Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Herliga London!

Nytt løft: Den gamle arbeidsboligen London 2 løftes på plass etter å ha fått nytt fundament. Det røde merket er omrisset av toalettet som skal stå mellom London 1 og 2. Andrine Kylling og Tore Storm Jortveit ser til at alt går riktig for seg. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Herliga London!

Hundreåringen London 2 er på flyttefot for andre gang i livet. I Ny-Ålesund er det den mest hektiske sommeren på lang tid.

Tekst:

Publisert:

– Det har ikke vært så mye aktivitet i Ny-Ålesund på mange år, sier Hallgeir Reitan, driftsleder i Kings Bay.

Overalt man beveger seg i bosetningen høres dunking, saging og hektisk aktivitet. Flere av de rundt 70 bygningene skal få et bedre liv og bli mer energiøkonomiske.

Kings Bay-direktør Ole Øiseth sier de har satt seg et ambisiøst mål i sommer.

– Men vi tar inn ekstrahjelp og strekker oss for å nå det, sier han.

29 av bygningene i Ny-Ålesund er fredet. Det gir noen ekstra utfordringer.

– Når man holder på med fredet bygningsmasse, kan det lett bli mer arbeid enn ved første øyekast, sier Øiseth.


Mer nedbør

Et av byggene som sårt trengte oppussing, er Nordpolhotellet. Den skinnende hvite isolasjonen ses tydelig etter at halvparten av bygget er strippet for kledning. Hotellet ble pusset opp for 6,5 millioner kroner i 1998, men det ble gjort en rekke graverende feil, mener Reitan.

– Vi har hatt regnvann på innsiden av kledningen og vinduer. Lekkasjen var så betydelig at vi måtte skifte det meste. Det virker dessuten som det blir mer og mer nedbør her i Ny-Ålesund. Derfor må dette ordnes opp i, sier han.

Det eneste som har vært tett, er loftet. Det har til gjengjeld vært så tett at det har skapt kondensproblemer. Derfor gjøres det nå om til kaldloft.


Speider-hjelp

Arbeidet med hotellet begynte 10. juni og skal vare ut september. Prislappen er to millioner kroner. Det er Kings Bay selv som utfører arbeidet, med innleide fagfolk som spør seg fri fra jobben på fastlandet. For å få til skikkelig arbeid denne gangen, kreves det at alle har fagbrev. Fast ansatte Gaute Hermansen leder arbeidet.

– Det er nok å gjøre. Vi kunne lett vært ti mann til, sier han.

I tillegg til fagfolket, får Kings Bay hvert år hjelp fra en rekke speidere. I år kom ti personer med en snittalder på 40 år for å gjøre forefallende arbeid som maling, vindusvasking og isolering. Speiderne får dekket reise, kost og losji.

– Det er en betydelig ressurs for oss. De jobber 12-timersdager, og så går de på tur etterpå, sier Reitan.


London 2

Noen meter nordover står den såkalte London-rekken. De ble oppført på andre siden av Kongsfjorden i 1911-12 av Northern Exploration Company Ltd. fra London, som hadde etablert et marmorbrudd på stedet.

Driften ble lagt ned etter få år på grunn av ubrukelig marmor. Etter krigen ble de fire husene fraktet til Ny-Ålesund og satt på rekke og rad for å tjene som familieboliger.

Men når Svalbardposten er til stede, blir rekka brutt. London 2 står tverrstilt midt på plassen foran de andre husene. Egentlig skulle den bare løftes 30 centimeter. Men ved nærmere undersøkelse fant de at flere av gulvbjelkene var råtne. Dermed frigjorde de gulvet fra boligen og løftet hele skallet bort.

– Huset veier 13 tonn, så det var en del tyngre enn vi regnet med, sier Tore Storm Jortveit.

Han er til daglig førsteårsstudent ved Høgskolen i Sør-Trøndelag på linja for teknisk bygningsvern og restaurering. Tidligere har han jobbet med bevaring av bygningene på Bryggen i Bergen. Sammen med Martin Herrmann, som ikke er til stede denne dagen, har han hatt ansvaret for at London 2 kan stå i mange år til.

– Det er et kjempeflott sted å jobbe. Jeg får mange turer i helgene også, sier Jortveit.

London 2 skal være sommerhus. Huset ved siden av, London 1, er det eneste av London-husene som er isolert og beregnet for vinterbruk. Foreløpig er det ikke planlagt å gjøre noe med London 3 og 4. De leies av nederlandske forskere for tiden.


Mindre prosjekter

I tillegg til disse storprosjektene, er det en rekke mindre planer. Toppdekket på flyplassen skiftes ut i år, og det skal lages et tilbygg til det mekaniske verkstedet. Gulvet er allerede støpt. Bygget skal huse nødstrømaggregatet. Nå står aggregatet i energiverket. Hvis det oppstår en brann der, vil også nødstrømaggregatet ødelegges.

Et prosjekt som allerede er gjennomført, er ombyggingen av kjelleren på Marinlaboratoriet ved havna. Det fungerer nå som et ekstra laboratorium, og skal særlig benyttes vinterstid, når det er få forskere i området, for å slippe å varme opp hele bygget. Mye av aktiviteten fra Vaskerilaboratoriumet flyttes dermed til det nye rommet. Arbeidet begynte i mai, og ble fullført 1. juli.

Nøkkelord

Se bildet større

Finjustering: Tore Storm Jortveit (t.v.) sjekker plasseringen av huset. Andrine Kylling og Finn Løken hjelper til. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Pusset opp: Jungok Park og Dorsaf Kerfahi fra den koreanske stasjonen arbeider i nye lokaler i kjelleren i Marinlaboratoriet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Gammel grums: Nordpolhotellet får en totalrenovering av ytterbekledningen denne sommeren. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!