Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hetetokt

Vi kryper ikke inn i klærne våre vinterstid og slår kul på ryggen, vi som holder til her nord. Vi er ikke her ved en tilfeldighet, men som resultat av en naturlig seleksjon. Som andre pattedyr med hang til kalde områder bor vi på Svalbard fordi vi trives med landet som det er.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Isdekte fjorder får oss i godt humør; svulmende breer, snø som jager hvitt, de intense stikk av kulde langs neserota. Ja, selv sesongens første forfrysning har noe positivt med seg. Den er et varsel om de dager og netter vi har foran oss: Januar med sin strime av dagrand i sør, februar med blårosa himmel, mars med sin intense kulde. For ikke å snakke om april, vakre april: Gnistrende hvitt, knallblå himmel, evig sol. Lykke hele døgnet.

Vil alt dette bare være et fjernt minne? Ligger de beste årene bak oss alt? Skal det å krysse fjordisen kun være for fantaster og risikosøkere? Livet her nord vil i så fall bli fattigere. Det vil selvsagt være noen som ser det positive i at naturen selv på en slik effektiv måte sørger for å begrense trafikken av snøskutere. Klimaforskerne kan selvsagt ikke vite noe som helst om klima i år 2100 når de knapt kan forutsi været neste uke. Men hvor hardt og hvor lenge man enn kniper øynene sammen endrer ikke virkeligheten seg. Det er for varmt til å være midt i desember. Så langt denne måneden har temperaturen bare et par ganger strukket seg ned under minus ti. I april var gjennomsnittstemperaturen tolv grader høyere enn snittemperaturen for 1961-1990. Det er dramatiske tall. Enda mer dramatisk er det at årsmiddeltemperaturen på flyplassen i samme periode har steget fra minus 6,7 til minus 2,2 grader i år.

Det er alltid sunt med skepsis til det forskere legger fram. Og da særlig noe så komplekst som meteorologi og prognoser 100 år fram i tid. Det har også vært påfallende mange aktører på banen når det gjelder global oppvarming. Disse har ropt ulv, ulv såpass lenge at mange har gått lei. Mye er også både useriøst og spekulativt. Motivene er mange, og demagogene har til enhver tid hang til å henge seg på alt som peker mot en mulig undergang. Klimascenariene som ble presentert på klimakonferansen i Tromsø tirsdag er svært nøkterne. Forskerne la fram sine prognoser uten å være bombastiske. Selv sier de at klimamodellene de bruker til sine beregninger, sine gjetninger, befinner seg midt på treet, og at det finnes modeller som gir atskillig mer dramatiske scenarier.

Og her tusler vi omkring med lua i lomma og jakken åpen. De siste dagene har kvikksølvet svingt rundt nullstreken, et par små grader opp og et par ned. Havet ligger svart. Ikke en ørliten strime av sørpe er å se. Siste iskart fra Meteorologisk institutt er skummelt: Tenke seg til at det er mulig å ta seg rundt Svalbard med båt på denne tiden av året uten å møte is i det hele tatt. Noe er i gjære, og vi liker det ikke. Vi vil kjenne frosten krype innunder klærne og stikke kvast i brystet. Det er det vi er skapt til.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!