Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Herlige latterkuler  etter et tungt år

Lokalstyreleder Arild Olsen (Alexander Flygel) var i lykkerus da han våktet med ordførerkjedet rundt halsen. At Eirik Berger (Laurits Finjord) lå i samme seng så ikke ut til å plage ham nevneverdig. Spitsbergen revylag sparket i alle retninger under årets revy. Til venstre i bildet Torgeir Prytz, til høyre Grete Bossart. FOTO: Christopher Engås

Herlige latterkuler etter et tungt år

Spitsbergen revylag klarte å balansere på en syltynn knivsegg med forestillingen «Kampen om kullkjedet».

Tekst:

Publisert:

Tragediene i skredet like før jul gjorde 2015 til et historisk dystert år for lokalsamfunnet. Det faktum at mange har mistet arbeidsplassene sine i løpet av det siste året, og at flere kommer til å miste jobben i året vi er inne i, gjør det heller ikke enkelt å lage en god revy. En kan alltids skru sammen noen artige sketsjer som får folk til å flire. Men å bevare respekten og verdigheten rundt alt det triste, og samtidig få folk til å hikste hemningsløst av latter rett fra hjerterota, er den store utfordringen.

Tradisjon tro åpnet revyen årets solfestuke, og en drøy fjerdedel av byens befolkning løste billetter. Den røde tråden var, slik tittelen antyder, de ulike krumspring som lokalpolitikerne har vært med på siden et par måneder før lokalvalget. Men prospekter om næringsutvikling og andre saker som har kommet revylaget for øye og øre via Svalbardposten var også godt representert.

Humoren fikk plass i høysetet, og publikum lo stort sett hele tiden. Det første store latterbrølet kom under nummeret «Alternativ», der artistene foreslo å opprette den nye hjørnesteinsbedriften Store torske.

Hvert eneste nummer hadde sitt latterbrøl. Haakon Sandvik var munnrapp og full av «nordnorske hjelpeverb» i nummeret «Alternativ masterplan», Sysselmannen fikk på pukkelen for stivbeint byråkrati i «Der ingen skulle tru..», Tone Hertzberg framførte et grunnkurs i å leve på Svalbard, og de som forsøkte å kjøre bil i elveleiet i Longyeardalen for to uker siden fikk også sitt eget nummer.

Svalbardposten fikk uvanlig stor oppmerksomhet under årets nummer. Det skyldes blant annet at redaktør Eirik Palm nå skal gå av. Palm, som ble godt pariodiert av Marcus Bech Mikalsen, ledet som kjent debattmøtene før valget i fjor. I revyen spilte Høyres ordførerkandidat Torgeir Prytz Miljøpartiet de grønnes toppkvinne Helga Bårdsdatter Pedersen, noe som skapte latter fra første sekund.

Lokalstyreleder Arild Olsen (Alexander Flygel) våknet opp som Jeppe på Bjerget – med Eirik Berger (Laurits Finjord). Dette illustrerte på en fin og humoristisk måte maktskiftet byen har gjennomgått det siste året.

I sum var dette en fornøyelig opplevelse, satt sammen av fjorten ildsjeler som fikk hjelp av fem på musikersiden. At det hele ble avsluttet med nummeret «Mørketid», for å minnes de vi mistet i skredet, ga det hele et verdig punktum. Som tidligere nevnt skal man være flink for å lage noe som er både hysterisk morsomt og dødsalvorlig.

Spitsbergen revylag klarte det med glans.

Nøkkelord

Se bildet større

Eirik Palm (Marcus B. Michalsen, f.v), Torgeir Prytz (Torgeir Mørk), Helga Kristiansen (Torgeir Prytz), Arild Olsen (Alexander Flygel) og Eirik Berger (Laurits Finjord) i heftig debatt før valget. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Fjorten skuespillere og fem musikere hadde satt sammen årets revy, som inneholdt mye humor, men også alvorlige innslag. Balansen klarte revylaget imponerende godt. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Jovna Z. Dunfjell og Kristin Furu Grøtting i nummeret «Velbekomme». FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Tone Hertzberg som blond arrangør av et lynkurs om Svalbard. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!