Det vil selvsagt være noen som ser det positive i at naturen selv på en slik effektiv måte sørger for å begrense trafikken av snøskutere. Klimaforskerne kan selvsagt ikke vite noe som helst om klima i år 2100 når de knapt kan forutsi været neste uke. Men hvor hardt og hvor lenge man enn kniper øynene sammen endrer ikke virkeligheten seg. Det er for varmt til å være midt i desember. Så langt denne måneden har temperaturen bare et par ganger strukket seg ned under minus ti. I april var gjennomsnittstemperaturen tolv grader høyere enn snittemperaturen for 1961-1990. Det er dramatiske tall. Enda mer dramatisk er det at årsmiddeltemperaturen på flyplassen i samme periode har steget fra minus 6,7 til minus 2,2 grader i år.

Det er alltid sunt med skepsis til det forskere legger fram. Og da særlig noe så komplekst som meteorologi og prognoser 100 år fram i tid. Det har også vært påfallende mange aktører på banen når det gjelder global oppvarming. Disse har ropt ulv, ulv såpass lenge at mange har gått lei. Mye er også både useriøst og spekulativt. Motivene er mange, og demagogene har til enhver tid hang til å henge seg på alt som peker mot en mulig undergang. Klimascenariene som ble presentert på klimakonferansen i Tromsø tirsdag er svært nøkterne. Forskerne la fram sine prognoser uten å være bombastiske. Selv sier de at klimamodellene de bruker til sine beregninger, sine gjetninger, befinner seg midt på treet, og at det finnes modeller som gir atskillig mer dramatiske scenarier.

Og her tusler vi omkring med lua i lomma og jakken åpen. De siste dagene har kvikksølvet svingt rundt nullstreken, et par små grader opp og et par ned. Havet ligger svart. Ikke en ørliten strime av sørpe er å se. Siste iskart fra Meteorologisk institutt er skummelt: Tenke seg til at det er mulig å ta seg rundt Svalbard med båt på denne tiden av året uten å møte is i det hele tatt. Noe er i gjære, og vi liker det ikke. Vi vil kjenne frosten krype innunder klærne og stikke kvast i brystet. Det er det vi er skapt til.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!