Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her vil UNIS ha forskerhotell

Her ønsker UNIS å bygge hotell til sine gjesteforskere. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Her vil UNIS ha forskerhotell

UNIS har så stor mangel på boliger til sine gjesteforskere at de vil bygge et eget hotell med 81 rom.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi opplever nesten daglig å ha for lite plass til gjesteforelesere og forskere som vil komme på besøk. Vi har 20 gamle SSD-leiligheter som vi leier av Bydrift, men de er veldig slitt og i dårlig forfatning, sier assisterende direktør ved UNIS, Helen Flå.
I forrige uke var hun i møte med Barlindhaug, som disponerer den aktuelle tomta, og Lokalstyret for å diskutere muligheten for å bygge et eget forskerhotell som UNIS kan disponere.

Samarbeid med Radisson
De tre planlagte hotellblokkene skal være i tre etasjer og hver romme 27 leiligheter, og skal etter planen bygges mellom Polarhotellet og vei 500. Rommene blir rundt 26 kvadratmeter store og skal blant annet inneholde en liten sovealkove.
– Hvert rom skal ha eget bad og en liten kjøkkenkrok. Det blir ingen spisesal eller felles oppholdsrom i hotellet, sier Flå, som allerede har hatt uformelle samtaler med Polarhotellet angående driften og bespisning.
– Vi driver ikke med slikt selv og ser for oss et samarbeid på flere vis, sier Flå.
Hotelldirektør Ronny Gjøse vil foreløpig ikke si mye om et eventuelt samarbeid.
– Det er riktig at vi har hatt uformell kontakt, og jeg synes det er positivt at UNIS inviterer til samarbeid. Vi vil behandle dette på et høyere nivå og se på forskjellige alternativer både for oss og UNIS. Men vi har ikke konkludert med hva vi egentlig synes om prosjektet, sier Gjøse.

Trangt i Nybyen
Det skal ikke koste gjesteforeleserne noe å bo på hotellet. Alle kostnader dekkes av UNIS.
– Vi dekker reise og opphold for våre forelesere, og ved å ha et eget hotell unngår vi de store kostnadene, sier Flå.
Hun innrømmer at det vil koste mye å sette opp bygget, men vil foreløpig ikke si hvor stor sum de har anslått.
– Det blir dyrt. Men vi vet ikke nøyaktig hva det vil koste ennå. Og vi har heller ikke råd til å betale 1500 kroner per natt for at gjestene våre skal ligge på hotell, sier hun.
I tillegg er det ofte et spørsmål om kapasitet, fordi høysesongen til reiselivet faller sammen med perioden det er flest gjesteforskere på Svalbard.
Tomta UNIS ønsker å bygge på er en næringstomt som ikke kan brukes til hybelhus. Ifølge Flå har ikke UNIS heller behov for hybler, men for rom.
– Disse gjestene kommer med en koffert og er her bare en uke om gangen. De skal ikke bo der på lang sikt, sier hun.

Tar lang tid
Etter planen skal blokkene settes opp i tre trinn, slik at de kan tas i bruk etter hvert som de står ferdig.
– Vi ønsker å sette opp én og én, og det er ganske prekært å få opp den første blokka, så vi kan erstatte de gamle slitte leilighetene. Vi har også såvidt snakket med studentsamskipnaden i Tromsø, om at de kan bruke hotellet hvis de har behov. Vi skal øke antall studenter på UNIS, så det blir trangt i Nybyen etter hvert, sier Flå.
Første skritt blir å lage en delplan, som først behandles av en saksbehandler i Lokalstyret og deretter kommer opp i Miljø- og næringsutvalget før den legges ut til offentlig ettersyn. Behandlingen kan ta mellom seks og ni måneder, ifølge byggesaksbehandler i Lokalstyret, Raymond Hansen.
– En av grunnene til at det må lages en delplan er at hotellet er tegnet i tre etasjer, som normalt er én for mye. Når planen legges ut til offentlig ettersyn får alle uttalt seg, og hvis det kommer for mange innsigelser, er det ikke sikkert den går gjennom i det hele tatt, sier Hansen.

Kort avstand
Han legger til at de foreløpige tegningene viser en altfor kort avstand fra det planlagte hotellet til veien.
– Avstanden er bare ni meter, noe vi mener er for kort. Vi vet heller ikke hva politikerne vil si, sier Hansen.
Helen Flå er imidlertid optimistisk.
– Jeg oppfattet møtet med Lokalstyret som positivt. Hvis vi er heldige, blir det byggestart i 2008. Inntil videre må vi finne kortsiktige løsninger og leie rom her og der. Vi gjør så godt vi kan, sier Flå.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!